Bojan Bogdanović (desno)

 GEORGE FREY Afp
NEMA NEDODIRLJIVIH

Utah krenula u veliko čišćenje svlačionice, riješit će se i Bogdanovića, čiji ostanak nema više smisla...

Najbolji Hrvat košta 23 milijuna dolara te si ga ne može priuštiti nitko od 10-tak vodećih momčadi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. srpanj 2022. 15:09

Čini je sve izvjesnije da Bojan Bogdanović (33) u novoj sezoni neće biti igrač Utah Jazza. Danny Ainge radi ono zbog čega je i doveden u klub - čisti svlačionicu i to nemilosrdno. The Athletic tvrdi da su svi igrači u izlogu, da zaštićenih nema.

Rudyja Goberta Ainge je poslao u Minnesotu, najviše zbog tri izbora prve runde. Prije toga dobio je izbor prve runde 2023. od Brooklyn Netsa u zamjenu za Roycea O‘Nealea. Sada aktivno radi na tradeu s Cleveland Cavaliersima, kojima bi poslao skupog veterana (22,7 milijuna dolara) Mikea Conleya, a zauzvrat bi dobio mladog Collina Sextona. Bojan Bogdanović, Patrick Beverley, Malik Beasley i Jordan Clarkson su igrači koje bi mnoge NBA momčadi htjele imati u svojim redovima. I vidjet će što može izvući za svakoga od njih.

Međutim, kad je Utah u pitanju uskoro na red dolazi "šlag na tortu", a to je trade Donovana Mitchella, velike zvijezde i već godinama daleko najboljeg igrača Utaha. U tom poslu Ainge se sprema podići "letvicu do neba", a već se zna i tko bi trebao biti prvi kupac u redu - to su New York Knicksi.

"New York Knicksi imaju osam izbora u prvoj rundi drafta s kojima se mogu razmjenjivati ​​i tražiti put da u klub napokon dovedu jednu veliku zvijezdu. A Donovan Mitchell k tome je i odrastao u okolici New Yorka," piše iznimno upućeni NBA novinar Brian Windhorst.

"Mnogi vjeruju da će taj posao sigurno biti realiziran, samo je pitanje o kojoj se cijeni može razgovarati. Naravno da su i neke druge momčadi zainteresirane za Mitchella i tko zna u kojem smjeru može otići kompletna priča, ali mislim da ćemo čuti mnogo o Mitchellu i New York Knicksima u nadolazećim danima."

Knicksi godinama nisu uspijevali dovesti veliku zvijezdu, tako da iskusni Ainge zna da će ići preko realne cijene samo da "prekinu prokletstvo". Ako će Jazz nastaviti putem ponuda sličnih onoj koju su dobili od Minnesote za Rudyja Goberta, Knicksi teško mogu biti nadjačani po pitanju pickova koje će biti spremni žrtvovati.

Miami Heat i Brooklyn Nets dvije su druge momčadi koje bi po navodno mogle stati u red za Mitchella. Ni jedni ni drugi nemaju pickove, a Miami bi u izlog mogao staviti Tylera Herra kao nadolazeću zvijezdu, te uz njega prisloniti još nešto. Netsi u izlogu imaju Duranta i Irvinga, ali teško bilo tko od njih može uzbuditi Aingea koji tek kreće u zidanje momčadi za budućnost.

Gobert je dakle riješen, Conley je na izlaznim vratima, Mitchell će otići kad Utah dobije ono što traži, a sljedeći najskuplji igrač momčadi je - Bojan Bogdanović. Jasno je da njegov ostanak u svlačionici više ne bi imao smisla. Ako će Utah "tankirati" sezonu, a sve ide u tom smjeru, Bogdanović im neće trebati. Hrvatski reprezentativac je u zadnjoj godini ugovora teškog 19,5 milijuna dolara, a ako se Utah dogovori za trade, slijedi mu i dodatnih 3,5 milijuna dolara bonusa, jer mu tako piše u ugovoru. Što bi značilo da bi novu momčad koštao 23 milijuna dolara.

Bojan je u prošloj sezoni zabijao 18 poena po utakmici, uz pristojnih 45,5 posto šuta, te vrlo dobrih 38,7 posto za tricu. Međutim, stoji 23 milijuna, te si ga ne može priuštiti nitko od 10-tak vodećih momčadi lige jer nemaju prostora u salary cupu. Stoga se jedino može očekivati nekakav veći trade u kojem bi Bojan trebao biti dio paketa. Kako god, realno je da će nakon tri odlične sezone u Utahu promijeniti klub. I može se samo nadati da će se sve posložiti tako da završi u klubu s ambicijama. Jer, svi koji "tankiraju" ne trebaju njegove poene...

Nema novosti oko Duranta i Irvinga

Brooklyn Netsi i dalje mirno čekaju pravu ponudu za Kevina Duranta, koji je s njima ugovorno vezan sljedeće četiri sezone.

Durant je jasno rekao da želi ići, ali i Netsi su jednako jasni da ga neće pustiti dok ne budu sretni s onim što će vidjeti na stolu. Phoenix, koji je u startu izgledao najzagrijaniji za dovođenje Duranta, po svemu gubi Aytona, koji bi trebao potpisati za Indianu. Bez Aytona Phoenix nema ponudu s kojom bi mogao Netse izuti iz cipela, osim ako u paket ne stave Devina Bookera, što nikako nije opcija.

Po trenutačnim prognozama, Durant bi čak i početak kampa mogao dočekati kao igrač Netsa, a do tada ima još dva i pol mjeseca. Vidjet ćemo tko će imati najčvršće živce u takvom "taktičkom maratonu".

Kyrie Irving, kao drugi najskuplji eksponat Netsa, također čeka što će donijeti ljeto, kao što čekaju i Lakersi, koji i dalje slove kao jedini tim koji ga doista želi.

Linker
19. travanj 2024 20:03