Anthony Edwards i Tyrese Haliburton 

 MEHMET MURAT ONEL/AFP/PROFIMEDIA Mehmet Murat Onel/afp/profimedia
‘MIRAN‘ PRIJELAZNI ROK

Sulude cifre u najvećoj ligi svijeta: Igrači između sebe podijelili 2,7 milijardi dolara na 234 godine

Proteklih mjeseci su NBA klubovi najviše novca potrošili da bi zadržali svoje igrače
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 19:25

Godinama već zapravo “free agency” ili prijelazni rok u NBA ligi ne nudi velike priče jer otkad je na snagu stupio novi Kolektivni ugovor, najveće zvijezde svoje “izlaske” iz pojedinih sredina ne traže više po isteku ugovora, već isključivo kroz razmjene. Zbog vrlo prozaičnog razloga, činjenice da im klubovi u kojima već igraju mogu ponuditi i veći novac i maksimalnih pet godina, dok su svi ostali ograničeni na četiri. I tako je NBA dobio još jedno nepisano pravilo po kojem najveće zvijezde potpisuju na 200 plus, uskoro i 300 plus milijuna dolara s “matičnim” klubovima i tek onda razmišljaju o tome koliko im je tamo dobro, odnosno koliko se žele zadržati prije nego “isforisiraju” trade u klub po njihovom izboru...

Uglavnom, shvatili ste. Dok je nekad, i to ne tako davno, sva “vlast” bila u rukama klubova, ligu su posljednjih godina definitivno preuzeli igrači.

Tako su ovo ljeto oni koji su bili slobodni - njih stotinjak - između sebe podijelili oko 2,7 milijardi dolara za ukupno 234 godine, koliko iznosi zbroj svih ugovora. S tim da u taj iznos ne ulazi, recimo, pet najvećih ugovora koje su prije isteka aktualnih potpisali Jaylen Brown, Tyrese Haliburton, Anthony Edwards, Karl-Anthony Towns i Devin Booker. Pritom samo njih petorica “teže” 1,2 milijardu dolara.

Ali kao što nas “novac nije problem jer ga - nema”, tako NBA problema nema zbog novog 11-godišnjeg ugovora za televizijska prava koja će ESPN, NBC i Amazon koštati 76 milijardi dolara.

Top 5 produženja ovo ljeto

1. Jaylen Browen (Boston) 285,4 (5)

2. Tyrese Haliburton (Indiana) 244,6 (5)

2. Anthony Edwards (Minnesota) 244,6 (5)

4. Karl-Anthony Towns (Minnesota) 220,4 (4)

4. Devin Boker (Phoenix) 220,4 (4)

Slika se nije puno promijenila

Zato i nije iznenađenje da u prijelaznom roku u kojem su najjača imena bila OG Anunoby, Paul George, Tyrese Maxey i Pascal Siakam, ugovor na 162 milijuna dolara dobije i jedan Imanuel Quickley. S druge strane, od desetorice slobodnih igrača koji su se najviše naplatili ovo ljeto, samo su dvojica promijenila sredinu. Paul George je potpisao za Philadelphiju, dok je Isaiah Hartenstein iz New Yorka prešao u Oklahoma City.

Zbog svega navedenog slika NBA lige se nije pretjerano promijenila s obzirom da su prvaci iz Bostona zadržali kompletnu šampionsku momčad bez ijednog dodatka, finalisti iz Dallasa se pojačali s četverostrukim prvakom iz Warriorsa, Klayjem Thompsonom i Najijem Marshallom iz New Orleansa, konferencijski finalisti Minnesota i Indiana zadržali kosture momčadi, dok su New York i Oklahoma City koji su prošle sezone dugo figurirali kao kandidati i za finale iz obje konferencije, postali bolji dolaskom Mikaela Bridgesa, odnosno već spomenutog Hartensteina.

Nakon ovog prijelaznog roka svi oni imaju iste ambicije kao i prošle sezone, ali u tu priču sad definitivno ulazi i Philadephija koja je, uz Joela Embiida, zadržala Maxeyja, te pridodala Georgea, Erica Gordona, Reggieja Jacksona, Caleba Martina... Na papiru sasvim dovoljno za konačni iskorak momčadi koja je već godina u vrhu Istoka, ali u doigravanju ne može dalje od konferencijskog polufinala.

Posebna priča su pak Klay Thompson i Dallas koji sad sanja da jedan od najvećih šutera svih vremena na zalazu karijere može tadnem Luka Dončić - Kyrie Irving pretvoriti u Veliki trio kakav je cijelo desetljeće činio s Stephom Curryjem i Draymondom Greenom u Warriorsima.

image
JOSHUA GATELEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Joshua Gateley/getty Images/profimedia

Nadovezano na to, zanimljiv je posao napravio i Golden State iz kojeg su, uz Thompsona, otišli Chris Paul i naš Dario Šarić, dok su dovedeni Buddy Hield, Kyle Anderson i De’Anthony Melton.

U svemu tome nikako se ne smije zaboraviti na prošlogodišnje finaliste, Denver i Miami koji su odradili više ili manje tek kozmetičke promjene. Doduše, i Nuggetsi (Kentavious Caldwell-Pope) i Heat (Caleb Martin) su ostali bez po jednog startera, što bi u Denveru trebao pokriti Russell Westbrook, na određeni način i Dario Šarić, dok ne sumnjamo da će Erik Spoelstra u Miamiju “izmisliti” nekog igrača za petorku koji nije prošao na draftu ili je pak posljednjih godina “skakao” od kluba do kluba, bez neke prilike...

Navijači Knicksa pak nakon proljetošnje “proslave” ispadanja u polufinalu Istoka, već otvaraju šampanjac zbog novog “pohoda na finale” koje očekuju nakon što je Anunoby dobio preko 200 milijuna za ostanak i razmjene u kojoj je iz Brooklyna u New York stigao Mikael Bridges. Izgubili su pak Hartensteina, za Bridgesa su među Netse morali ići naš Bojan Bogdanović i Shake Milton, ali ako Jalen Brunson opet bude na MVP razini, potpuno se oporavi i u punoj snazi na parket vrate Julius Randle i Mitchell Robinson, uz Harta, DiVicenza, Achiuwu, Toppina... je ovo definitivno momčad koju Tom Thibodeau može odvesti jako daleko.

Ovo je vrijeme kad svi vjeruju

Tako pak ne izgleda više Milwaukee u kojem se nadaju da će druga sezona tandema Damian Lillard - Giannis Antetokunmpo ponuditi ono što su svi “vidjeli” kad je jedan od najboljih playmakera svoje generacije stigao prošle godine iz Portlanda, ne djeluje bajno ni situacija za momčadi iz Los Angelesa, Clippersa koji su Georgea i Westbrooka zamijenili Derrickom Jonesom,Nicolasom Batumom i Krisom Dunnom, odnosno Lakersa koji su morali draftirati Bronnyja Jamesa da bi tata LeBron potpisao novi ugovor...

Za kraj smo ostavili Oklahoma City, možda i najpotentniju momčad u ligi koja je Chetu Holmgrenu dovela pomoć pod košem u liku Isaiaha Hartensteina, dok je Josha Giddeyja zamijenila iskusnijim Alexom Carusom. Međutim, uz MVP kandidata kakav je Shai Gilgeous-Alexander, najveća “pojačanja” za OKC su činjenica da je Holmgren godinu dana stariji i da se igrači kao što su Jalen Williams i Isaiah Joe još uvijek razvijaju.

Iako je još uvijek vrijeme kad u NBA ligi svi vjeruju da će sljedeća sezona biti baš njihova, skorašnji početak trening kampova i predsezona dat će nam određenu sliku što možemo očekivati, ali neupitno je da nastavljamo u istom ritmu iz prošlogodišnjeg doigravanja, da nas čeka silna neizvjesnot kad sve krene...

Top 10 ugovora slobodnih igrača

1. OG Anunoby (New York) 212,5 (5)

2. Paul George* (Philadelphia) 211,6 (4)

3. Tyrese Maxey (Philadelphia) 203,9 (5)

4. Pascal Siakam (Indiana) 188,9 (4)

5. Imanuel Quickley (Toronto) 162,5 (5)

6. LeBron James (LA Lakers) 101,4 (2)

7. Nicolas Claxton (Brooklyn) 97 (4)

8. Patrick Williams (Chicago) 90 (5)

9. Isaiah Hartenstein** (Oklahoma City) 87 (3)

10. Malik Monk (Sacramento) 77,9 (4)

Napomena: Prva brojka je ukupna vrijednost ugovora, u zagradi dužina; * - došao iz LA Clippersa; ** - došao iz New Yorka; svi ostali su potpisali za klubove u kojima su zaključili sezonu.

Linker
05. rujan 2024 11:05