James Harden

 CHRISTIAN PETERSEN Afp
TRADE GROZNICA

Završeno ludilo u NBA ligi! Evo tko su najveći pobjednici, a tko teški gubitnici prijelaznog roka

Najveća priča dogodila se nekoliko sati prije isteka roka, s Netsima i Sixersima u glavnim ulogama
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. veljača 2022. 17:28

Burno je bilo u NBA ligi posljednjih tjedan dana. Čak 22 od 30 momčadi su sudjelovale u barem jednom od tradeova u kojima je 60-ak košarkaša promijenilo svoje klubove, a u zamjene je bilo uključeno i na desetke pickova prve i runde drafta. Navijači će se sljedećih dana privikavati na nove izglede svojih momčadi, a bit će zanimljivo vidjeti tko je na kraju iz cijele priče izašao kao pobjednik, a tko kao gubitnik.

Među pobjednike bi u ovom trenutku svakako stavili Brooklyn i Philadelphiju, momčadi koje su bila akter najvećeg među svim tradeovima. Samo nekoliko sati prije trade deadlinea Netsi i Sixersi su napravili veliki trade u kojem su u pravcu Philadelphije otišli James Harden i Paul Millsap, a u suprotnom Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond i dva picka prve runde. Obje momčadi su tako dobile što su željele, na papiru su se pojačale, ali i ispravile neke greške koje su ih dovele u situaciju da uopće i rade ovaj trade.

Philadelphia je od početka sezone igrala bez Simmonsa koji je na kraju prošle sezone zatražio odlazak iz kluba, a kada do njega nije došlo jednostavno odbio igrati za Sixerse. Takav njegov status se zadržao do srijede kada je glavni čovjek Sixersa Daryl Morey napokon dobio ono što je želio - Hardena. Morey je vodio Houston i stvarao momčad oko 'Brade', želio ga dovesti još početkom prošle sezone, ali je Harden tada ipak došao u Brooklyn. Morey je odbijao sve ponude za Simmonsa imajući u mislima Hardena i iskoristio priliku koja mu se ukazala kada je postalo jasno nema suživota 32-godišnjeg košarkaša s Kevinom Durantom i Kyriejem Irvingom.

image
STEVEN RYAN Afp

Sada je Harden došao u Philu, a tamošnja zvijezda i jedan od MVP kandidata Joel Embiid dobio najboljeg suigrača u karijeri. Hardenove šuterske brojke ove sezone u Brooklynu nisu bile na razini njegovih najboljih izdanja iz Houstona, ali ako se on uspije vratiti u potpunu formu, suradnja s Embiidom bi mogla biti jedna od najteže rješivih zagonetki u NBA ligi. Igra 'dva na dva' Hardena i Embiida otvara toliko mogućnosti Sixersima u napadu da je teško izabrati manju opasnost, a potencijalno se oni s ovom rotacijom penju do statusa najvećeg izazivača prvacima iz Milwaukeeja na cijelom Istoku. Morali su se u cijelom poslu odreći odličnog šutera u vidu Curryja te Drummonda koji je bio ove sezone odličan back-up centar, ali dovođenje Hardena ipak ima neku cijenu.

Ako postoje pitanja oko Hardenove spreme i uklapanja u momčad Sixersa, što tek reći za Simmonsa i Netse? Brooklyn je u tužnoj seriji od čak 10 uzastopnih poraza, igra bez ozlijeđenog Duranta dok Irving igra samo na gostujućim utakmicama, a sada su doveli igrača koji nije nastupio od kraja prošle sezone i koji je okrenuo leđa svojim bivšim suigračima. Na prvi pogled ne izgleda obećavajuće, ali Simmons bi se mogao dobro uklopiti u momčad Netsa. On donosi ono što Brooklynu nasušno treba - obranu, a činjenica da je tu Irving kao organizator napada smanjit će s njega pritisak s kojim se očigledno nije uspijevao nositi. Ako je barem malo popravio šut, bit će to dobro za momčad, a sigurno će imati dosta prilika za utrčavanja i korištenje asistencija od Irvinga i Duranta. Brooklynu će dobro doći i Curry s obzirom na to da je njihov glavni šuter Joe Harris još uvijek ozlijeđen. Curry i Patty Mills sada tvore pakleni šuterski tandem, a i Drummond će biti koristan na 10-ak minuta jer je Brooklyn imao problema s visokim igračima.

image

Domantas Sabonis i Kristaps Porzingis nisu više u Indiani, odnosno Dallasu

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Dok je svima jasno što su i zašto napravili Brooklyn i Philadelphia, malo je čudno vidjeti posao koji je napravio Dallas. Mavericksi su shvatili da od Kristapsa Porzingisa ne mogu dobiti idealnog partnera za Luku Dončića pa su ga poslali u Washington, a iz suprotnog pravca su došli Spencer Dinwiddie i Davis Bertans. Dva su problema u ovom tradeu za Dallas - prvi je taj što ni Dinwiddie ni Bertans nemaju dobre sezone, a posebno se to odnosi na Bertansa koji nije ni blizu onom igraču koji je 2020. potpisao ugovor na 80 milijuna dolara. Dinwiddie je u Wizardsima u zadnje vrijeme igrao dosta loše, a Dallas na njegovoj poziciji već ima jako dobrog Jalena Brunsona. Znači, igrački malo toga mogu popraviti, a drugi je problem taj što su uzeli igrače koji imaju isti (Dinwiddie), odnosno godinu duži (Bertans) ugovor od Porzingisa pa nisu dobili ni fleksibilnost za slaganje momčadi u sljedećim godinama.

U Zapadnoj konferenciji je upitan posao napravio i Sacramento koji je sudjelovao u nekoliko poslova te dobio All-Star igrača Domantasa Sabonisa te Donte DiVincenza, Justina Holidayja, Josha Jacksona, Jeremyja Lamba i Treyja Lylesa. Riješili su se Kingsi velike greške na draftu Marvina Bagleyja kojeg su birali prije Dončića, kao i Buddyja Hielda te Tristana Thompsona, ali su izgubili i Tyresa Haliburtona, sjajnog mladog igrača koji je u svoje prve dvije sezone pokazao da bi u budućnosti mogao nositi Kingse. No, umjesto toga on će nositi Indianu, a Sacramento se još jednom pokazao kao franšiza koja u redovnim ciklusima pravi sumnjive poteze.

Naizgled sumnjive poteze je vukao Portland koji je ostao bez CJ McColluma, Normana Powella i još par igrača, a zauzvrat dobio tek jedan pick prve runde, nekoliko pickova druge runde i par korisnih, ali ništa više od toga, igrača. No, Blazersi žele okrenuti novu stranicu, oslobađaju se mjesta na salary capu i ovo treba gledati kao samo jedan potez prema slaganju momčadi za sljedeću sezonu.

image
MITCHELL LEFF Afp

U sličnoj poziciji je Indiana koja je dosta mijenjala zadnjih dana, ostala bez spomenutog Sabonisa i Carisa LeVerta, ali dobila odličnog Haliburtona te jedan pick prve runde. Dosta dobar posao Pacersa. Dosta je mijenjao i Boston, ostao bez čak sedam igrača, ali realno za niti jednim od njih neće pustiti suzu. S druge strane, od San Antonija su dobili Derricka Whitea koji će im riješiti velike problema koje su imali na bekovskim pozicijama. White je bio u reprezentaciji koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama i definitivno je njegovo dovođenje u Boston jedan od boljih poteza. Ipak, posebno je dobar potez napravio Cleveland koji je doveo LeVerta koji se odmah u prvoj utakmici pokazao kao pravo pojačanje.

Spursi su bili neočekivano aktivni te došli do dva picka prve runde, a uz Whitea nisu izgubili ništa važno. Dobar posao su napravili Pelicansi koji su došli do CJ McColluma, a lanjski finalisti, Milwaukee i Phoenix, su osnažili svoje rotacije dodavši Sergea Ibaku i Torreyja Craiga. Lakersi nisu bili aktivni posljednjih dana, a Clippersi su se pojačali dovođenjem Normana Powella.

Kockice su u NBA ligi nanovo presložene. Na papiru je bilo više onih koji su napravili dobar posao od onih koji nisu iskoristili mogućnosti koje imaju. Priliku za popravak će neki imati s angažmanom igrača koje će klubovi uskoro otpuštati, ali jedno je jasno - hvataju se vlakovi za što bolje pozicije. Ostalo je još samo nešto više od četvrtine sezone prije playoffa.

Svi obavljeni poslovi u zadnjih sedam dana

BROOKLYN NETS
Došli: Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond, pick prve runde 2022., pick prve runde 2027. (zaštićen 1-8) (sve Philadelphia)
Otišli: James Harden, Paul Millsap (oba Philadelphia)

PHILADELPHIA 76ERS
Došli: James Harden, Paul Millsap (oba Brooklyn)
Otišli: Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond, pick prve runde 2022., pick prve runde 2027. (zaštićen 1-8) (sve Brooklyn)

MILWAUKEE BUCKS
Došli: Serge Ibaka (LA Clippers)
Otišli: Donte DiVincenzo (Sacramento), Rodney Hood, Semi Ojeleye (oba LA Clippers)

CLEVELAND CAVALIERS
Došli: Caris LeVert (Indiana)
Otišli: Ricky Rubio, pick prve runde 2022 (zaštićen 1-14) (sve Indiana)

BOSTON CELTICS

Došli: Daniel Theis (Houston), Derrick White (San Antonio)
Otišli: Dennis Schroder, Enes Freedom, Bruno Fernando (svi Houston), Josh Richardson, Romeo Langford, pick prve runde 2022. (zaštićen 1-4), pravo na zamjenu pikova prve runde 2028. (sve San Antonio), P.J.Dozier, Bol Bol (oba Orlando)


TORONTO RAPTORS
Došli: Thaddeus Young, Drew Eubanks (oba San Antonio)
Otišli: Goran Dragić, pick prve runde (zaštićen 1-14 u 2022, 1-13 u 2023) (sve San Antonio)


MIAMI HEAT
Došli:
Otišli: KZ Okpala (Oklahoma)


WASHINGTON WIZARDS
Došli: Kristaps Porzingis (Dallas), Ish Smith, Vernon Carey (oba Charlotte)
Otišli: Aaron Holiday (Phoenix), Spencer Dinwiddie, Davis Bertans (oba Dallas), Montrezl Harrell (Charlotte)

INDIANA PACERS
Došli: Ricky Rubio, pick prve runde 2022. (zaštićen 1-14) (sve Cleveland), Tyrese Haliburton, Buddy Hield, Tristan Thompson (svi Sacramento), Jalen Smith (Phoenix)
Otišli: Caris LeVert (Cleveland), Domantas Sabonis, Jeremy Lamb, Justin Holiday (svi Sacramento), Torrey Craig (Phoenix)


CHARLOTTE HORNETS
Došli: Montrezl Harrell (Washington)
Otišli: Ish Smith, Vernon Carey (oba Washington)


DETROIT PISTONS
Došli: Marvin Bagley (Sacramento)
Otišli: Trey Lyles, Josh Jackson (oba Sacramento)


ORLANDO MAGIC
Došli: P.J.Dozier, Bol Bol (oba Boston)


PHOENIX SUNS
Došli: Aaron Holiday (Washington), Torrey Craig (Indiana)
Otišli: Jalen Smith (Indiana)


DALLAS MAVERICKS
Došli: Spencer Dinwiddie, Davis Bertans (oba Washington)
Otišli Kristaps Porzingis (Washington)


LOS ANGELES CLIPPERS
Došli: Norman Powell, Robert Covington (oba Portland), Rodney Hood, Semi Ojeleye (oba Milwaukee)
Otišli: Eric Bledsoe, Justise Winslow, Keon Johnson (svi Portland), Serge Ibaka (Milwaukee)


UTAH JAZZ
Došli: Nickeil Alexander-Walker (Portland), Juancho Hernangomez (San Antonio)
Otišli: Joe Ingles, Elijah Hughes (oba Portland)


PORTLAND TRAIL BLAZERS
Došli: Eric Bledsoe, Justise Winslow, Keon Johnson (svi LA Clippers), Josh Hart, Tomas Satoransky, Nickeil Alexander-Walker, Didi Louzada, zaštićeni pick prve runde 2022. (sve New Orleans), Joe Ingles, Elijah Hughes (oba Utah)
Otišli: Norman Powell, Robert Covington (oba LA Clippers), CJ McCollum, Larry Nance Jr., Tony Snell (svi New Orleans), Nickeil Alexander-Walker (Utah), Tomas Satoransky (San Antonio)


NEW ORLEANS PELICANS
Došli: CJ McCollum, Larry Nance Jr., Tony Snell (svi Portland)
Otišli: Josh Hart, Tomas Satoransky, Nickeil Alexander-Walker, Didi Louzada, zaštićeni pick prve runde 2022. (sve Portland)


SAN ANTONIO SPURS
Došli: Josh Richardson, Romeo Langford, pick prve runde 2022. (zaštićen 1-4), pravo na razmjenu pickova prve runde 2028. (sve Boston), Goran Dragić, pick prve runde (zaštićen 1-14 u 2022, zaštićen 1-13 u 2023) (sve Toronto), Tomas Satoransky (Portland)
Otišli: Derrick White (Boston), Thaddeus Young, Drew Eubanks (oba Toronto), Juancho Hernangomez (Utah)


SACRAMENTO KINGS
Došli: Domantas Sabonis, Jeremy Lamb, Justin Holiday (svi Inidana), Donte DiVincenzo (Milwaukee), Trey Lyles, Josh Jackson (oba Detroit)
Otišli: Tyrese Haliburton, Buddy Hield, Tristan Thompson (svi Indiana), Marvin Bagley (Detroit)


HOUSTON ROCKETS
Došli: Dennis Schroder, Enes Freedom, Bruno Fernando (svi Boston)
Otišli: Daniel Theis (Boston)


OKLAHOMA CITY THUNDER
Došli: KZ Okpala (Miami)

Linker
25. travanj 2024 04:04