HARRY HOW Getty Images Via Afp
SVEČANO KOD LAKERSA

Velika noć za Pau Gasola - postao tek sedmi Europljanin u povijesti NBA lige koji je dobio ovu čast

Los Angeles Lakersi sinoć su umirovili broj 16 kojeg je nosio španjolski košarkaš
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 08. ožujak 2023. 07:43

"Život prolazi prilično brzo. U jednom trenutku ste dječak koji igra košarku u školi sa svojim prijateljima, a u drugom ste ispunili sve svoje snove. No, ovo večeras je nadmašilo sve moje snove i očekivanja." Tim je riječima španjolski košarkaš Pau Gasol komentirao činjenicu da su Los Angeles Lakersi odlučili umiroviti njegov broj 16.

Svečanost umirovljenja održana je na poluvremenu utakmice protiv Memphisa što nije čudno s obzirom na ti da je Gasol NBA karijeru počeo upravo u Grizzliesima i tamo proveo 7 godina. Onda je, u pomalo kontroverznom tradeu, otišao u Lakerse s kojima je osvojio dva naslova NBA prvaka, 2009. i 2010. godine. Igrao je kasnije i za Chicago, San Antonio i Milwaukee, a od košarke se umirovio 2021. u Barceloni.

image
HARRY HOW Getty Images Via Afp

Gasol je NBA karijeru završio s 20.894 poena, 11.305 skokova i 3.925 asistencija. Uz dva NBA prstena, ima i 6 nastupa na All-Star utakmici, naslov najboljeg rookieja 2002., dva izbora u drugu momčad NBA lige te još dva u treću. Definitivno je jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena, a tome prisnažuje i činjenice da je osvojio 11 medalja s reprezentacijom.

"Kobe me je dočekao i rekao ‘Idemo sada osvojiti prsten‘. Ja sam mu odgovorio da može. Jako mi nedostaje, ali ne mogu ništa drugo napraviti nego svoju ljubav pružiti njegovoj obitelji. Tako se nosim s njegovim gubitkom", rekao je Gasol čiji su dres u dvorani Crypto.com Centra postavili odmah do Bryantovih 8 i 24.

Inače, Gasol je sedmi Europljanin kojem je umirovljen dres u nekom NBA klubu. Prije njega tu čast su dobili Dražen Petrović (New Jersey/Brooklyn Nets), Zydrunas Ilgauskas (Cleveland Cavaliers), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), Vlade Divac, Predrag Stojaković (oba Sacramento Kings) i Tony Parker (San Antonio Spurs). Uskoro će se tom društvu priključiti Pauov brat Marc čiji će broj umiroviti Memphis.

Linker
23. travanj 2024 01:45