THEARON W. HENDERSON Afp
IMPERIJA NIJE PALA

Za finale - zovi Klaya! Warriorsi na krilima Thompsona postigli nešto što nismo vidjeli od Jordanovih Bullsa

Thompson je peti put u karijeri pogodio osam ili više trica u jednoj utakmici doigravanja
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 17:26

Oracle Arena u Oaklandu iz koje ćer Warriorsi te godine preseliti s druge strane zaljeva, u velebni Chase Center u San Franciscu, potpuno je zanijemila dvije minute i 22 sekunde prije kraja treće četvrtine šeste utakmice velikog NBA finala 2019. u kojoj je Klay Thompson već stavio 30 poena. I trpao prosječno 26, uz gotovo nestvarnih 58,5 posto šuta za tri poena kroz tu seriju s Raptorsima. Koja je na te tri "dvojke" završila za čovjeka koji je bio na putu da postane MVP finala ako Golden State izbori sedmu u Torontu i tamo obrani naslov. Nakon što se u petoj utakmici na parket pokušao vratiti Kevin Durant, koji je to platio rupturom Ahilove tetive i posljedičnom jednogodišnjom pauzom.

Međutim, nakon što je pokušao zakucati pored Dannyja Greena i nezgodno sletio na parket, Klay Thompson izgubljen je za - ispostavit će se - sljedeće dvije i pol godine. Zato jer se na rupturu prednjih križnih ligamenata koljena nadovezala ruptura Ahilove tetive i jedan od najboljih šutera svih vremena od te šeste utakmice nakon koje će Raptorsi u konačnici proslaviti naslov, nije zaigrao košarku sve do siječnja ove godine, na povratak je čekao 942 dana...

image
EZRA SHAW Afp

"Evo nas opet", kratku i jasnu poruku poslao je Draymond Green nakon eliminacije Mavericksa u šestoj utakmici finala Zapada i ulasku Warriorsa u šesto finale u osam godina, što su posljednji napravili Jordanovi Bullsi.

Sad su Warriorsi opet tu nakon što je Klay Thompson, niti pet mjeseci nakon povratka, dvije uzastopne serije zaključio na način kako samo on to može. U šestoj protiv Grizzliesa pogodio je osam trica i ubacio 30 poena, u petoj protiv Mavericksa pogodio je osam trica i ubacio 32 poena.

- Drukčije je jer smo već puno puta bili tu, ali na jedan drukčiji način je silno značajno zbog svega što nam se dogodilo u protekle tri godine - pričao je Steve Kerr kojeg su 2014. po dolasku u Golden State dočekali Curry, Thompson i Green s kojima će, kao i s Andreom Iguodalom koji je u međuvremenu prosjedio sezonu pa igrao finale s Miamijem da bi se ljetos vratio "kući", šesti put igrati "za sve".

- Sretan sam zbog svih, ali jako je teško ne biti najsretniji zbog Klaya. Prije svega zbog borbe koju je prošao da bi došao do ovoga. Jednostavno nevjerojatno postignuće za njega. Toliko je sretan samim time što je dio svega, sjajno je vidjeti njegovu sreću.

image
THEARON W. HENDERSON Afp

Osim što je postao prvi u povijesti s po osam trica u dvije utakmice s kojima su se zaključile serije u doigravanju, Thompson je peti put u karijeri pogodio osam ili više trica u jednoj utakmici doigravanja. Među njima i dvije legendarne s kojima je Golden State izborio majstorice finala Zapada - 11 trica protiv Oklahoma Cityja 2016. i devet Houstonu 2018.

Ukratko, od 2015. su Warriorsi svaki put u finalu kad košarku igra Klay Thompson. U suprotnom - niti u doigravanju. Iako je pritom važno naglasiti još neke okolnosti, poput odlaska Duranta i ozljede zbog koje je Curry u prvoj od dvije sezone bez Thompsona odigrao tek pet utakmica, navedeno je nepobitna činjenica. Dakle, za finale - nazovi Klaya. Toliko je jednostavno.

- Sanjao sam o ovom danu. Samo sam zahvalan da se mogu normalno kretati. Razmišljajući o onim danima kad se nisam mogao zatrčati ili skočiti, zamislite koliko moramo biti sretni da radimo ovo što radimo. Samo biti ovdje, nositi majicu prvaka Zapada, kapu s oznakom NBA finala, o tome sam sanjao.

image
THEARON W. HENDERSON Afp

Sad je dosanjao, dok su svi ostali dočekali odgovor na pitanje koje se postavljalo u prvom dijelu sezone; "koliko dobri će biti Warriorsi kad se Klay vrati na teren?". Najbolji. Barem na Zapadu.

- Svi ste mogli vidjeti koliko nam je nedostajao protekle dvije godine. Imati ga nazad, makar još uvijek ne na 100 posto Klaya Thompsona kakvog smo poznavali, ali na putu da dođe tamo, definitivno je nešto posebno - zaključio je Draymond Green.

Golden State je ponovo u finalu, Green je odmah nakon utakmice prognozirao da će tamo dočekati Celticse, ali time se Warriorsi najmanje zamaraju. Njihov cilj je uvijek samo jedan. Naslov prvaka. Četiri godine prošle su od posljednjeg. Previše, puno previše za jednu od najvećih momčadi svih vremena...

image
EZRA SHAW Afp

Linker
24. travanj 2024 11:26