Al Horford s peharom za naslov NBA prvaka

 ADAM GLANZMAN Getty Images Via Afp
ISPUNJENA MISIJA

Za jednog od najvećih NBA luzera igrali su svi u momčadi: ‘On mi je najdraži suigrač u karijeri‘

Al Horford je sinoć odigrao svoju 186. playoff utakmicu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. lipanj 2024. 08:14

Slavlje košarkaša Bostona moglo je početi puno prije posljednjeg zvižduka pete utakmice finala NBA lige. Celticsi su razbili Dallas (106:88), pitanje pobjednika je riješeno praktično na poluvremenu, a trener Joe Mazzulla je u posljednjim minutama s parketa vadio jednog po jednog člana udarne petorke kako bi dobili pljesak i ovacije publike. Bostonova publika je žestoko nagradila MVP-a finala Jaylena Browna i najboljeg igrača momčadi Jaysona Tatuma, svoje ovacije su dobili i Jrue Holiday te Derrick White, ali posebno je emotivno bilo kada je iz igre izašao Al Horford.

Najstariji igrač Bostona, čovjek koji je čak tri godine stariji od svojeg trenera, napokon je dočekao da pobjednički završi jednu NBA sezonu. U najjaču košarkašku ligu na svijetu došao je 2007. kada ga je Atlanta izabrala trećim pickom na draftu, igrao je odličnu košarku u Hawksima, Celticsima, Sixersima i Thunderu prije nego se prije točno tri godine nije vratio u Boston. Odigrao je Horford ukupno 1.078 utakmica regularnog dijela NBA sezone s prosjekom od 13,1 poena, 8 skokova, 3,2 asistencije i 1,2 blokade, a tome je dodao i čak 186 playoff utakmica u kojima je zabijao 12,2 poena uz 8 skokova, 3,3 asistencije i 1,2 blokade.

Bio je Horford pet puta na All-Star utakmici, jednom o trećoj najboljoj petorci lige, jednom u drugog najboljoj defenzivnoj petorci, a s Floridom je osvojio dva NCAA naslova. Ima i par medalja s reprezentacijom Dominikanske Republike, ali jedno je nedostajalo cijeloj toj priči - NBA naslov.

Sve do noćas je Horford imao ‘srebrnu medalju‘ u kategoriji najvećih gubitnika među velikim NBA igračima. Naime, sa 186 playoff utakmica bez NBA naslova ispred njega je bio samo Karl Malone (193), a iza sebe je ostavio Poštarovog partnera Johna Stocktona (182) i Sama Perkinsa (167). Maknuo se Horford s te liste i predao status najvećeg ‘losera‘ među aktivnim igračima Jamesu Hardenu (166 playoff utakmica bez prstena) kojeg prati Chris Paul (149).

- Bilo je to dugo putovanje u kojeg sam uložio puno teškog rada. Jako sa ponosan što sam dio ove momčadi. Ne mogu vjerovati da smo ovo napravili. Ovo je ono što sam želio - da osvojimo naslov pred našim navijačima. To sam vidio kad sam prvi put dolazio prije osam godina - rekao je emotivni Horford prije nego su igrači Bostona podigli pobjednički pehar.

Horfordove riječi razgalile su publiku među kojima je bio i njegov otac Tito koji je također igrao u NBA ligi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. No, on nije bio toliko uspješan. Al ima naslov, ali ima i vječno poštovanje svih košarkaša jer se radi o jednom od najomiljenijih suigrača u NBA ligi.

- Morali smo naslov osvojiti sada, zbog Ala, igrali smo i zbog njega. Nije imao još puno vremena da to napravi. On mi je najomiljeniji suigrač u karijeri - jasno je objasnio Tatum što je Horford značio ovoj momčadi na putu do prstena. I igrački, ali i ljudski, kao jedan od vođa svlačionice. Sada je ispunio svoju misiju.

Linker
18. lipanj 2024 08:17