Ivica Zubac u svojoj klasičnoj akciji

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA
IGRA KOŠARKU KARIJERE

Zubac je postao moćno oružje Clippersa i u napadu i u obrani. Za to je posebno zaslužan jedan igrač

Nakon svake šuterske runde ostaju na treningu dodatnih 15 minuta te rade na pick-and-rollu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. siječanj 2024. 19:57

Ivica Zubac (26) ove sezone igra najbolju košarku karijere. Centar LA Clippersa. Prepoznaju to i američki novinari koji ga sve češće okružuju nakon utakmica i sve više hvale.

Zupčevih 19 koševa - ubacio je osam od devet šuteva - i osam skokova u pobjedi Phoenixa 138:111 u Crypto.com Areni došlo je samo večer nakon što je imao 22 poena uz 19 skokova tijekom poraza od Lakersa. U dvije večeri u nizu Zubac je nadigrao jednog od najboljih centara lige Anthonyja Davisa, a onda i Jusufa Nurkića, koji odlično igra u Denveru.

Zubac je igrač Clippersa s najdužim stažem, ali nije u središtu pažnje u svlačionici u kojoj dominiraju četiri (Leonard, George, Harden i Westbrook), buduća člana Kuće slavnih, ali iza rekordnih 65,6 posto šuta u karijeri (12,6 poena u prosjeku), zajedno s rekordnim (9,7) brojem skokova, te blokada (1,4) i rastuće pick-and-roll kemije s playom Jamesom Hardenom, Zubac je postao važan dio odličnih Clippersa više nego što je itko mogao računati.

"Uvijek sam bio samouvjeren", rekao je Zubac, "ali trenutno je to samopouzdanje na jako visokoj razini."

image

Ivica Zubac nadigrao je čak i sjajnog Anthonyja Davisa

JEVONE MOORE/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Kao i povjerenje momčadi u 26-godišnjaka, koji je posebno napredovao u obrani. Prije godinu dana, Clippersi su ušli u posljednje tjedne prije roka za razmjenu u veljači s prioritetom dodavanja da dovedu jakog rezervnog centra, što je bio jasan signal da ne vjeruju dovoljno u Zupca. A ove sezone pozicija reprezentativca Hrvatske najjača je u Leonardovoj i Georgeovoj eri od pet sezona. Od 67 centara u cijeloj ligi koji su igrali u najmanje 20 utakmica, Zubac je na osmom mjestu po postotku koševa koji se postižu preko njega unutar reketa.

Clippersi naglašavaju da Zubac zaslužuje puno veće priznanje u tretmanu u ligi za sezonu koju igra, a dodatno ističu i Hardenove zasluge za njegov rast. Otkako se pridružio Clippersima putem trejda u studenom, Harden je povukao Zupca pod svoje. Nakon svake šuterske runde ostaju na treningu dodatnih 15 minuta te rade na pick-and-rollu. Nije neobično da Harden samo jednim pogledom dozove ili pomakne Zupca na parketu. Zubac šutira 58% nakon Hardenovih dodavanja.

"Harden i Westbrook uvijek te traže, sjajno osjećaju kad i gdje trebaju dodati loptu i ja volim igrati s takvim dečkima. Stvarno to cijenim, radimo na tome puno. Za sve nas u momčadi taj je rad donio odlične rezultate", zaključio je Zubac.

Clippersi su već četvrti na Zapadu (omjer 23-13), s tim da je njihov rast iznimno najveći u ligi i sve više se o njima priča kao o favoritima za naslov. Stvari nisu izgledale dobro nakon što se Harden priključio, Clippersi su nizali poraze, ali trebalo je malo vremena da stvari sjednu na pravo mjesto. I da se Harden i Zubac do kraja naviknu jedan na drugoga.

Osovina Leonard - George i dalje je glavna snaga Clippersa, ali tandem Harden - Zubac služi im kao ključna podrška...

image

Ivica Zubac u svojoj klasičnoj akciji

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Linker
27. travanj 2024 16:07