SCREENSHOT
DVA VELIKANA

Tko je najbolji košarkaš svih vremena? Glasujte u velikoj anketi SN: Kralj James ili Air Jordan?

Priča o najboljima može krenuti u oba smjera. I LeBron i Michael su oblikovali košarku na svoj način
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. listopad 2020. 22:24

LeBron James ili Michael Jordan? Čim je James osvojio svoj četvrti prsten bilo je jasno da će rasprave krenuti. Mnogi će reći da su takve usporedbe besmislene, da svako vrijeme nosi svoje, ali proteklih dana javljali su se brojni velikani košarke. Među njima i Magic Johnson, jedan od najvećih svih vremena.

- Sada to još nije, ali ponovi li Lebron još jednu ovakvu seriju, rasprave o najvećem bi mogle biti itekako zanimljive.

Recimo da se s Magicom slažu mnogi, James je nevjerojatno velik, ali nije Jordan. Međutim, James je u doigravanju potvrdio da je još uvijek najbolji igrač NBA lige. I da je daleko od svoje završne riječi...

Opet, teško je vući paralele između igrača koji su igrali u različitim erama. Teško je uspoređivati i brojke, iako je košarka sport u kojem brojke imaju golemu važnost. Neke su čvrsto na Jordanovoj strani, druge idu Jamesu u prilog. Kada ih posložite, možda će odgovor na pitanje o najvećem biti nešto bliži...

ZAŠTO MICHAEL JORDAN?

Osvojio je šest prstenova u šest finala, šest puta je bio MVP finala. Svi koji smo ga gledali na sceni znali smo da će svaki put otići do kraja i uzeti naslov. I da nitko drugi ne može biti MVP dok god je Jordan u dvorani. Gubio je isprva od Celticsa i Pistonsa, ali kada je stasao, prijestolje je bilo samo njegovo. Njegova ostavština je neizmjerna. NBA je do pojave Michaela Jordana bila najbolja liga na svijetu, ali ne i spektakularna. S Jordanom se vinula u nebo.

Jordan je bio čudesan strijelac nevjerojatnih atletskih mogućnosti, a opet izvanredno elegantan, fantastične osobnosti. Jordanova pojava razorila je sve košarkaške kalupe koji su do tada postojali. Isklesan kao u najboljim danima Michelangela, fantastične brzine i eksplozivnosti, a neizmjerno nadaren, prkosio je lebdeći u zraku svim zakonima gravitacije. Izgledao je poput bogova koji hodaju po zemlji. Kada bi zacrtao da će te večeri razbiti suparnika, bez problema bi ubacio 50 ili više koševa.

image
FRANCK FIFE

Jordan je bio toliko dobar da se nakon godinu i pol dana zabavljanja s bejzbolom, u košarku vratio još bolji i motiviraniji. Bio je nevjerojatan radnik, pobjednik, ali i jedan od najboljih obrambenih igrača svog vremena. Redovito u obrambenoj petorci godine, a jednom i obrambeni igrač godine. Nije bilo toga što nije bio sposoban napraviti za pobjedu momčadi u važnoj utakmici. Zabiti, skočiti, asistirati, obraniti, blokirati, ukrasti loptu... I kada je ključno, uzeti loptu u svoje ruke i otići do kraja. Nije uvijek pogađao, ali kada je bilo važno ili presudno, teško se sjetiti njegovog promašaja...

ZAŠTO NE MICHAEL JORDAN?

Stopostotni učinak u NBA finalima veliki je Jordanov plus kada se priča o najvećem. Šest finala, šest naslova, šest puta neupitni MVP. Međutim, Jordan u finalima nije za suparnika imao momčad koja je izgledala nepobjedivo, kao - recimo - Warriorsi s Durantom, Curryjem i Thompsonom. Bullsi su u finalu rušili Lakerse s Magicom koji je već bio u laganom padu. Potom Sunse s Barkleyem, Portland s Drexlerom, Sonicse s Kempom i Paytonom, te Jazz s Maloneom i Stocktonom. Sve su to mitski igrači, ali njihove momčadi nisu bile mitske, nisu to bili Warriorsi svoga vremena. Realno je Chicago s Jordanom i Pippenom u sva ta finala ulazio kao barem lagani favorit.

Jordan je od prvog dana u NBA ligi dominirao kao strijelac, rekordnih deset puta bio je najbolji u ligi. Međutim, nije se toliko isticao u drugim aspektima napadačke igre. Broj njegovih skokova i asistencija ne djeluje impresivno kao što je to slučaj kod Jamesa. Doduše, Jordan je - kad bi ga razljutili - nanizao sedam utakmica s triple-double učinkom. Kad bi se Rodman ozlijedio, on bi imao 17 skokova u prosjeku dok bi Rodman izbivao. Ili bi imao 16 asistencija u prosjeku kada bi se u pet utakmica naljutio na one koji bi govorili da nije neki dodavač. Jordana asisti i skokovi u ‘normalnom’ izdanju nisu pretjerano zanimali, a to mu je danas ‘hendikep’ u priči o najvećem.

Jordan je sve svoje naslove osvajao kao igrač Bullsa, što otvara prostor za one koji bi postavili pitanje kako bi izgledao u nekoj drugačijoj momčadi. James je naslove osvajao u Miamiju, Clevelandu i sada Los Angelesu, pokazao je da i osrednju momčad može odvesti do finala. Što Jordan u Bullsima nikad nije napravio. No, kako nekome zamjeriti što je cijelu karijeru - pustimo na stranu pomalo ekshibicijski dolazak u poznim godinama u Washington - proveo u jednom klubu?

image
DOUGLAS P. DEFELICE

ZAŠTO LeBRON JAMES?

Igrao je u karijeri za tri momčadi i svaku je odveo do naslova. Učinio je to s trojicom različitih trenera (Spoelstra, Lue i Vogel), sva trojica bez Jamesa u momčadi nikada nisu uzeli naslov. Recimo da je Miami s Boshom i Wadeom uz Jamesa bio predodređen za pobjede. Ali naslov s Clevelandom protiv nevjerojatnih Warriorsa - tu su sezonu završili s rekordnih 73-9 - bio je podvig kakav nije viđen u ligi. Cavsi su jedini u povijesti u finalu otišli do kraja a gubili su 3-1. Otišao je do kraja i s Lakersima koje su ljetos mnogi ismijavali gledajući ih kako na brzinu krpaju momčad nakon što je ih je odbio Kawhii Leonard. Howard, Rondo, Caldwell-Pope, Caruso, Green... ni izbliza nisu izgledali kao igrači spremni za napad na prsten. Istina, bio je tu sjajni Davis, ali i golema hrpa upitnika. James ih igrom i karakterom pobrisao. Kao i mnogo puta tijekom karijere.

Njegove brojke izgledaju nestvarno, posebno kada pričamo o doigravanju. James je prvi na povijesnim ljestvicama po broju koševa, pobjeda, utakmica, odigranih minuta i ukradenih lopti. Treći po broju asistencija, u TOP 10 po broju skokova... zabio je blizu 7500 koševa, a drugoplasirani Jordan je na nekih 5900. Karijeru će vjerojatno završiti i kao najbolji strijelac u povijesti NBA lige, a pričamo o igraču koji primarno nije košgeter...

Način na koji James igra već 17 godina zadivljuje već i sve genetičare svijeta. Košarkaše pak oduševljava evolucija u njegovoj igri. Od igrača koji je prvih godina dominirao s nevjerojatnom snagom i brzinom, pretvorio se u briljantnog razigravača koji taktički besprijekorno čita sve što se događa na parketu. Prvih godina trica mu je bila neprijatelj, da bi kasnije s njom osvajao finala. Isiah Thomas nedavno je rekao kako je James “najkompletniji igrač u povijesti košarke.” Znamo da Isiah ne simpatizira Jordana još iz igračkih dana, ali realno je u pravu. U petoj utakmici finala protiv Miamija predvodio je Lakerse u koševima (40), skokovima (13) i asistencijama (7). Dvanaesti je put imao takav učinak u finalnim utakmicama, daleko više nego itko u povijesti NBA lige.

ZAŠTO NE LeBRON JAMES?

James je igrao 10 finala, a osvojio je samo četiri. Tih 40 posto ne djeluje dovoljno - pobjednički, posebno kada s druge strane imaš Jordana sa šest od šest. Stoji doduše da je James u nekoliko finala bio potpuni autsajder sa svojom momčadi. Kada je prvi put odveo Cleveland do finala uz sebe nije imao ni jednog igrača koji je mogao makar konkurirati za All-Star utakmicu. I u posljednjem finalu u dresu Cavsa protiv Warriorsa igrao je praktički sam, a s druge strane Durant, Curry, Thompson... Ni Jordan u takvim okolnostima ne bi mogao otići do kraja.

James u NBA finalima ipak ima jedno finale u kojem je igrao daleko ispod svoje razine. Protiv Dallasa 2011. Miami je bio veliki favorit, ali James se potpuno zagubio, u jednoj je utakmici ostao na samo osam poena, dva puta zaustavio se na 17, uzalud tražeći rupe u obrani Dallasa. Jamesu su se i kasnije u karijeri znale dogoditi važne utakmice u kojima bi se u kritičnim trenucima znao povući. Jordan je mogao promašiti, ali baš nikada nije bježao od odgovornosti i lopte u rukama.

image
DOUGLAS P. DEFELICE

James nosi broj dres s brojem 23, jer je od srednje škole pokušavao oponašati Jordana. Jordana je napokon pokušavao oponašati i Bryant, a Jordan će uvijek biti samo jedan. Jordan u igri nije imao ni jednu slabost, dok James nikada nije izrastao u elitnog šutera, a to je u košarci iznimno bitno. James također nema Jordanovu lakoću i eleganciju postizanja koševa. James je kolos, ali nema ono ‘nebesko’ što je imao Jordan. Jamesa novi naraštaji neće oponašati. Jordana su oponašali i Bryant i James.

TKO JE BOLJI?

O svim argumentima koje smo naveli itekako se može diskutirati, kao što postoje još deseci onih koji će otići na stranu jednog ili drugog. Jordanu svakako u prilog ide posljednji naslov, posljednji napad koji je odigrao u Bullsima i toliko opjevani dribling pa poen protiv suparnika bačenog na dupe. Veličanstveni prizor, kraj karijere kakav bi bilo teško režirati i u Hollywoodu. James takvo što nema, ali njegova karijera još uvijek traje. Još itekako stigne udariti pečat svemu što je već napravio. Vjerojatno ga malo tko na svijetu ne bi stavio u idealnu NBA petorku svih vremena, uz bok Jordanu. Ako nekoga zanima moja bi bila Magic, Jordan, James, Bird i Jabbar. Bryant je bio čudesan, ali ostaje samo najbolja moguća kopija neponovljivog Jordana.

James je Jordanu prišao još bliže, ali za većinu od nas koji smo gledali obojicu, Bik koji leti još uvijek je iznad Kinga Jamesa. Međutim, James još igra, dominira na nevjerojatan način. Kako bi Magic rekao, tko zna što još ima u sebi...

Linker
08. svibanj 2024 06:23