HARRY HOW Getty Images Via Afp
JOŠ JEDNO RAZOČARANJE

Zubac iza sebe ostavlja sezonu karijere, a Clippersi imaju dubok problem i otvoreno veliko pitanje uoči ljeta

Momčad iz "grada anđela" završila je put u doigravanju ispadanjem od Sunsa u pet utakmica prve runde
Piše: Andro PolićObjavljeno: 27. travanj 2023. 19:32

Najveće razočaranje? Ozljede. Poput topa, Steve Ballmer, vlasnik Los Angeles Clippersa i čovjek "težak" 90 milijardi dolara, ispalio je odgovor na novinarsko pitanje o bolnoj točki njegova kluba, čiji je vlasnik proteklih devet godina.

I prije nego li su im Phoenix Sunsi u utorak zabili "posljednji čavao u lijes" sezone, Clippersi su već bili - poraženi. Bilo je to sasvim jasno iz samog pogleda na listu ozlijeđenih igrača, na kojoj su, već tradicionalno, mjesto pronašla oba klupska talismana: Kawhi Leonard i Paul George. I tako, četvrtu sezonu u nizu, odlaze na nešto raniji godišnji odmor. Usput, Sunsi su od utrke za prstenom udaljili i Ivicu Zupca, jedinog Hrvata u tekućem play-offu, koji iza sebe ipak ostavlja sezonu karijere.

Tanka utjeha

Kada su se NBA hodnicima, tog 10. srpnja 2019., prolomile vijesti o dolasku Kawhija i Georgea u Kaliforniju, u kojoj su obojica i rođena, ligaške kanale brzo su preplavile bombastične najave. U to doba, s čvrstim temeljima. Iako su se, kao i uvijek, među udvaračima za njihove usluge spominjali i Lakersi, razvikani tandem otišao je na drugu stranu dvorane. Osim što su obojica na zapad države sletjela sa statusom (po)najboljih igrača lige u oba smjera, Kawhija je pratila aura posebnog optimizma. Bilo je to nepunih mjesec dana nakon što je u Kanadi režirao bajku i prvi (i jedini) put u povijesti odvukao Toronto Raptorse do titule. Slični "ružičasti" snovi pratili su ga i u Clippersima, koji, do dolaska njega i Georgea, u doigravanju nisu nikad išli dublje od druge runde.

image
CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Christian Petersen/getty Images/profimedia

Povratkom u udobnost našeg vremenskog stroja, stižemo ponovno u sadašnjost, rezimirajući mandat zvjezdanog dua koji se ipak može karakterizirati - minimalnim pomakom. Da, Clippersi su prije dvije godine napravili korak dalje, dogurali do konferencijskog finala, međutim, tanka je to utjeha za Ballmerovu družinu. Najkristalnija slika o aktualnoj eri Clippersa, može se dobiti pogledom na netom završeno doigravanje po njih. U pet utakmica, koliko je za njih trajao play-off, George nije upisao niti jednu minutu (koljeno), dok je Kawhi odigrao prve dvije utakmice nakon kojih je i njega ozljeda koljena izbacila iz pogona. Kada su se s druge strane parketa nalazili Kevin Durant, Devin Booker i Chris Paul, desetkovanim Clippersima nije preostalo ništa drugo nego zavijoriti - "bijelom zastavom".

Zubac na "double-double" učinku

O izostanku prvih klupskih violina, zorno svjedoči i povijest Tyronna Luea, trenera Clippersa od listopada 2020. U 13 od 24 utakmice doigravanja, koliko ih je vodio na klupi, nije mogao računati ili na Kawhija ili na Georgea, a takva je statistika recept za ekspresno ispadanje.

image
HARRY HOW Getty Images Via Afp

"Ključeve momčadi" proteklih je dana preuzeo Russell Westbrook, na trenutke ponudio i obrise igara iz svoje MVP sezone, ali bilo je to "pretanko" za išta više od ukupnog poraza u pet utakmica. O nekonstantnosti prvih zvijezda govori i broj odigranih utakmica iz osnovnog dijela sezone: Kawhi je odigrao 52, a George četiri više.

Ujedno, nastavak je to priče i o "load managementu" (svjesnom izbjegavanju utakmica radi "odmora" ili drugih razloga), čije je "zaštitno lice" proteklih godina postao upravo Kawhi. S druge strane, čak pet igrača Clippersa odigralo je više utakmica, a jedan od njih je i Ivica Zubac, koji je odigrao 76 utakmica u prvom dijelu sezone. I u svakoj od njih bio je član udarne petorke, podatak je to kojim se, niti približno, ove sezone ne može pohvaliti niti jedan igrač Clippersa.

image
CHRISTIAN PETERSEN Getty Images Via Afp

Hrvatski košarkaš, koji je u ožujku proslavio 26. rođendan, u prosjeku je bio na "double-double" učinku s gotovo 11 poena i 10 skokova po susretu, dok je na parketu prosječno provodio gotovo 29 minuta po utakmici, što je još jedan "career-high" njegove karijere. Slične statističke učinke prenio je i na pet utakmica doigravanja. Kako sada stvari stoje, 213 cm visoki centar iz Čitluka i iduće sezone nositi dres kluba iz "grada anđela", međutim, u surovom NBA biznisu nikada ne treba donositi konkretne zaključke. S druge strane, pred upravom Clippersa stoji dubok problem, potencijalno, i ljeto odluke. Upitno je koliko će, i hoće li uopće, i dalje vjerovati Kawhiju i Georgeu ili će već ovog ljeta posegnuti za opcijom preslagivanja momčadskog mozaika?

Linker
20. travanj 2024 17:58