SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
ZVIJEZDA U NOVOM RUHU

U rujnu je ‘pomeo‘ hrvatsku reprezentaciju, iza sebe ostavlja sezonu iz snova, a sada ga čeka odlazak u vojsku

Na obuku u Helsinkiju trebao bi se javiti 17. travnja, a vjeruje da to neće utjecati na iduću sezonu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 07. travanj 2023. 18:05

Bilo je to "crno" nedjeljno popodne u Berlinu za hrvatske košarkaše. Dok su Bojan Bogdanović i društvo u njemačku prijestolnicu stigli puni optimizma, spremni preskočiti prepreku osmine finala EuroBasketa, brutalno nas je prizemljio Lauri Markkanen. Ubacivši 43 poena, Finac je kupio svojoj reprezentaciji put u četvrtfinale, a na valu tog samopouzdanja hrabro je zagazio i u, tada, nadolazeću NBA sezonu.

Mjesto pod suncem našao je u Salt Lake Cityju, potpisavši ugovor s Utah Jazzom, a s obzirom na to kako je "javna tajna" da klub svjesno izbjegava ulazak u doigravanje, Markkanen će osnovni dio sezone završiti s prosječno ubačenih 25,6 poena i 8,6 skokova u 66 odigranih utakmica. Ujedno, bravure 25-godišnjaka kupile su mu mjesto u udarnoj All-Star postavi u veljači, a unatoč zvjezdanom statusu "preko bare", po isteku sezone vraća se obaviti dužnost u domovinu.

Naime, služenje vojnog roka obavezno je za sve Fince mlađe od 30 godina, a Markkanen će svoje slobodno vrijeme iskoristiti upravo za ispunjenje te dužnosti.

- Moramo to odraditi, ali istovremeno osjećamo veliki ponos. Mislim da je služenje vojnog roka primjer za druge, siguran sam da to neće imati utjecaj na moju iduću sezonu i pripreme koje će me čekati nakon vojnog roka - rekao je 25-godišnjak.

Na obuku u Helsinkiju javit će se 17. travnja, a pohađat će sportsku školu Finskih obrambenih snaga, koja pruža obuku za izviđačke odrede za hitne slučajeve i ratno vrijeme, a dužina služenja vojnog roka odredit će se nakon faze temeljne obuke.

Linker
17. travanj 2024 09:02