Kareem Abdul-Jabbar

 SEAN M. HAFFEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
SULUDE OBJAVE

‘Vratio se destruktivniji, bezosjećajniji i blesaviji!‘ Kareem Abdul-Jabbar pomeo pod s NBA zvijezdom

‘Smatrali bismo ga komičnim lakrdijašem da nema njegovog utjecaja na mlade ljude‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. listopad 2022. 09:24

U predvečerje nove NBA sezone, jedan od najvećih košarkaša svih vremena Kareem Abdul-Jabbar žestoko je napao zvijezdu Brooklyn Netsa Kyrieja Irvinga zbog suludih objava na društvenim mrežama. Irving je već dulje vrijeme poznat kao poklonik različitih teorija zavjere. Još ne tako davno je tvrdio da je Zemlja ravna ploča, a očekivano se priklonio i antivakserskom pokretu tijekom pandemije Covida-19. Sve do ožujka ove godine nije mogao igrati u domaćim utakmicama Netsa, dok u New Yorku nije ukinuta odredba o obveznom cijepljenju. Prije nekoliko je dana izjavio da mu je protivljenje cijepljenju odnijelo više od 100 milijuna dolara zarade, jer je zbog te odluke morao odbiti novi ugovor s Netsima koji mu je ponuđen prije početka prošle sezone.

Abdul-Jabbar se u svojoj posljednjoj objavi na platformi Substack obrušio na Irvinga zbog dijeljenja video-isječka koji prikazuje osramoćenog desničarskog komentatora Alexa Jonesa, poznatog po širenju različitih teorija zavjere i lažnih vijesti. Riječ je o čovjeku koji je tvrdio da je vlada SAD-a ili prikrila ili potpuno krivotvorila informacije o masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., bombaškom napadu na Oklahoma City 1995., napadima 11. rujna i slijetanju na Mjesec.

image

Kyrie Irving

DUSTIN SATLOFF Afp

Prema Abdul-Jabbaru, Irving bi bio izopćenik iz društva da nema status košarkaške zvijezde. Legendarni igrač Milwaukee Bucksa i Los Angeles Lakersa čak je i pozvao svoje čitatelje da kontaktiraju tvrtke sponzoriraju Irvinga i pozovu ih da raskinu ugovore s njim.

"Irving se vratio i destruktivniji je, bezosjećajniji i blesaviji nego prije. Odlučio je da bi bila dobra ideja objaviti video-isječak iz 2002. osnivača Infowarsa Alexa Jonesa. Da, to je onaj tip kojem se sudilo zbog poricanje pucnjave u Sandy Hooku i koji je prethodno na sudu priznao da je glumac (koji zgrće milijune dolara od nesvjesnih gledatelja)", napisao je Abdul-Jabbar.

"Irvinga bismo smatrali komičnim lakrdijašem da nema njegovog utjecaja na mlade ljude koji se ugledaju na sportaše. Kad pogledam neke od sportaša koji su svoj status iskoristili za stvarno poboljšanje društva - Colin Kaepernick, LeBron James, Muhammad Ali, Bill Russel, Billie Jean King, Arthur Ashe i drugi - postaje jasno koliko je Irving ukaljao reputaciju svih koji se trude da ih se ne smatra glupim sportašima."

U zaključku je Abdul-Jabbar dodao kako Irving očito nema kapacitet za promjenu.

"Ali mi imamo kapacitet da se nastavimo boriti protiv njegovog destruktivnog ponašanja. Jedan od načina da to učinimo, osim odmahivanja glavom i ljutitih tvitova, jest da pišemo njegovim sponzorima i kažemo im da odustanu od Irvinga - ili ćete vi odustati od njih. (Nemojte se osjećati loše zbog Irvinga: njegova će zarada u karijeri na kraju sezone 2022/23. iznositi 230 milijuna dolara)", zaključio je Abdul-Jabbar.

Linker
25. travanj 2024 06:45