ELSA Afp
ŽELI OTIĆI

Zahtjev koji je uzdrmao NBA ligu! Durant želi u Phoenix, a Sunsi mogu dati ponudu koja bi Netsi mogli prihvatiti

Nakon što je Kevin Durant javno zatražio trade, seizmički udarni valovi ne prestaju tresti NBA ligu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. srpanj 2022. 08:43

Durant je jedan od najvećih u povijesti košarke, a s 33 godine još uvijek dovoljno mlad i dovoljno dobar da nema momčadi koja ga ne bi htjela dovesti. Međutim, Phoenix je klub u koji je Durant zacrtao otići, premda je i on svjestan da će o tome odlučiti Brooklyn s kojim je ugovorno vezan sljedeće četiri godine.

Zašto su baš Sunsi savršen odabir za Duranta? Zato što ga tamo na parketu čeka tandem Chris Paul - Devin Booker, koje on iznimno cijeni, te uz koje bi se sa svojim stilom igre savršeno uklopio. Sva tri igrača znaju igrati košarku, mogu igrati i s loptom i bez nje, te nisu karakteri koje trese preveliki ego. Taj bi trio - u dobrom okruženju - napadao svaku obranu lige na način koji Durant obožava, nešto poput verzije onoga što je vjerojatno zamislio kada je planirao trojac s Kyrie Irvingom, Jamesom Hardenom. Međutim, Irving i Harden su karakterne bombe, dok su Paul i Booker provjereni momčadski igrači.

Pitanje trenera uvijek je od velike važnosti. Durantova veza s Montyjem Williamsom jako je duboka. Williams i Durant surađivali su u Oklahomi, Williams je kao pomoćni trener redovito radio s Durantom, ali onda mu se dogodila tragedija (preminula mu je supruga), te je Williams bio prisiljen uzeti dopust. Williams se kasnije vratio među Sunse kao glavni trener, a među njegovim pomoćnicima je i Mark Bryant, dugogodišnji trener Oklahome koji također ima snažnu vezu s Durantom.

Dakle, jasno je zašto je Phoenix tako privlačno mjesto za Kevina Duranta.

No, što Phoenix može učiniti da dovede Duranta, odnosno da Netsima ponudi najbolji paket? Sunsi bi realno trebali imati konkurentnu ponudu. Sjećate li se čega se Brooklyn odrekao da bi kupio Jamesa Hardena? Odrekao se čak pet prvih rundi drafta, oduzimajući svaki poticaj Netsima u slučaju da krenu u obnovu momčadi. Stoga je Netsima danas najprivlačnija kombinacija u kojoj bi za Duranta dobili klasne igrače, ali i poneki 'pick'.

A to Phoenix može ponuditi. Netsi bi glede 'pickova' mogli dati prioritet godinama koje tek slijede - 2026., 2027., 2028. i 2029. Tada Paul i Durant više neće biti na sceni i ti bi 'pickovi' mogli biti jako snažni. A Phoenix s njima raspolaže. Kada pričamo o pravim pojačanjima, tada Deandre Ayton izlazi u krupni plan. Ayton je ograničeno slobodan agent, koji ne želi ostati u Sunsima jer mu oni ne žele dati maksimalan ugovor. No, ako mu Sunsi ispune financijske želje, te ga uguraju u trgovinu za dolazak Duranta, Netsi bi dobili dugoročno jednog od najboljih mladih centara u ligi. Dodajte Aytonovu maksimalnu ili skoro maksimalnu plaću, te odličnog krilnog igrača Mikala Bridgesa, koji upravo ulazi u prvu sezonu četverogodišnjeg ugovora od 90 milijuna dolara, dobili ste dva mlada i već dokazana igrača s kojima bi se razmjena bez problema mogla realizirati.

Bi li Ayton, Bridges i hrpa budućih 'pickova' bili dovoljni za Duranta? Sigurno postoje bolje teoretske ponude za Duranta. Jezgra Ayton, Bridges i Ben Simmons zvuči nevjerojatno u obrani, ali je malo tanka u napadu? No, imaju Netsi i Kyrieja Irvinga. Imaju i opciju da mijenjaju Irvinga, a možda i Simmonsa pa da slože potpuno novu momčad. Doduše, Irving i Simmons nisu baš na listi poželjnih igrača lige, jer su obojica čudni. Da ne napišemo neku puno težu riječ.

Kako god, Bridges i Ayton te dva, ili tri 'picka' djeluju kao dobra ponuda. Durantova želja da ode u Sunse mogla bi biti realizirana. No, ne baš tako brzo, jer Netsi će pažljivo saslušati sve ponude prije nego odluče. Miami je taj koji se navodi kao rezervna opcija za Duranta. Miami može dati Tylera Herra i Bama Adebaya, ali tada bi Miami razbio svoju budućnost, a ne bi imao momčad spremnu za naslov, jer bi Butler i Durant trebali jaku podršku oko sebe. Možda bi ponudili Herra, ali obojicu teško.

Netsi će donijeti odluku, ali i oni su svjesni da će Durantov stav biti jako važan u donošenju odluka, jer ako Durant zainteresiranom klubu kaže da se baš i ne vidi tamo, jasno je da posla neće biti.

Phoenix stoga zvuči najrealnije...

Linker
16. travanj 2024 05:59