NIKOLA MIROTIĆ

Od Podgorice preko Madrida do Chicaga: 'Novom Kukoču’ je Toni već utabao put

Crnogorac sa španjolskom putovnicom, koji još uvijek ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju igrati jer seniorske minute nije upisao ni za jednu, ljetošnje je pojačanje Bullsa
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. studeni 2014. 13:30

Svaki iole zagriženiji NBA fan čuo je za Grantland, blog koji je 2011. pokrenuo Bill Simmons, dugogodišnji kolumnist ESPN-a. I tko god je čitao priče s Grantlanda, onda zna da se radi o pedantno pripremanim i opsežno obrađenim temama. Jedna takva ovih je dana bio - Nikola Mirotić, Crnogorac sa španjolskom putovnicom, koji još uvijek ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju igrati jer seniorske minute nije upisao ni za jednu, ljetošnje pojačanje Bullsa. Uz glavnog junaka, kojeg je Real Madrid pustio u NBA dvije godine prije isteka aktualnog ugovora za tri milijuna dolara, pričom o Mirotiću dominiraju Hrvati. Jedno ime nameće se samo od sebe kad govorimo o 208 centimetara visokom Balkancu s “rukom neviđenom, vjerojatno urođenom”, kako je to znao reć i Slavko Trninić, a koji je kao europska zvijezda došao u Chicago. Naravno, Toni Kukoč...

Autor priče s Grantlanda - Robert Mays, Mirotićev dolazak među Bullse usporedio je s onim Kukočevim iz Benettona 1993. Uz još jednu poveznicu. Drugog Splićanina, Ivicu Dukana, koji već više od dva desetljeća radi za Bullse kao europski skaut. Pa je tako priča o Nikoli Mirotiću zapravo postala priča o tome kako su Hrvati, još preciznije - dva Splićanina otvorila Chicago za Europljane. Temelje čega je postavio legendarni GM najvećih Bullsa - Jerry Krause.

Viđali se svaki dan

Dvadeset godina kasnije tu je sad još jedan Hrvat. Duje Dukan, student sveučilišta Wisconsin, koji je uz tatu Ivicu odrastao u Chicagu, a povezao se s Mirotićem na Europskom prvenstvu U-20 u Bilbau 2011. Iste godine kad je krilnog centra rođenog u Podgorici draftirao Houston te preko Minnesote poslao u Chicago...

- Viđali smo se svakodnevno, a kad me vidio u majici Bullsa, pitao me odakle mi - prisjeća se Duje Dukan.

- Rekao sam mu da imam pun ormar jer sam od malih nogu navijač Bullsa. Pa sam mu dao tu majicu i nikad neću zaboraviti sreću na njegovu licu kad sam mu je dao.

Tri godine kasnije Mirotić je došao u Chicago kao jedan od najboljih igrača u Europi. Dočekan kao “novi Toni Kukoč”.

- Kad sam ja dolazio, u Europi nismo imali pravu predodžbu što je to NBA liga - priča pravi Kukoč.

- Tu mi je najviše pomogao Ivica Dukan. Prvo me uvjerio da me čeka momčad s kojom se napada naslov prvaka i kako je to prilika kakva se rijetko pruža, a kad sam konačno došao, bio je tu uz mene u teškim trenucima da mi kaže kako sam dovoljno dobar da bih tu igrao i da samo treba čekati.

Mirotić je savjete također tražio u obitelji Dukan, ali od Duje...

- Bio je zabrinut kako će se uklopiti jer se u tom trenutku nije znalo tko dolazi a tko ostaje u Chicagu jer je u kombinacijama bio Carmelo Anthony. Rekao sam mu da je dovoljno dobar i da se time ne treba zamarati. Tko god bio u Bullsima, on će igrati.

Sjajan odnos

Za razliku od sina, otac Dukan se nije odazvao Grantlandovoj molbi za intervju, ali su zato o njemu pričali Mirotić i Kukoč.

- Imamo sjajan odnos. Upoznali smo se, upoznao je moju suprugu. Na večeri u Madridu nas je upoznao sa svime. Razgovarali smo o klubu, momčadi, gradu... Prije ništa nismo znali o svemu tome.

Na sličan način je, prema Maysu, prije 20 i kusur godina krenulo jedno veliko prijateljstvo dvojice sugrađana, koji su se na određeni način upoznali “na drugoj strani svijeta”. Tonija Kukoča i Ivice Dukana.

- Sjajan prijatelj i vrhunski čovjek s velikim košarkaškim znanjem. Ne možeš raditi za tako dobru organizaciju toliko dugo ako nisi dobar kao što je on - reći će Kukoč.

Danas su oni jedna obitelj. Toni i Ivica, Duje i Kukočev sin Marin, supruge i majke. Obitelj u koju primaju Mirotića...

- Nismo se još upoznali - kaže Toni za Nikolu.

- Neka se smjesti, opusti, ima vremena. Srest ćemo se kad sezona krene, sjesti i razgovarati. Ako ga nešto bude zanimalo, pitat će me, a ja ću mu pokušati pomoći. Ali sigurno neću biti taj koji će otići tamo i učiti ga kako igrati košarku.

Savjeti dovoljni

Samo savjeti će biti dovoljni. Iako ne dolazi u šampionsku momčad kao što je dolazio Kukoč prije 21 godinu, Mirotića u Chicagu ne čekaju ništa manje ambicije. Pogotovo jer je španjolski Crnogorac u grad sletio zajedno s najvećim Španjolcem svih vremena. Doslovno.

- Kad smo finiširali dogovor, Gar (generalni menadžer Bullsa Foreman) mi je rekao da letim kad i Pau Gasol. Pitao sam misli li ozbiljno.

Mislio je. Potencijalni reprezentativni suigrači zajedno su došli na liječničke preglede i službeno predstavljanje. Jednosatna vožnja od aerodroma - a na Gasolov prijedlog išli su zajedno iako su ih dočekala dva automobila - protekla je u Mirotićevoj impresiji dvostrukim NBA prvakom...

- Svašta ga je zanimalo, a najviše ga je brinuo jezik. Bez razloga jer jednako dobro govori tri jezika. Španjolski, engleski i svoj materinji.

Tako je to vidio Pau Gasol, dok je ovaj “materinji” autor teksta na Grantlandu objasnio kao “verziju jugoslavenskog, vrlo sličnu hrvatskom”. I otkrio detalj iz Portlanda 2010. kad je Duje Dukan upoznao Mirotića na Nike Hoops Summitu te dva dana “radio” kao prevoditelj...

- Tada je loše govorio engleski - objašnjava Duje.

Tamo ga je upoznao s ocem, no Ivica Dukan je puno prije tog rukovanja znao za Mirotića.

- Jerry Krause mi je uvijek hvalio Dukana, isticao ga kao vrijednog suradnika - prisjeća se John Paxon, negdašnji GM Bullsa.

- Izuzetno je dragocjen zbog veza po cijelom svijetu. Ne možete vjerovati koliko često mu zvoni telefon, sa svih strana mu javljaju kad se negdje pojavi nekakav talent.

Što je jedan od razloga zašto je Mirotić danas na putu koji je utabao Toni Kukoč...

Od Podgorice preko Madrida do Chicaga

Puno zanimljivih detalja iz privatnog života Nikole Mirotića može se pronaći u tekstu na Grantlandu, a najzanimljivija je priča o tome kako je upoznao suprugu Ninu. Kćer Jadrana Vujačića, bivšeg košarkaša, prvog i dugogodišnjeg (od trinaeste) Mirotićeva trenera...

- Saznao je tako da sam ga nazvao i rekao “treneru, moram vam reći nešto vrlo važno”. Dva dana nisam spavao razmišljajući kako ću mu reći da smo ja i njegova kći zajedno.

Vujačić je zaštutio na, kaže Mirotić, “barem pet minuta”, no situacija se przo normalizirala, a Nikola i Nina su danas oženjeni roditelji šestomjesečnog dječaka.

Osim o obiteljskom životu, Mays je otkrio da je Nikola Mirotić do 13. godine htio biti nogometaš i uspoređivao se s Nikolom Žigićem, dvometarskim centarforom, dok mu djed nije rekao da treba igrati košarku.

- Rekao sam mu da ne volim košarku, ali me natjerao da pokušam. I poslao me u školu košarke Jadrana Vujačića.

Dvije godine kasnije ga je skautirao Real Madrid, sa 16 se preselio u Španjolsku i ostalo je povijest...

Neoprostiva usporedba s Tonijem Kukočem

Uz brojne sličnosti, pa čak i činjenicu da su do NBA lige došli nakon što su ime izgradili u Europi, Robert Mays je u svom tekstu napisao jednu neoprostivu rečenicu, koja glasi:

“Nikola Mirotić je kao i Toni Kukoč napravio otprilike sve što je mogao u Europi prije dolaska u Chicago.”

Niti približno. Zato jer je Kukoč 1993. bio najbolji europski košarkaš, dok je Mirotić 2014. eventualno bio takav samo - izvan NBA lige.

Sreća na draftu donijela Mirotiću 16 milijuna

Kad se Nikola Mirotić 2011. prijavio za draft, odnosno kad mu je to savjetovao menadžer Igor Crespo, s kojim surađuje od 16. godine, Chicago je birao 28. i ciljao dečka iz Podgorice. Međutim uoči drafta su Bullsi saznali kako je Mirotića snimio i Sam Presti, generalni menadžer Oklahoma Cityja, koji je birao 24. Tako je Gar Foreman morao napraviti nekakav trade i u tome uspio s Houstonom (23. pick) i Minnesotom, koja je Mirotića dala za 28. i 30. pick te gotovinu...

- Imali smo sreće, a na draftu je to jako bitno - rekao je Crespo.

- Prava je dobio klub, koji ga u tom trenutku nije trebao, a stvarno ga je želio.

Izbor na draftu povećao je cijenu Mirotiću i Real Madrid mu je dao milijunski ugovor do ljeta 2016. s odštetnom klauzulom od 3.000.000 dolara. Zbog toga su Bullsi čekali tri godine jer toliko mora proći od drafta da klub igraču može ponuditi više od onoga što mu ide po pravilima rookie ugovora. Jer oni ne mogu dati više od 500.000 na ime odštete pa je razliku nadoknadio Mirotić, koji je dobio ugovor na tri godine za 16 milijuna dolara

Linker
20. svibanj 2024 11:45