Peter Casey-USA TODAY Sports
ANALIZA SN-a

Ovo je pozadina dogovora nakon kojeg je nastala najjača momčad NBA lige: U favoritima za naslov bitnu ulogu imat će i hrvatski reprezentativac!?

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. srpanj 2019. 11:50

Cijeli košarkaški svijet je čekao i na kraju dočekao – Kawhi Leonard je odlučio karijeru nastaviti u Los Angeles Clippersima, a u spektakularnom raspletu njegov suigrač je postao Paul George te će Clippersi tako automatski imati jednu od najboljih momčadi lige.

Američki novinari javljaju kako je Leonard Clippersima na sastanku prije nekoliko dana jasno dao do znanja kako su oni njegov prvi izbor, ali da će doći te ako mu se priključi George s kojim se, u međuvremenu, Leonard također sastao. George je zatražio trade od Oklahome, a onda su dva kluba dogovorila spektakularan trade – George ide u Clipperse, a u suprotnom pravcu odlaze sjajan prošlogodišnji rookie Shaig Gilgeous-Alexander, Danilo Gallinari te nevjerojatnih pet pickova prve runde.

John E. Sokolowski-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Clippersi su Oklahomi poslali tri vlastita nezaštićena picka prve runde (2022., 2024. i 2026. godine), kao i dva picka prve runde Miami Heata koja su ranije imali (nezaštićeni 2021. godine i onaj 2023. godine koji je zaštićen za izbor od 1. do 14. mjesta). Uz to Oklahoma ima pravo na zamjenu pickova prve runde 2023. i 2025. godine.

Iako su Clippersi platili veliku cijenu za dovođenje Leonarda i Georgea te sigurno na neki način žrtvovali budućnost, ovakav potez doveo ih je u poziciju da su trenutno, barem na papiru, najbolja momčad u NBA ligi. Za razliku od Los Angeles Lakersa, koji su doveli Anthonyja Davisa u momčad u kojoj su bili samo LeBron James i Kyle Kuzma, Clippersi već sada praktično imaju složenu momčad i to sjajnu momčad.

Feb 9, 2019; Houston, TX, USA; Oklahoma City Thunder forward Paul George (13) celebrates with guard Russell Westbrook (0) after a play during the fourth quarter against the Houston Rockets at Toyota Center. Mandatory Credit: Troy Taormina-USA TODAY Sports - 12137984
Troy Taormina-USA TODAY Sports / Reuters

Već ranije Clippersi su dali novi ugovor playmakeru Patricku Beverleyju, a doveli su i Mauricea Harklessa. Njih dvojica, zajedno s Leonardom i Georgeom, po svemu sudeći bi trebali igrati u startnoj petorci u kojoj je upražnjeno mjesto centra, a to mjesto bi vrlo lako mogao zauzeti hrvatski reprezentativac Ivica Zubac. On je trenutno u statusu neograničenog slobodnog igrača što znači da Clippersi imaju pravo izjednačiti svaku ponudu za njega od nekog drugog kluba. Kako je jako malo momčadi ostalo s prostorom na salary capu, onda tih ponuda vjerojatno i neće biti previše, a Clippersi će iskoristiti činjenicu da imaju prava na Zupca te ga vratiti u klub.

March 31, 2019; Los Angeles, CA, USA; Los Angeles Clippers center Ivica Zubac (40) moves to the basket against Memphis Grizzlies guard Tyler Dorsey (22) during the second half at Staples Center. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports - 12452467
Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Petorka Beverley – George – Leonard – Harkless – Zubac ima nevjerojatne predispozicije na obje strane parketa, a posebno strašno izgleda obrambeno, a Clippersi imaju jake adute na klupi. Tu je dvojac Louis WilliamsMontrezl Harrell, koji su lani i doveli momčad do playoffa i koji su kombinirano postizali nešto više od 36 poena po utakmici. Lani su u sezoni doveli mladog Landryja Shameta, sjajnog tricaša, a tu su i pouzdani Rodney McGruder te još jedan mladi igrač, lanjski rookie, Jerome Robinson. Na rosteru će tek trebati pridodati jednog do dva visoka igrača za rotaciju, ali lako će se pronaći poneki veteran koji će se priključiti momčadi koja ide po prsten.

Leonard tako ide po svoj treći naslov s trećom različitom momčadi s time da bi se moglo dogoditi da donese naslov dvjema momčadima, Torontu i Clippersima, koji do sada nisu bile na tronu NBA lige. Clippersi su trenutno, na papiru, najbolja momčad lige i sigurno su favoriti i uz Brooklyn najveći pobjednici ovog prijelaznog roka. Jasno je da su se odrekli jednog dijela budućnosti, ali ne treba zaboraviti kako Leonard i George imaju 28, odnosno 29 godina, te imaju jako puno vremena pred sobom.

A gubitnici su Lakersi. Ne samo da nisu uspjeli dovesti Kawhija, nego su ovim potezom pali u drugi plan u svojem gradu. Imaju oni i dalje dobru momčad, a odmah nakon objave ovih poteza Clippersa, objavili su dolazak Dannyja Greena i povratak Kentaviosa Calwell-Popea te JaValea McGeea, a bit će tu dodatnih potpisa, ali Clippersi ipak izgledaju bolje.

Linker
02. svibanj 2024 05:16