Getty Images
STVARANJE NOVIH LAKERSA

OČEKUJE NAS NAJUZBUDLJIVIJI PRIJELAZNI ROK U POVIJESTI, A VAŽNU ULOGU MOGAO BI IMATI I JEDAN HRVAT Bogdanović bi bio idealan partner velikom tandemu!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. lipanj 2019. 11:27

Anthony Davis (26), jedan od najboljih košarkaša svijeta, poznat i kao The Brow (Obrva) zbog svojih spojenih obrva, konačno je završio tamo gdje su svi još od veljače znali da želi biti. U Los Angelesu, među Lakersima, kod LeBrona Jamesa, najboljeg prijatelja i najvećeg klijenta Richa Paula, također Davisova agenta. Uglavnom, Anthony Davis otišao je iz New Orleansa u Lakerse, a David Griffin, novi prvi operativac Pelicansa, iz Los Angelesa je dobio vrlo zanimljiv “paket” u kojem su Lonzo Ball (21), Brandon Ingram (21) i Josh Hart (24) te još tri picka na draftu, uključujući ovogodišnji četvrti.

Pregovori u kojima su Lakersima protukandidat bili Celticsi, koji su na kraju izvukli deblji kraj jer Danny Ainge u trade nikako nije htio uključiti Jaysona Tatuma, zaključeni su zaista na obostrano zadovoljstvo. LeBron James dobio je toliko željenu drugu zvijezdu, ono što mu je u Miamiju bio Dwyane Wade, a u Clevelandu Kyrie Irving, dok su se Pelicansi osigurali da u procesu rekonstrukcije imaju dovoljno talenta s kojim bi okružili Ziona Williamsona, programiranog prvog picka ovogodišnjeg drafta koji je New Orleans dobio na “lutriji”.

Mar 24, 2019; Indianapolis, IN, USA; Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) celebrates a made basket in the first half against the Denver Nuggets at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports - 12410008
USA TODAY Sports / Reuters

Kemba glavna meta

U Los Angelesu su ovom razmjenom dodali desetak milijuna dolara na svoj Salary Cap jer Davisova plaća sljedeće sezone (27,1 milijun) toliko nadmašuje tri kojih su generalni menadžer Rob Pelinka i društvo riješili pa s ukupnih 75 milijuna imaju još oko 30 - plus petnaestak na ime raznih olakšica u kolektivnom ugovoru - za slaganje momčadi oko dvije zvijezde uz koje novi trener Frank Vogel ima još samo jednog igrača za ozbiljnu rotaciju (Kyle Kuzma) i dvojicu klinaca (Moritz Wagner, Isaac Bonga) pod rookie ugovorima.

Zbog toga Lakersi, da bi opravdali status favorita na kladionicama, moraju biti vrlo maštoviti u prijelaznom roku jer s igračima kao što su Kemba Walker i Jimmy Butler, čija se imena najviše spominju u kontekstu ovoljetnih pojačanja u Los Angelesu, dodatno će “zagušiti” Salary Cap. Kako će trebati dovesti ukupno desetoricu, omjer cijene i kvalitete u ovom slučaju ide u korist nekih kao što su prekaljeni veterani Patrick Beverly i J.J. Redick, koji bi možda uzeli i nešto manje novca za priliku da se s Jamesom i Davisom bore za naslov prvaka, ili naš Bojan Bogdanović, koji bi po većini parametara bio idealan partner velikom tandemu.

Jer, dok za će Walkera, navodno glavnu metu Lakersa, trebati izdvojiti između 30 i 40 milijuna po sezoni, toliko bi moglo biti dovoljno za svu trojicu prethodno spomenutih - Beverlyja, Redicka i Bogdanovića - zajedno. A kao što smo već spomenuli, Lakersi u prijelaznom roku moraju dovesti deset igrača, među kojima barem petoricu dokazanih u ozbiljnoj rotaciji. Poželjno bi bilo da startni playmaker u sljedećoj sezoni bude i dobar šuter jer Lakersi svoje glavne zvijezde moraju okružiti tricašima koji će raširiti teren, odnosno otvoriti reket za Jamesove prodore i Davisovu dominaciju na niskom postu.

Derick E. Hingle-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Uzbudljiva tržnica

Ljeto u NBA ligi nije moglo krenuti većom “bombom”, trade Lakersa i Pelicansa otvorio je - prema prognozama - najuzbudljiviji prijelazni rok u povijesti. Već ovaj tjedan (četvrtak) na rasporedu je draft koji bi također mogao donijeti neke razmjene, a ono najzanimljivije kreće posljednjeg dana lipnja kad klubovi mogu početi pregovarati sa slobodnim igračima.

Novi veliki duo NBA lige

LeBRON JAMES

34 godine

1. pick drafta 2003.

16 NBA sezona

4 puta MVP lige

3 naslova prvaka

3 puta MVP finala

9 velikih finala

Brojke u sezoni: 27,2p/7,4s/7,2a/1,3ul

Brojke u doigravanju: 28,9p/8,9s/7,1a/1,8ul

ANTHONY DAVIS

26 godina

1. pick drafta 2012.

7 NBA sezona

6 izbora za All-Star utakmicu

3 puta u najboljoj petorci lige

2 puta u drugoj petorci

3 puta najbolji bloker lige

Brojke u sezoni: 23,7p/10,5s/2,1a/2,4b

Brojke u doigravanju: 30,5p/12,7s/1,8a/2,6b

Igrači pod ugovorom s Lakersima za sezonu 2019./2020.

LeBron James 37,4

Anthony Davis 27,1

Luol Deng 5*

Moritz Wagner 2,1

Kyle Kuzma 1,9

Isaac Bonga 1,4

UKUPNO: 74,9 milijuna dolara

Salary cap: Oko 109 milijuna

Porez na luksuz: Od 132 milijuna

*S Dengom je raskinut ugovor, a preostala plaća od 15 milijuna rastegnuta je tijekom sljedeće tri godine

Linker
01. svibanj 2024 09:49