Michael Jordan, Scottie Pippen i Toni Kukoč
 VINCENT LAFORET/AFP/PROFIMEDIA Vincent Laforet/Afp/Profimedia
ODABRAO JE NJIH DVOJICU

Tonija u Kuću slavnih uvodi najveći svih vremena! Na pozornici on, ali i dugogodišnji vlasnik Bullsa...

Svečanost u kojoj će peti Hrvat biti upisan u povijest bit će održana 10. i 11. rujna.
Piše: Hrvoje Slišković/Jutarnji listObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 15:22

Toni Kukoč će, barem privremeno, pomiriti Michaela Jordana i Jerryja Reinsdorfa, najvećeg košarkaša Chicago Bullsa i dugogodišnjeg vlasnika kluba koji je hrvatskog igrača doveo u NBA.

Peti Hrvat u košarkaškoj Kući slavnih u Springfieldu je izabrao baš njih dvojicu da ga zajednički predstavljaju na dvodnevnoj svečanosti koja će se održati 10. i 11. rujna.

Jordan je bio primjer

Za Jordana se odmah dalo naslutiti da će biti Kukočev izbor, još u svibnju kada je objavljeno da napokon ulazi u "Hall of Fame", a sada je službeno javljeno da će s velikim Michaelom na pozornici biti i Jerry Reinsdorf. Njih dvojica su u zategnutim odnosima jer Bullsi godinama nisu željeli dati Jordanu plaću koju je svojim statusom zaslužio, a mnogi ga smatraju krivcem za prerani raspad trofejne generacije Chicaga. U prvih 11 godina u Bullsima Jordanova godišnja plaća nije prelazila četiri milijuna dolara.

"Samo treniranje s Jordanom me dovelo u ovu poziciju. Mislim da je najveći svih vremena i zauvijek će to ostati. Ne samo zbog svojih rezultata, šest NBA finala, šest osvojenih prvenstava, titule MVP-a i svega ostaloga, nego i zbog toga kako je pristupao svakom treningu, svakom radnom danu. Jako mi je drago što sam bio dio toga", izjavio je svojedobno Kukoč.

image
Jerry Reinsdorf (desno) do Michaela Jordana i Davida Sterna
JOHN ZICH Afp

Klasa 2021.

Danas je Toni posebni savjetnik Jerryja Reinsdorfa u Chicago Bullsima, klubu u kojem je Kukoč igrao 13 godina i u čijem dresu je osvojio tri naslova NBA prvaka i jednu nagradu za najboljeg šestog igrača lige.

Inače, Toni Kukoč je peti Hrvat koji je izabran u košarkašku Kuću slavnih. Krešimir Ćosić uvršten je posthumno 1996. godine, baš kao i Dražen Petrović 2002. godine. Pet godina kasnije zbog trenerskih dostignuća u Kuću slavnih ušao je Mirko Novosel, a prije tri godine je u slavnu društvo primljen i Kukočev reprezentativni i klupski suigrač Dino Rađa.

Osim Kukoča klasu 2021. čine Val Ackerman, Rick Adelman, Chris Bosh, Bob Dandridge, Cotton Fitzsimmons, Howard Garfinkel, Yolanda Griffith, Lauren Jackson, Clarence Jenkins, Pearl Moore, Paul Pierce, Bill Russell, Ben Wallace, Chris Webber i Jay Wright.

Linker
06. svibanj 2024 05:18