EZRA SHAW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ezra Shaw/Getty Images/Profimedia
U IŠČEKIVANJU LAKERSA

Warriorsi još ne plešu ‘posljednji ples‘: Prije epske izvedbe Curry je održao govor koji će ući u legendu

Golden State Warriorsi u drugoj rundi Zapada ponovno će sresti starog znanca - LeBrona Jamesa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. svibanj 2023. 12:03

Ne možete rasturiti Warriorse sve dok to ne dopusti Stephen Curry! Kingsi su misli da mogu, ali onda ih je dočekala sedma utakmica u njihovom Sacramentu i gadno buđenje. Završilo je 120:100 za Warriorse, a Curry je zabio 50 poena. Nijedna druga momčad nikada nije ovako ušutkala domaću publiku u odlučujućoj sedmoj utakmici, ne s 20 razlike, ne s 50 poena jednog igrača.

Dugo nakon što je sve bilo gotovo, glavni oslonci Warriorsa ostali su svlačionici i veselo čavrljali o tome što se upravo dogodilo. Ne možete razbiti Warriorse jer je to - kako im je Kerr rekao nakon utakmice - šampionska momčad.

Epska izvedba Stephena Curryja u sedmoj utakmici - u kojoj je s 50 poena postavio rekord, jer nitko nikada u sedmoj nije zabio 50 - zapravo je započela u subotu ujutro. Bio je toliko ljut nakon njihovog poraza u šestoj utakmici u petak navečer, kada su prokockali priliku za pobjedu bez duha porazom u Chase Centeru. Bio je tako zgrožen načinom na koji su igrali, tako razočaran da nije mogao spavati.

Kad je odustao od pokušaja da zaspi, te ustao, provjerio je mobitel i vidio poruku pristiglu u 3:45 ujutro. Ispostavilo se da ni Draymond Green nije mogao spavati.

Razmijenili su poruke o svojoj sramoti, o tome kako ih je Malik Monk nazvao starima... Green je bio spreman održati govor, ali Curry mu je kratko rekao "daj da ja uzmem ovaj govor." To je bilo sve što je Green trebao čuti.

Prije početka subotnje filmske sesije, Curry je stajao ispred suigrača.

"Znate da ne pričam puno, ali imam nešto za reći."

Njegovi govori su inače oskudni. Njegovi ohrabrujući razgovori uglavnom su jedan na jedan. No, kad on govori, svi ga jasno slušaju. Ovaj će govor ipak postati dio njegove legende. Uvod u savršenstvo.

"On je taj tip", rekao je Gary Payton II nakon utakmice. "Dakle, kada on govori, svi slušaju. Jer kad zabije 30 obično je tih i dopušta da njegova igra govori sama za sebe. Ali morao je reći što je imao za reći, jer je znao kakva je to atmosfera... I nije htio odustati od prolaska. Tako je on vodio, a mi smo ga slijedili."

Razlog zbog kojeg ga tako pomno slušaju bio je izložen u Golden 1 Centru u nedjelju. U 38 minuta Curry je uzeo nadu Kingsima. U 38 šuteva (ušlo ih je 20, trice 7 od 18) Curry je podsjetio svijet na svoju veličinu.

Da su izgubili nedjelju, možda bi se ta čudesna dinastija počela raspadati. Draymond Green je na ljeto slobodan igrač, a Warriorsi već plaćaju suludo visoke penale zbog poreza na luksuz. Pitanje je što bi se dogodilo. Međutim, to više nije opcija, stari Warriorsi još uvijek mogu. I dalje su čvrsto zajedno. Još uvijek mogu osvojiti prvenstvo.

Ovo je bila peta sedma utakmica Curryjeve ere i sada su na omjeru 3-2. Ovo je bilo samo prvo kolo, a ne finale Zapadne konferencije (gdje su dobili sedmu utakmicu kod kuće protiv Oklahoma Cityja 2016. i pobijedili u Houstonu 2018.) ili čak finale (kada su izgubili sedmu utakmicu kod kuće od Cavaliersa 2016.).

"Ovo se čini kao najveći doseg u sedmim utakmicama", rekao je Draymond Green. "Iskreno govoreći, izvedba koju je Steph pokazao bila je vrlo impresivna. Već se govorilo o našem "Posljednjem plesu", ali mi ga još nismo otplesali.

Kerr je utakmicu potpuno dao u ruke glavnoj petorci. Curry i Draymond su igrali 38 minuta, a igrali bi više od 40 da Kingsi nisu "potpisali poraz" 2:39 do kraja utakmice, kada su glavni igrači sjeli na klupu. Wiggins je igrao 37 minuta, a Klay Thompson 35. Premda je Klay loše šutirao (4 od 19) poena, njegova je obrana izazvala oduševljenje Kerra. Evo i priloga za takvo oduševljenje, dok je Klay bio u igri Warriorsi su bili na plus 30.

Također, Warriorsi su drugo poluvrijeme dobili rezultatom 64:42. Kako je to moguće kad su stari, umorni Warriorsi trebali biti istrošeni tempom, atletikom i mladošću Kingsa? Malik Monk je to javno kazao nakon šest utakmice.

"Monk je rekao da smo stari", rekao je Draymond nakon utakmice, te se okrenu Curryju: "Što misliš o takvim komentarima, Steph?

"Natjecateljski duh je uvijek u nama i nisu nam trebali nikakvi zvučni zapisi da nas motiviraju, ali pomoglo je znati da su mislili da imaju nešto u pogledu tempa," rekao je Curry. "Na kraju dana, znali smo tko smo, trebalo nam je ovih zadnjih 36 sati da se pregrupiramo i pokažemo što možemo. Imali sjajan razgovor. Uvijek ima tanjih živaca i tjeskobe u iščekivanju velike noći, ali kad smo izašli tamo, naše iskustvo je presudilo."

Sada bi danak umora na naplatu mogao doći u utorak navečer protiv Lakersa, koji igraju sasvim drugačijim stilom od Kingsa. Ni Lakersi nisu mlada momčad, ali su pauzirali od petka.

Ponovno LeBron James protiv Warriorsa! Nakon četiri uzastopna finalna susreta Warriorsa i Cavaliersa, po prvi put će se susreti u konferencijskom polufinalu. LeBronu je 38, ali ne vjerujemo da će Warriorsi puno igrati na tu kartu.

Igrali su Kingsi i ispali su...

Kerr: Tako sam se osjećao dok sam igrao s Michaelom Jordanom

Stephen Curry je košarkaška priča dana. Trener Steve Kerr njegovu je nedjeljnu predstavu u Sacramentu nazvao "nevjerojatnom i uzvišenom".

"Sve to uzimamo zdravo za gotovo jer je briljantan iz noći u noć i gledamo ga deset godina. Ali svako malo se morate sjetiti da je on jedan od najvećih igrača u povijesti", rekao je Kerr i dodao možda najveći kompliment od svih:

"Tako sam se osjećao dok sam igrao s Michaelom Jordanom."

Suigrač Klay Thompson se također naklonio svom kapetanu za nevjerojatnu izvedbu.

"Ovo je sedma utakmica koju ću zauvijek pamtiti kao utakmicu Stepha Curryja."

Uz Curryja, najveće zasluge za pobjedu Warriorsa imao je Kevon Looney koji je imponirao borbenošću i svojim skakačkim sposobnostima. Sakupio je 21 skok, 10 napadačkih, i pritom ubacio 11 poena. No, i on je uglavnom govorio samo o Curryju.

"Kada mislite da se ne može poboljšati ili postaviti više rekorda, on dođe i postigne nešto kao večeras. Stalno napreduje. Bio je sjajan vođa za nas, podigao je razinu svih", rekao je Looney.

Curry je pronalazio najrazličitije načine kako postići koš u ovom dvoboju, a to je posebno zadivilo De‘Aarona Foxa koji mu je stajao nasuprot.

"On je jedan od najvećih igrača svih vremena. Pogađa teške šutove, ubacuje se u koridore, sposoban je završiti... Radio je sve za njih. Kad se razigrao, bilo ga je teško usporiti", izjavio je Fox koji je doživio razočaravajući kraj u svojoj prvoj sedmoj utakmici u karijeri.

I na društvenim mrežama je bilo pregršt reakcija koje su veličale ono što je Steph Curry izveo zadnjeg dana travnja u Golden 1 Centeru u Sacramentu.

Nekadašnji Curryjev suigrač i mogući suparnik u ovom doigravanju, zvijezda Phoenix Sunsa Kevin Durant proglasio je Stephovu izvedbu "legendarnom". Trae Young iz Atlanta Hawksa nazvao ju je "nestvarnom". Javio se i Magic Johnson, legenda Los Angeles Lakersa koji su sljedeći suparnici Warriorsa, svrstavši Curryjevih 50 koševa među njegova "najveća postignuća u karijeri".

Looney treći put u seriji preko 20 skokova

Golden State Warriorsi su pobijedili kao gosti Sacramento Kingse sa 120:100 u odlučujućoj, sedmoj utakmici prvog kruga doigravanja i tako sa 4-3 u pobjedama ostali u igri za obranu naslova osvojenog prošle godine.

Nedvojbeni junak pobjede Warriorsa bio je njihov kapetan Stephen Curry koji je postigao 50 koševa uz šut 20/38, za tricu 7/18, a tome je dodao osam skokova i šest asistencija.

Uz Curryja sjajnu je utakmicu odigrao centar Kevon Looney koji je sakupio 21 skok, od toga 10 napadačkih, a uz to je ubacio 11 poena i imao četiri asistencije. To mu je bila treća utakmica u ovoj seriji s 20 ili više skokova.

Iako nisu imali dobru šutersku večer svoj su doprinos dali Andrew Wiggins sa 17 koševa i sedam skokova, Klay Thompson sa 16 poena, a Draymond Green je spojio osam koševa i osam skokova.

Aktualni prvaci su utakmicu prelomili u drugom poluvremenu, u koje su ušli s dva koša zaostatka (56-58). No, Kingsi su u drugom dijelu utakmice ubacili samo 42 koša, a primili 64, od kojih im je 30 ubacio nezaustavljivi Steph Curry.

Najbolji strijelac Kingsa u ovom dvoboju bio je Domantas Sabonis s 22 koša, čemu je dodao osam skokova i sedam asistencija. De‘Aaron Fox je ostao na 16 poena, a po 14 su ubacili Malik Monk i Terence Davis.

Warriorsi neće imati previše vremena za odmor, jer ih već u noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu (4 sata ujutro) čeka prva utakmica konferencijskog polufinala, kad će u svom Chase Centeru ugostiti Los Angeles Lakerse predvođene LeBronom Jamesom.

Linker
28. travanj 2024 19:31