Stephen Curry je dobio ozljedu u zadnjoj četvrtini

 MADDIE MEYER Afp
TEŠKA SITUACIJA

Warriorsi su izgubili, ali to za njih nije najgora vijest: Hoće li se Curry oporaviti do četvrte utakmice?

Boston Celticsi sada vode 2-1 u finalnoj seriji NBA playoffa.
Piše: HinaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 10:14

Košarkaši Bostona u ovogodišnjem doigravanju nisu suparnicima dopustili da ih pobijede dvaput zaredom i bili su odlučni da to ne dopuste ni u prvoj utakmici NBA finala odigranoj u TD Gardenu nakon 2010. te su sa 116:100 svladali Golden State za vodstvo 2-1 u finalnoj seriji.

Celticsi su svoje navijače učinili bezbrižnima većim dijelom utakmice. Jaylen Brown se pobrinuo za dobar start momčadi postigavši 17 od svojih 27 poena u prvoj četvrtini nakon koje je Bostonova prednost već bila dvoznamenkasta (33:22).

Stephen Curry i Golden State su u drugoj četvrtini naznačili svoj napadački arsenal, ali su Celticsi na poluvremenu imali 12 koševa prednosti (68:56). Kao i u prethodna dva dvoboja odigrana u San Franciscu, Warriorsi su u trećoj četvrtini imali svoj najbolji period i zaprijetili su preokretom. Nakon trice Jaysona Tatuma za Bostonovih +11 (82:71) na polovici treće četvrtine, gosti su u samo dvije i pol minute napravili seriju 12:0 kojom su poveli sa 83-82, a Steph Curry je u tom nizu sudjelovao sa sedam koševa.

"Biti sabrani, ostati mirni. Već smo to prošli", pojasnio je nakon dvoboja Marcus Smart kako su on i suigrači razmišljali u tom trenutku.

image

Jaylen Brown je odigrao sjajnu utakmicu

MADDIE MEYER Afp

Upravo tako su i izgledali do kraja utakmice. Vodstvo Warriorsa bilo je kratkog vijeka. Zahvaljujući koševima Smarta, Tatuma i Granta Williamsa Celticsi su osigurali četiri koša prednosti (93:89) za završnih 12 minuta. Ostatak su učinili obranom. Zadržali su Warriorse na samo 11 poena u zadnjoj četvrtini i došli do uvjerljive pobjede za vodstvo 2-1 u finalnoj seriji.

Statistički gledano, najveća razlika između Celticsa i Warriorsa u prvom bostonskom obračunu nastala je u skoku, 47-31 za domaću momčad, 15-6 u napadačkim skokovima.

"Imali smo dojam da su nas 'ubijali' u skoku u prve dvije utakmice. Željeli smo staviti naglasak na to", izjavio je domaći centar Robert Williams III. koji je uhvatio 10 lopti, a uz to imao četiri blokade i osam poena.

No, i oni koji su bili najeksponiraniji među strijelcima, odradili su svoju skakačku zadaću. Tako je najbolji strijelac Jaylen Brown uz 27 poena imao i devet skokova te šest asistencija. Jayson Tatum je ubacio 26 poena uz devet asistencija i šest skokova, a Marcus Smart je spojio 24 poena, sedam skokova i pet asistencija. Al Horford je sakupio 11 poena i osam skokova.

Golden State je patio od nedostatka raspoloženih igrača u napadu. Stephen Curry je ubacio 31 poen, Klay Thompson je dodao 25, a Andrew Wiggins 18. Ostatak momčadi je postigao 26 poena. No, Warriorsima je nedostajalo i energije u obrani, što je prvi priznao Draymond Green.

"Bio sam mekan. To je bilo najveće razočaranje za mene, za nas."

Ali to nije bilo najgore što se moglo dogoditi gostima. U završnici dvoboja, u jednoj borbi za loptu, Al Horford je pao na nogu Stepha Curryja. Kapetan Warriorsa ostao je još neko vrijeme u igri, prije nego što je Steve Kerr na -14 u 2:19 minuta do kraja povukao svoje najjače snage s parketa.

"Nismo ih mogli više sustići. Vidjet ćemo što će biti sa Stephom. Više ćemo znati sutra."

Curry je odmah nakon dvoboja uputio ohrabrujuću poruku za svoje suigrače i navijače Golden Statea.

"Bit će bolno, ali mislim da ću biti dobro. Ne vjerujem da ću propustiti utakmicu. Iskoristit ću sljedećih 48 sati da bih bio spreman."

Curry je dodao da je osjećaj sličan, ali ne tako loš kao i kad je u ožujku, također protiv Celticsa, pretrpio istegnuće u stopalu, zbog čega je morao pauzirati mjesec dana.

image

Steph Curry i Jayson Tatum

MADDIE MEYER Afp

Bez njega Warriorsi nisu ista momčad, što je naglasio i Klay Thompson.

"Trebamo ga da bismo pobijedili. On je naš identitet."

Četvrta utakmica je na rasporedu u noći s petka na subotu (3 sata) po srednjoeuropskom vremenu. a u domaćoj momčadi imaju drugu ideju.

"Poručio sam momčadi da smo se dizali nakon poraza te da je sad vrijeme da to učinimo i nakon pobjede", rekao je trener Bostona Ime Udoka.

Golden State u ovom doigravanju još nije izgubio dvaput zaredom.

Linker
19. travanj 2024 12:11