KEVIN C. COX Getty Images Via Afp
U TEŠKOJ SITUACIJI

Što se mora dogoditi da Dončić ipak uđe u doigravanje? Omjer od kada je došao Irving je nevjerojatan

Košarkaši Mavericksa još uvijek imaju šanse za prestizanje Oklahome, ali bit će teško
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 03. travanj 2023. 23:01

Hoće li Luka Dončić s Dallasom ostati bez nastupa u play-in turniru, samim time i doigravanju? NBA sezona je ušla u posljednji tjedan u kojem se traže mnogi odgovori, a najzanimljiviji je vjerojatno onaj na pitanje tko će u Zapadnoj konferenciji zauzeti pozicije između 5. i 11. mjesta.

Trenutno je stanje takvo da u doigravanje odlaze Los Angeles Clippers (omjer 41-38) i Golden State Warriors (41-38) dok su na pozicijama za play-in turnir Los Angeles Lakers (40-38), New Orleans Pelicans (40-38), Minnesota Timberwolves (39-40) te Oklahoma City Thunder (38-41). Prva momčad ‘ispod crte‘ je Dallas koji je na omjeru 37-42.

Košarkaški zaljubljenici tako bi mogli ostati bez prilike gledati Dončića u doigravanju, a to nitko u klubu nije očekivao kada su u veljači iz Brooklyna doveli Kyrieja Irvinga. Nije to očekivao ni košarkaš koji se ne može pohvaliti uspjehom u Bostonu i Brooklynu, klubovima u kojima je bio prije Dallasa.

- Pozicija u kojoj se trenutno nalazimo je potpuna katastrofa. Nisam to očekivao kada sam dolazio iz Brooklyna - rekao je prije nekoliko dana Irving.

Nisu to očekivali ni navijači koji su se nadali da će im Irving donijeti bolje rezultate i igru, ali dogodilo se sve suprotno od toga. Mavsi su, od kada je on došao u klub, na omjeru 7-12 i nalaze se u situaciji da vjerojatno moraju pobijediti sve tri utakmice do kraja sezone da bi eventualno izborili play-in turnir.

Jedina momčad koju Dallas još može dostići je Oklahoma, a ona ima jednu pobjedu više od njih. Dodatna otežavajuća okolnost za Dončića i društvo je činjenica kako Thunder ima bolji međusobni omjer u sezoni, 2-1, pa je jasno kako Dallas mora imati pobjedu više kako bi ih prestigao. Zbog međusobnog omjera smo iz cijele priče isključili Minnesotu koja ima dvije pobjede više od Dallasa, ali i oni imaju 2-1 protiv Mavsa pa bi se moralo dogoditi da momčad iz Teksasa upiše sve tri pobjede, a Timberwolvesi sva tri poraza. Nije ni to nemoguće, ali Minnesota ima za odigrati jednu utakmicu protiv za bilo kakvu ozbiljnu košarku nezainteresiranog San Antonija. Bilo bi čudno da Wolvesi u toj utakmici ne pobjede.

image
RON JENKINS Getty Images Via Afp

I Dallas do kraja sezone igra protiv Spursa i to posljednji dvoboj u sezoni. Prije toga im u goste dolaze Sacramento i Chicago, a to će ipak biti veći izazov za njih. Kingsi su jedno od ugodnih iznenađenja u sezoni i vjerojatno će u doigravanje s trećeg mjesta na Zapadu, ali oni još uvijek imaju šanse da preskoče Memphis na drugoj poziciji. To znači da protiv Dallasa neće odmarati svoje glavne igrače, možda nakon te utakmice. Što se Chicaga tiče, oni su sinoć gotovo pa sigurno osigurali play-in turnir, ali to ne znači kako je za njih borba završena. Dapače, Bullsi do kraja sezone mogu doći i do 8. mjesta što je velika razlika u odnosu na deveto ili deseto pa će im susret u Dallasu biti iznimno važan. Tek su Spursi, koji dolaze u Dallas u nedjelju, nešto lakši zalogaj za Maverickse.

Oklahoma na papiru ima nešto teži raspored, ali i tome treba pristupiti sa zadrškom. Prvi susret igraju u gostima kod Golden Statea i to će sigurno biti uzbudljiva utakmica jer i jednima i drugima treba pobjeda za bolji plasman uoči završnice sezone. Thunderu slijedi odlazak u Salt Lake City i gostovanje kod Jazza koji je igrao dobro ove sezone, ali koji se posljednjih tjedana pozdravio od ambicija te daje priliku za igru nekim igračima koji nisu u prvom planu poput Luke Šamanića. U posljednjoj utakmici Oklahomi u goste dolazi Memphis koji je jedna od najboljih momčadi Zapada, ali vrlo je izgledno kako će ‘Grizliji‘ posljednjeg dana odmarati neke važne igrače za doigravanje jer im ta utakmica neće rezultatski biti značajni.

Sve u svemu, Dallas mora pobijediti dvije utakmice više od Oklahome kako bi je prestigao. S obzirom na raspored i formu, čini se kako bi Thunder morao pobijediti barem u jednoj od preostalih utakmica. Tada bi Mavericksi morali slaviti u sve tri. Iz ove perspektive rasplet po kojem će Luka Dončić ipak nastupiti u doigravanju ne čini se izglednim. Slovenac će, izgledno je, imati veliki odmor ove godine, a u Dallasu će napokon morati dati odgovore kako i zašto troše Dončićeve sjajne partije da oko njega nisu u stanju složiti ozbiljnu momčad.

Linker
20. travanj 2024 10:47