Jimmy Butler
 Profimedia, Zuma Press - News
CIRKUS UOČI NBA SEZONE

'VI MENE J**** TREBATE' Košarkaška zvijezda u štrajku urlikala na suigrače i trenere, a onda je okupio rezervne igrače i krenuo u osvetnički pohod

Piše: Damjan RaknićObjavljeno: 11. listopad 2018. 13:30

Samo pet dana uoči početka nove NBA sezone, momčad Minnesota Timberwolvesa našla se u vrlo neobičnoj situaciji.

Jedan od njihovih stožernih igrača, po mnogima čak i njihov najkompletniji i najbolji igrač, Amerikanac Jimmy Butler (29) osobno je od trenera momčadi Toma Thibodeaua uoči početka priprema 25. rujna zatražio da ga Timberwolvesi pošalju u neku drugu momčad.

Rekao je tom prilikom da bi volio da ga pošalju ili u Clipperse iz Los Angelesa ili u Knickse iz New Yorka.

Njegov zahtjev je došao nakon medijskih izvještaja da je nezadovoljan nonšalantnim stavovima mladih suigrača Karl-Anthonyja Townsa i Andrewa Wigginsa. Butler je prvotno tražio da ga pošalje u neku drugu momčad prije tzv. "Dana za medije" koji se održao 24. rujna i na kojem se NBA momčadi stavljaju na raspolaganje medijima u smislu fotografiranja i pitanja o nadolazećoj sezoni.

Kako Thibodeau momčadi i upravlja osim što je i trenira, Butlerov zahtjev za razmjenom za njega je dvostruki problem. Naime, zbog načina na koji je Butler zatražio da ga se razmjeni gotovo je nemoguće da će Thibodeau kao voditelj košarkaških operacija za njega dobiti povrat koji bi bio u skladu s njegovom vrijednosti, a s druge strane, trener Thibodeau ga se ne želi riješiti jer je riječ o jednom od najboljih igrača lige.

Butler međutim nije razmijenjen prije Dana za medije i pripreme momčadi su počele bez njega. Druge NBA momčadi su zvale Minnesotu kako bi se interesirale za Butlera, no navodno niti jedna ponuda nije bila dovoljno dobra, barem što se Wolvesa tiče.

Thibodeau i Butler su se prema pisanju The Athletica sastali ovog ponedjeljka i na tom je sastanku Butler navodno ponovno inzistirao da ga se razmjeni.

Kako je običaj u američkim sportskim ligama, u ovakvim se situacijama igrači u pravilu pritaje te čekaju da momčad u "pet do 12" sklopi neki posao.

Timberwolvesi su u srijedu otkrili da Butler nije jedan od tih igrača.

Prema pisanju ESPN-ovog novinara Adriana Wojnarowskog, Butler je u srijedu došao na trening momčadi čiji je još uvijek član.

Butler je na tom trening verbalno napao svoje suigrače, trenere i članove uprave momčadi. Prema ESPN-ovim izvorima susret je bio nabijen emocijama, a mete Butlerovog deranja bili su trener Thibodeau, suigrači Towns i Wiggins te menadžer momčadi Scott Layden.

Butler se u jednom trenutku zaurlao na Laydena: "Vi me je**** trebate. Ne možete pobijediti bez mene". Suigrači i treneri su ostali bez teksta.

Kao šlag na torti, Butler je s rezervnim igračima u više navrata u trening utakmica porazio prvotimce, s tim da se osobito trudio protiv Townsa i Wigginsa, što u obrani, što u napadu. Prema pisanju Wojnarowskog Butler je bio nezaustavljiv na treningu.

Butler je poslije podne dao intervju za ESPN te je u razgovoru s novinarkom Rachel Nichols pojasnio što se dogodilo na treningu.

"Puno toga (što je napisano) je istina. Morate shvatiti... nisam jako dugo igrao. Ja sam jako strastven i volim košarku. Igram košarku isključivo kako bi se natjecao protiv najboljih u svijetu kako bih dokazao da sam im ravan", rekao je Butler.

Butler je potom rekao da mu je Towns u jednom trenutku prišao i rekao da "svakome on može zabit". "Ja sam mu rekao, hajde to napravi meni. Svaki puta kada te ja čuvam ti dodaš loptu", rekao je Butler. "Tko je najtalentiraniji igrač naše momčad? Karl-Anthony Towns. Tko je najveći atleta? Andrew Wiggins. Međutim, tko se najviše trudi i tko se najjače natječe? Ja", rekao je Butler.

"Svi moji osjećaji su izašli na tom treningu. Je li to bio pravi način? Nije. Međutim, ne mogu se kontrolirati kada se natječem. To je moja ljubav prema igri. To moje najbolje, najčišće i najsirovije izdanje. To od mene dobijete kada sam na terenu", nastavio je.

"Bio sam iskren. Jesam li bio brutalno iskren? Jesam. U tome je i problem . Svi se boje biti iskreni jedni prema drugima. Ako vam se nije svidjelo kako sam se ponašao na treningu, priđite mi i recite nešto. Bilo tko. Bilo što. Neću se uvrijediti. To nije osobno", zaključio je Butler.

Igrači Minnesote koji su bili na treningu za sada nisu komentirali susret s Butlerom. Jedini koji išta rekao je bio je Anthony Tolliver koji je ustvrdio da se "Butler motao okolo".

U ovom trenutku nije jasno hoće li se Butler vratiti momčadi dok Wolvesi rade na njegovoj razmjeni.

Linker
18. travanj 2024 06:38