Draymond Green

 TOM PENNINGTON Afp
U IGRI OGROMAN NOVAC

Video: Zbog sedam sekundi kladionicama prijete milijunski gubici! Veliki dogovor mogao bi ih skupo koštati

Draymond Green odigrao je samo podbacivanje i kladiteljima priskrbio finu zaradu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. siječanj 2022. 15:23

Dvije i pol godine trajala je (pre)duga stanka jednog od najboljih šutera na svijetu. Klay Thompson vratio se košarci, vratio se na NBA parkete, i to baš u pravom dvoboju, onom kojeg smo još ne tako davno gledali s najvećim guštom. Jer, Golden State i Cleveland znali su igrati vezana finala, a uz Thompsona u glavnoj ulozi znao je biti njegov vjerni suputnik Draymond Green. Baš su njih dvojica složila priču koja bi američke kladionice mogla stajati desetaka milijuna dolara.

Zašto? Stvar je poprilično jednostavna. Green je tako jako htio biti na povratničkoj utakmici Thompsona u nedjelju da je na trenutak, odnosno na cijelih sedam sekundi zanemario ozljedu potkoljenice koja ga muči već neko vrijeme. No dakle, sedam sekundi trajalo je Greenovo učešće u partiji s Clevelandom, a sastojalo se od podbacivanja i osobne pogreške na prvom igraču Cavaliersa koji je primio loptu. Kada je napravio faul, polako se udaljio na klupu. I - to je to.

Milijuni američkih dolara ulaze u priču kada se u koloplet poveže i kladionica. Vješte, brze oči svih onih kojima je NBA, a onda i klađenje pri srcu uočili su da se za utakmicu Cavsa i Warriorsa sprema nešto čudno. Naime, klubovi su se dogovorili da će Green startati i odigrati prvih nekoliko sekundi te onda odštetati s parketa uz odavanje počasti Thompsonu na povratničkoj utakmici nakon oporavka od ozljede Ahilove tetive.

No, plan o dogovoru dva kluba nije se znao do pola sata prije utakmice, kada je PR-služba Warriorsa odaslala tweet u kojem ga je obznanila, a minutu kasnije to je ponovio i Shams Charania, svjetski poznati NBA-novinar s bazom pratitelja od 1.4 milijuna na Twitteru.

Kladionice su u svojim ponudama još od ranije imale u ponudi broj koševa Draymonda Greena, a čim je svijet saznao za mini-pakt Golden Statea i Clevelanda, kladioničari su masovno počeli uplaćivati na ispod (under) margine njegovih poena. Time im je bila zajamčena gotovo dvostruka zarada, budući da je koeficijent na over/under igre uvijek u prosjeku na 1.85. Za one koji ne znaju, na kunu uloga, dobije se 1.85 kn natrag, što u Americi zaista toliko i iznosi budući da nema hrvatske umotvorine, poreza na kocku...

Bilo je jasno, sedam sekundi na parketu, sedma sekundi do sigurne zarade. Ali, ne misle sve kladionice tako. Primjerice, FanDuel je povukao Greenove koševe iz ponude još prije podbacivanja, a odmah za njima poveo se i DraftKings. Ipak, Greena nisu povukli baš svi...

Neke kladionice odmah su isplatile novac s(p)retnim dobitnicima, a neke još važu, istražuju čitav slučaj. Za pravo im daje naputak regulatornih agencija u SAD-u, a on kaže da kladionice nisu dužne isplatiti dobitnike ako se radilo o "poznatom događaju", što smo preveli iz termina "organized event".

Formalno, nije bilo službenog dokumenta kojim bi se potvrdio dogovor klubova o tome da Green igra samo na podbacivanju, a PR-objava Warriorsa i tweet Shamsa Charanie (možda) nemaju takvu težinu da bi ih se moglo proglasiti otponcima organiziranog, poznatog događaja. Možda, jer neke kladionice još gledaju koje su im opcije.

- Od listića koje sam ja vidio, mogu reći da se radi o milijunima dolara koje bi kladionice mogle izgubiti. Čekamo odluku regulatornih tijela, nadamo se da će sve te oklade pojedinačno biti ubrzo riješene - izjavio je Kenny McAndress, voditelj poznatog gambling-showa The Moonshot.

Zaključno, dok Amerikanci otvaraju prostor za pravne borbe, moramo reći da u Hrvatskoj oko toga, 99 posto smo sigurni, ne bi bilo nikakve rasprave. Čim je Draymond Green na parketu boravio jednu milisekundu službenog vremena, under oklada morala bi biti isplaćena. E sad, pitanje je bi li kladionice Greena maknule iz ponude na vrijeme, što je jedini instrument da under oklada ne prođe...

Linker
11. siječanj 2022 15:25