Udoka je učio od
Gregga Popovicha, a to je u NBA možda i najbolja trenerska preporuka

 Afp
IME UDOKA

Trener debitant je u kratkom periodu transformirao veliki Boston: ‘Nije mi problem svakome reći što ga ide‘

Novi trener u svega je nekoliko mjeseci posložio mentalnu čvrstinu Celticsa, kao i obranu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. travanj 2022. 09:19

Kada je Ime Udoka 2012. prihvatio ponudu Gregga Popovicha za mjesto pomoćnog trenera u San Antoniju, malo je tko u tadašnjem 34-godišnjaku vidio budućeg glavnog NBA trenera. Međutim, Udoka je sljedećih nekoliko godina strpljivo učio od jednog od najboljih trenera u povijesti košarke, a da je puno naučio danas spoznaje cijeli košarkaški svijet gledajući posao koji je napravio vodeći Boston Celticse.

U međuvremenu se Udoka usavršavao kao asistent na klupi Philadelphije i Brooklyna, ali Brad Stevens je napuštajući klupu Bostona, kako bi preuzeo funkciju generalnog menadžera kluba, bio taj koji mu je prvi odlučio dati posao. Što je svakako bio i dosta veliki rizik, jer Boston je klub velikih ambicija, a momčad povjerava u ruke jednom debitantu. I veliki dio sezone mnogi su sumnjičavo gledali izvedbe momčadi koja nije izgleda dobro.

Na sreću Stevensa i Bostona, već danas možemo reći da je Udoka bio sjajan odabir. Bez obzira na to što će Celticsima donijeti kraj sezone i doigravanje, Udokin rad doveo je naizgled izgubljenu momčad do toga da je mnogi vide itekako konkurentnom na Istoku.

Nisam baš tako nov

Nakon što je Bostona sezonu otvorio s jako slabih 23-24, menadžeri ostalih momčadi bili su uvjereni da će Boston razmatrati razmjenu Jaylena Browna, kako bi takvim činom opravdao loš rad Udoke. Koji mjesec kasnije Celticsi su na omjeru 47-30 i nalaze se samo dvije pobjede od prvog mjesta Istočne konferencije.

Sva ta pitanja o tome mogu li Jaylen Brown i Jayson Tatum igrati i napredovati jedan uz drugoga, nestala su, a Udoka uživa respekt kompletne lige. Vrlo ružna tiskovna konferencija Marcusa Smarta od 1. studenog, kada je rekao da Tatum i Brown “nikome ne žele dodati loptu”, već je zaboravljena. A dogodila se nakon poraza od Chicaga, što im je bio peti poraz u prvih sedam utakmica sezone.

Udoka je u međuvremenu posložio mentalnu čvrstinu Celticsa, kao i obranu. Ona sigurno neće biti ista bez Williamsa, ali i dalje je najbolja u ligi (105,9 dopuštenih poena na 100 posjeda suparnika).

Celticsi su prošle sezone pod Stevensom bili 25. po asistencijama po utakmici, a sad su 15. Njihov je napad rangiran na 10. mjestu, a Tatum u prosjeku postiže najbolje rezultate u karijeri po pitanju poena (27,1), skokova (8,1), uz za njega visokih 4,3 asistencija. Brown (23,4 p, 6,1 s, 3,2 a) također ima sjajnu godinu. Kako je to Udoka posložio u tako kratkom vremenu?

- Pa, prva stvar je bila da nisam baš bio tako nov. Radio sam s tim dečkima u reprezentaciji SAD-a, Tamo sam radio s Marcusom, Jaylenom i Jaysonom na Svjetskom prvenstvu 2019. Očito sam imao neku povijest što se tiče odnosa s tim dečkima. Ali, znate, mi imamo grupu visokog karaktera. To je poanta mog rada, njihov karakter je presudan.

Vratio se Udoka malo na svoje prve trenerske dane.

- I koliko god bilo dobro biti sedam godina u San Antoniju i učiti osnove te izgraditi svoje trenerske temelje, bilo je jako korisno “pobjeći” i vidjeti nešto drugačije u Philadelphiji i Brooklynu, znajući da će mi to pomoći u izgradnji odnosa s timom kojeg ću jednog dana ja voditi. Dakle, uzimate najbolje stvari koje naučite na različitim mjestima, ali na kraju dana igrači vam moraju dopustiti da ih trenirate. A kada pogledate naše igrače, vidite što oni mogu biti u obrambenoj formi i krenete na tome raditi. Napadački je bilo teže promijeniti neke njihove navike. Ne volim reći loše navike, jer ti dečki mogu zabiti 30 svake večeri. Ali, kolektivni pristup je nešto drugo...

Nema zatiranja pod tepih

Pokušavate kao trener ne kritizirati ništa iz prošlosti, a istovremeno pokušavate promijeniti stvari i dovesti ih na određeno mjesto.

- Da, ali kao što sam rekao, takav sam kakav jesam - prilično izravan po tim pitanjima. Ne guramo ništa pod tepih. Dakle, u pitanju je dosljednost. Shvatili su na koncu dečki o čemu govorim. Održali smo mnogo video sastanaka “jedan na jedan”. I mogao se vidjeti rast, malo po malo. I sada je to očitije jer se to prenijelo na cijeli sastav i oni uživaju u međusobnom uspjehu.

Objasnio je Udoka i pozadinu svog pristupa košarci.

- Morate pogledati odakle dolazim i tko sam bio kao igrač. Momčadska košarka i San Antonio, to su moji korijeni, a Spursi su neka vrsta oličenja nesebičnosti. Dakle, taj dio za mene je neupitan, ne postoji drugačiji put, i mislim da je to dio razloga što me Brad Stevens angažirao. Razmišljali smo na isti način. Ali isto tako sam mogao te stvari implementirati i pozvati dečke na odgovornost. Meni je to prirodno, dok je nekima neugodno.

Objasnio je Udoka i kako je riješio odnose među glavnim igračima. Tatum i Brown su dugo bili 1 i 1A u momčadi. Kako se njihov problem rješavao?

- Bila su to dva moja najdraža mlada igrača u ligi, a proveo sam dosta vremena s njima u reprezentaciji, a čak i u nekim selekcijama. Imali smo zajedno i Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre i još neke kampove. Svi su znali tko sam - netko tko će biti izravan i otvoren te pozvati dečke na odgovornost. Uvijek ću biti iskren s njima i izravan. I to mi nije problem. Kada imate ljude visokog karaktera i vrhunske igrače koji vam omogućuju da ih trenirate, možete postići ove stvari koje smo sada. Treba biti otvoren i kvalitetno raditi.

Udoka znam da je pred Bostonom još uvijek dug put.

- Kada imate viziju, možete vidjeti što možemo postati. Možete vidjeti naznake toga. Dakle, znali smo da možemo vratiti dečke na njihova mjesta. Jesam li ponosan na naše dečke, sretan i sve to što već ide uz pobjede? Da, ali ne bih rekao da je to što smo postigli neočekivano. Boston ima kvalitetu, samo smo trebali izaći na pravi put.

Linker
20. travanj 2024 00:41