GEORGE FREY
NAJVEĆI PARADOKS

Zašto će ostatak svijeta u novoj NBA sezoni navijati protiv svojih! A to vrijedi i za nas iz Hrvatske...

Zamislite da Zubac i Bogdanović igraju konferencijsko finale. Bili smo ponosni. I još više tužni...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. prosinac 2020. 16:27

Ajmo biti malo realni i vratiti vrijeme na konac ožujka. Nije bilo davno. Sve je stalo i nitko nije znao ništa. Sport? Kakav sport?!

Nije bilo davno, sjetite se. Čekali su se prijenosi bjeloruske lige, jer to se valjda jedino igralo. Ako ne igra netko vaš u Lukašenkovoj ideji nogometa, budite iskreni i priznajte jeste li ikad i prije i kasnije pogledali iti jednu utakmicu te besprizorne lige.

Onda se počelo otvarati, skrojeni su novi kalendari, padali su brojevi zaraženih, otvoren je “balon” u Orlandu, igralo se bez publike, ali se igralo. Završavale su se sezone koje su se mogle završiti, kretale pripreme za nove. Iako smo svi skupa znali da je jesen koja nas čeka teška.

I ona jest takva. Brojevi su grozni, brojevi umrlih stravični, odlaze ljudi, i na kraju dana, kao malo kada prije, jedino ostaje nada. Pogled u kalendar, između pogleda u nebo i čekanja cjepiva. Ipak, igra se.

Kad u noći s utorka na srijedu krene NBA liga, nova sezona, nakon što je ta organizacija, ideal za sve sportske organizacije ovoga svijeta, dobila prvo poluvrijeme rata s koronom, svi će biti na broju. U SAD-u je krenulo cijepljenje, neće se više igrati u “balonu”, ali će svaka utakmica biti izolirani “balon”. Negdje će se moći - ne još u Los Angelesu, New Yorku ili San Franciscu - i na tribine, recimo, u Salt Lake Cityju moći će biti 1.500 ljudi na svakoj domaćoj utakmici. Nije puno. Ali je nada. Da će sve nalikovati onome prije.

FIBA utjecala na NBA

Ovih dana je Andreas Zagliks, Grk koji je na čelu FIBA-a, održao video konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio kako je FIBA utjecala i na odluku NBA o početku sezone 22. prosinca. Imali su jak tim pregovarača, u kojemu su bili Dirk Nowitzki, Jorge Garbajosa, Yao Ming i Andrej Kiriljenko. Ne treba dvojiti da su imali i informacije s druge strane o tome kako teku pregovori oko kolektivnog ugovora NBA igrača i same lige. I nije se moglo bolje od tog 22. prosinca.

Što prevedeno znači da će, kako je to Zagliks na druženju s novinarima podvukao, na olimpijskim kvalifikacijama, a jedna je skupina i u Splitu, moći igrati igrači iz 26 od 30 NBA klubova. I svi na Olimpijskim igrama krajem srpnja u Tokiju, jer do tada bi trebalo biti gotovo i NBA finale u maksimalnom obimu utakmica.

Nas zanima ovo prvo, jer taj broj 26 od 30 znači da na olimpijskim kvalifikacijama neće moći igrati oni igrači koji će igrati konferencijska finala u NBA ligi. Dva sa Zapada, dva s Istoka. Uzmite slučaj da u finalu Zapada zaigraju LA Clippersi i Utah Jazz. Bili bismo ponosni, jer bi to značilo samim time kako Ivica Zubac i Bojan Bogdanović imaju sjajne sezone. Međutim, isto to bi značilo kako niti jedan od njih dvojice ne bi bio u Splitu na olimpijskim kvalifikacijama.

Lige protiv klubova

Navijati protiv svojih bit će jedna od odrednica nove NBA sezone ostatka svijeta. Jer, Luka Dončić neće pomoći Sloveniji na olimpijskim kvalifikacijama ako Dallas bude igrao finale Zapada, niti Nikola Jokić Srbiji ukoliko isto učini Denver. Niti Giannis Antetokounmpo Grčkoj, ako Bucksi stignu u finale Istoka.

Kaže Zagliks da bolje od toga nije moglo. Kao što bolje od onoga što trenutačno radi FIBA ne može, jer tvrdi on, da je drugi dio problema - doduše, iako sve počinje od NBA lige, ona je za FIBA-u partner, a ne problem - a taj je Euroliga, i dalje šteka. Iako je FIBA ponudila model suradnje i bila kooperativna, Euroliga je povećala broj utakmica, Euroliga se ponašala kao da ju ništa drugo ne zanima. Iako su u osnivanju iste veliku ulogu imale najjače nacionalne lige, poput španjolske, danas su i lige, spojene u ULEB, na strani FIBA-e. S druge strane su 11 vlasnika najbogatijih klubova Eurolige.

Andreas Zagliks misli da je u Europi sasvim dovoljno imati tri klupska natjecanja. Pri tome vjerojatno ne misli ugasiti dva svoja, Ligu prvaka i FIBA Eurokup, ne misli dirati niti Euroligu, ali trn u peti je, kao što je to bio uvijek - Eurokup.

Može li sav napor koji se uložio u 2020. godini u opstojnost samih natjecanja, pa tako i sporta, pretočiti u neki suvisli dogovor oko kalendara natjecanja za 2021. godinu? Bio bi to spas i za hrvatsku klupsku košarku.

Linker
30. travanj 2024 11:56