ARTURO HOLMES Afp
ČEKAJU GA U DETROITU

Tko je prvi izbor ovogodišnjeg NBA drafta? Nije jak kao James, ni raskošan kao Dončić, ali je jako dobar

Play s 203 centimetra, s tijelom gotovo spremnim za NBA, napadač koji zabija s bilo koje udaljenosti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. srpanj 2021. 14:32

Tjednima prije drafta NBA svijet znao je da će Detroit Pistonsi izabrati Cadea Cunninghama kao prvi izbor. "Neka dođe spasitelj", poručili su nestrpljivi navijači Pistonsa koji već godinama teško proživljavaju tužnu rezultatsku sudbinu kluba koji je 80-tih bio pojam. Pistonsi vjeruju da je to što su nakon 1970. imali pravo izabrati prvog na draftu prvi korak prema boljoj budućnosti. Te 1970. izabrali su Boba Laniera, koji je kasnije postao član Košarkaške kuće slavnih. Velika većina stručnjaka, navijača i menadžera uvjerena je da će i Cade Cunningham poći tim putem.

Dok bi mnogi igrači prema Detroitu - kao gradu koji je jako propao - gledali dosta suzdržano, mlada zvijezda je i prije samog izbora pričala lijepo.

“Volim Detroit. Glazbu iz Detroita počeo sam slušati puno prije izlaska na draft. Oduševljen sam kulturom Detroita. Puno sam naučio tijekom posjete gradu. Ako me izaberu, bit ću sretan. "

image
ARTURO HOLMES Afp

Stanovnici Detroita već su reagirali na dolazak buduće zvijezde. Pistonsi su zabilježili najveći broj prijava za kupnju sezonskih ulaznica za Little Caesars arenu u posljednje četiri godine. Tada ih je privukao dolazak Blakea Griffina. Koji je Detroit prošle sezone napustio bez da je ostavio ikakav trag. No, Cunningham bi po svemu trebao biti nešto drugo.

Play s 203 centimetra, s tijelom gotovo spremnim za NBA, napadač koji može ubaciti s bilo koje udaljenosti. Kao dio Oklahoma State sveučilišta prosječno je postizao 20,1 poen po utakmici, uz sjajnih 40% za tricu.Imao je 3,5 asistencija, ali i 6,2 skokova po utakmici, što je vrlo cijenjeno u modernom izdanju NBA lige. Treneri preferiraju playmakere sposobne da uzmu skok te odmah potom u punoj brzini krenu u napad u stilu LeBrona Jamesa, Russella Westbrooka ili Luke Dončića.

Cunningham se ipak s 203 cm najčešće uspoređuje s visokim, nestandardnim playmakerima. Važno je stoga znati da ne dolazi s Jamesovom fizičkom superiornošću ili majstorskom sposobnošću Dončića da mijenja ritam igre i napada kako god poželi. Nije Cunningham ni tako jako ni tako raskošan, ali je svejedno jako, jako dobar. Ima talent, viziju, tijelo, visinu, brzinu, šut... Ima sve i zato Pistonsi nisu nimalo dvojili.

Cunningham je - zanimljivo - umalo izabrao jedan drugi sport. Kao dijete daleko je više volio američki nogomet, te je u njemu imao veliku perspektivu. No, stariji brat i sestra igrali su košarku i na kraju ga ipak povukli za sobom. Cunningham kad priča o igračima koje voli gledati na prvo mjesto gura Jasona Tatuma.

image
ARTURO HOLMES Afp

“Jason Tatum je na vrhu moje liste. Smatram ga prototipom onoga što u igri želim postići."
Ne negira sličnost s Lukom Dončićem.

“Ima nešto u tome. Super je kad igrač ima brzinu i atletiku, ali Luka prije svega zna igrati košarku. On je tip kojeg se teže brani od superatletskog protivnika. Luka u svakoj situaciji zna prepoznati put koji je za njega i momčad najbolji"

Ima li Cunningham nedostatke? Dio stručnjaka naglašava da nema dominantnu vještinu. Nije elitni šuter, nije najjači ili najbrži, nije ni elitan dribler. Međutim, sve od nabrojanoga ima na jako visokoj razini. A nema rupu u igri. Iako za sada nema reputaciju sjajnog obrambenog igrača. No, s 203 visine, s dugim rukama i brzim nogama, obrana ne bi smjela biti problem.
Ima još nešto. Glavni motivacijski faktor u životu mu je dvogodišnja kćerka Riley. Nije imao ni 18 godina kad se rodila. Kaže da mu je potpuno promijenila života i da je radi nje spreman učiniti sve kako bi postao najbolji.
Hoće li uspjeti? Vidjet ćemo, ali puno bliži odgovoru bit ćemo već u njegovoj rookie sezoni....

Linker
16. travanj 2024 07:39