LeBron James 
 HARRY HOW Afp
KRALJ PREPUŠTA TRON?

Takva momčad još nije viđena: Najstariji i toliko natrpani zvijezdama da će se LeBron maknuti u stranu?

‘Došao je na kamp s pet kilograma novih mišića i kažu da izgleda zastrašujuće jako‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. listopad 2021. 08:47

LeBron James ljetos je svoju vilu veliku 16.000 četvornih metara te plaćenu 21 milijun dolara pretvorio u ured u kojem je pregršt sati slagao strategiju za zidanje novih Lakersa iza kojih je bila sezona za zaborav. Četiri imena bila su u krupnom planu ideje o formiranju velike momčadi. Damian Lillard, Bradley Beal, DeMar DeRozan i Russell Westbrook.

Lillard je prvi otpao jer Portland nije bio spreman ni otvoriti razgovore o tradeu, kao što je i Washington odmah odbacio opciju pregovora oko Beala. O Westbrooku su Wizardsi i Lakersi nekoliko puta razgovarali, ali sve je išlo u smjeru da se posao neće dogovoriti. Zato se DeMar DeRozan, koji je dva puta boravio u Jamesovoj vili, u jednom trenutku činio kao najsigurnija opcija. DeRozan je rođen u Kaliforniji i jako se želio vratiti kući, ali izgleda da GM Lakersa Rob Pelinka nije u njemu vidio igrača s kojim bi formirao "zvjezdani trojac". DeRozan bi bio fantastičan za četvrti izbor, ali očito nije bio spreman prihvatiti daleko manje novce od onih koje je dobio u Bullsima. Tamo je za tri godine dobio 85 milijuna. U Lakersima je mogao dobiti - 15 milijuna.

image
Lebron James
STRINGER Anadolu Agency Via Afp

Kako pregovori oko Westbrooka dugo nisu napredovali, Lakersi su se okrenuli dovođenju Buddyja Hielda, odličnog tricaša iz Sacramenta. Kingsi su u zamjenu prihvatili dolazak Kuzme i Harrella, koji su već bili pakirali stvari za Sacramento. Hield se koncepcijski sjajno uklapao u Lakerse koji su trebali vrhunskog šutera, a odlazak Kuzme i Harrella ionako je bio u planu.
Međutim, dogodio se veliki preokret. "Bio sam pomalo šokiran jer sam bio uvjeren da idem u Sacramento", priznao je Kuzma neposredno nakon što je doznao da ipak ide u Washington.

Tamo je pak Russell Westbrook sam uzeo stvari u svoje ruke. Nazvao je GM-a Tommyja Shepparda, te mu objasnio da ima životnu priliku vratiti se kući. Kažu da je prije toga čak nagovarao i Bradleyja Beala da zatraži odlazak kako bi Washington bio prisiljen krenuti u zidanje nove momčadi. Na Westbrookovu sreću, Sheppard je i bez miješanja Beala nazvao Lakerse te im poručio da pušta Westbrooka u zamjenu za Kuzmu, Harrella i Kentavious Caldwella-Popea, te 22. izbor na draftu. Pelinka takvu priliku nije propustio, a Lakersi su napokon stvorili veliki trojac James - Davis - Westbrook, ne obazirući se što su samo s njima popunili salary cap, te što mnogi ljudi iz košarke misle da taj trojac nije kompatibilan i da neće Lakerse odvesti do toliko željenog naslova. Pelinka, ali i LeBron James imaju potpuno drugačiji stav...

Nakon što su kupili Westbrooka, Lakersi su krenuli u ofenzivu usmjerenu na dovođenja nekad velikih igrača, a sad redom veterana. Prostora za mlađe i skuplje nije ostalo. Odmah su potpisali Carmela Anthonyja i DeAndre Jordana, vratili Dwighta Howarda i Rajona Ronda, pa su skupili momčad s najviše kombiniranih All-Star nastupa u povijesti lige. Trevor Ariza, Wayne Ellington i Kent Bazemore sljedeća su tri veterana koja su došla uvjerena da u Lakersima mogu do naslova, dok su Kendrick Nunn i Malik Monk kao mlađi igrači iznenadili sve u ligi pristavši doći za bitno manji novac od onog kojeg su mogli dobiti u drugim klubovima. S talentiranim Talen Horton-Tuckerom, koji je dobio novi ugovor težak 10 milijuna godišnje - po tome je odmah iza zvjezdanog trojca - Lakersi su zaokružili momčad za predstojeću sezonu. James, Davis i THT te 12 novih igrača. Manevar kakav se rijetko viđa čak i u NBA okvirima. Kao i podatak da su u prosjeku stari 31,5 godina gledamo li igrače koji će realno biti barem u nekakvoj rotaciji. Nitko im u ligi po godinama nije ni blizu.

image
Russell Westbrook
HARRY HOW Afp


Iako i danas mnogi ne vjeruju u ovu "veteransku" momčad s vrlo upitnim tricaškim potencijalom, Lakersi su početak kampa dočekali u sjajnom raspoloženju. Najprije je James tri dana prije kampa kompletnu momčad počastio trodnevnim druženjem u Las Vegasu, a onda su u kampu krenuli s treninzima koji navodno nikad nisu bili žešći.

"Igrao sam pregršt jako važnih sezona, ali ovo je najvažnija u mojoj karijeri", kazao je Carmelo Anthony, 10. NBA strijelac svih vremena. Treba li tome što dodati?

Kad se priča o startnoj postavi, najupućeniji kroničari Lakersa i dalje tapkaju u mraku. James - Davis - Westbrook su neupitni, ali ostala su dva mjesta potpuno otvorena. Iako se nekako logičnim čini da bi ih mogli popuniti Trevor Ariza i Kent Bazemore.
Davis je na kamp došao s pet kg novih mišića i kažu da izgleda zastrašujuće jako. Valjda je nakon loše prošle sezone odlučio svima pokazati da je itekako igrač za MVP izbor. Međutim, pet kg novih mišića sugerira da je Davis napokon spreman veliki dio svoje minutaže odraditi na poziciji centra, što je svih prethodnih godina izbjegavao. Ne voli se baš tući pod samim košem, iako je po mnogim parametrima najbolji centar lige, jer ima nevjerojatan napadački arsenal, a i među najboljim je obrambenim igračima lige. K tome, način na koji su Lakersi slagani napokon i sugerira da bi Davis barem pola od svojih 35 minuta po utakmici trebao igrati centra, jer Howard i Jordan zajedno teško mogu pokriti više od 30-tak minuta.

image
LeBron James i Anthony Davis
HARRY HOW Afp

Uglavnom, s trojcem James, Westbrook i Davis na centru, Lakersi nikako ne bi trebali brinuti o poenima, a Ariza i Bazemore su odlični obrambeni igrači koji mogu "zadaviti" svakog suparnika. S obzirom na to da trener Frank Vogel sigurno neće odustati od ideje "da sve u košarci kreće od obrane", petorka koju smo naveli čini se najrealniji izbor. Posebno zato što Ariza i Bazemore ne trebaju loptu u napadu, nego će strpljivo stajati na trici nadajući se da će je pogađati s 40 posto uspješnosti. Što je Bazemore uredno i radio kao igrač Golden Statea u prošloj sezoni. Ariza je doduše u tom segmentu u određenom padu (35%), što nije ni čudno za igrača od 36 godina.

U rezervnoj petorci Lakersa očekuju se Nunn, Ellington, Horton - Tucker, Anthony i Howard. Nunn je prošlu sezonu u Miamiju bio na 15 poena po utakmici, Ellington je u Detroitu pogađao tri trice po utakmici uz sjajnih 42 posto šuta, možda je on i kandidat za udarnu petorku, kažu da se Vogel lomi. THT je projekt budućnosti koji uz poboljšanu tricu lakoćom može do 15 poena po utakmici. Carmelo Anthony trebao bi biti važna napadača opcija s klupe, a Howard čuvar obruča. U ovakvoj podjeli minuta Monk, Rondo i Jordan su u mizernim ulogama, ali sva trojica su javno poručila kako nisu opterećena s minutažom i statusom u momčadi. Ronda i Jordana možemo razumjeti, ali Monk ima samo 23 godine, pa to čudi, no dečko očito vjeruje da će se nametnuti. Kao igrač Charlotte bio je na 20 minuta, uz 11 poena te 40 posto trice.

Tko zna, možda i on može do udarne petorke kao prvi šuter, jer Bazemore je za sada tamo samo zato što je dokazani igrač obrane, a ne zato što je odličan napadač.


Proteklih dana iz kampa Lakersa dolazilo je puno priča, uglavnom jako pozitivnih, ali i jedna dosta intrigantna, a vrlo važna za kemiju svlačionice. Postavilo se pitanje čija je ovo momčad? LeBrona Jamesa ili Anthonyja Davisa? Westbrook ipak nije na toj razini. "Došli su mi neki igrači i rekli da moram preuzeti kompletnu odgovornost", kazao je Davis. S 28 godina trebao bi biti na vrhuncu snage, što kod Jamesa koji uskoro puni 37 nikako nije slučaj. Davis je nesumnjivi MVP potencijal, ali je prošlu sezonu potonuo na 22 poena i osam skokova po utakmici, što je debelo ispod njegove razine. Stoga nema sumnji da je puno toga dužan i sebi i suigračima.

image
LeBron James i Anthony Davis
HARRY HOW Afp


Opet, je li King James spreman stati u stranu i prepustiti prijestolje suigraču i velikom prijatelju iz svlačionice? Sjetite se da je po dolasku u Miami u prvoj sezoni to bila momčad Dwyanea Wadea, James je bez problema stao u red iza još jednog velikog prijatelja, ali Wade je i prije dolaska Jamesa Miami odveo do NBA titule. Međutim, nakon kraha u prvom zajedničkom finalu s Dallasom, LeBron je u drugoj sezoni toliko iskočio da se Wade samo naklonio i maknuo u stranu. Videći da mu je prijatelj nezadrživ, te da je daleko najbolji u svlačionici.

Možda se i James sada na isti način skloni Davisu, dijelom i zato što će u novoj sezoni lopta ipak biti bitno manje u Jamesovim rukama, jer puno akcija na sebe će uzeti i Westbrook. Međutim, Davis se mora dići na svokju maksimalnu razinu i prije svega morat će se - potući. Ne u svojoj svlačionici, nego na parketu, jer pravi Davis je najbolji centar lige. I igrač koji Lakerse može dovesti do kraja, apsolutno vrijedan MVP utrke. Koliko god danas svi sumnjali u mogućnosti trojca James - Davis - Westbrook. Što zbog Jamesovih i Westbrookovih (32) godina, te Davisovih učestalih ozljeda, što zbog toga što kao momčad imaju problematičnu tricu, što zbog sumnji da se Westbrook neće moći podrediti interesu momčadi. S Davisom u njegovom najboljem mogućem izdanju sve se to može promijeniti. Toliko je dobar.

Lakersi u nedjelju u noći igraju prvu utakmicu predsezone. S druge strane stajat će Brooklyn Netsi, prvi favorit sezone. James - Davis - Westbrook ili Durant - Irwing - Harden? Znamo da predsezonska utakmica neće dati nikakav iole ozbiljniji odgovor, ali mnogi je jedva čekaju...

Linker
24. travanj 2024 11:03