Utakmica Panathinaikosa i Real Madrida...
 AFP
KOŠARKAŠKE IGRE PRIJESTOLJA

‘Ti diktatori nas ucjenjuju! Nema boljeg scenarija nego da te mafijaši je*u iz tjedna u tjedan‘

Trenutačno se vodi velika bitka za tri kluba. Sva tri bi bila velika FIBA-ina pobjeda...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. lipanj 2020. 14:57

ABA ligaši su veći dio od sedam sati duge online sjednice Skupštine proteklog tjedna potrošili ne bi li utvrdili koliko će njihovih predstavnika zaigrati Eurokup sljedeće sezone, a ovog tjedna bi mogla ta rasprava postati beskorisna, jer Liga prvaka i FIBA su ozbiljno pritisli, pa bi Eurokup u sljedećoj sezoni mogao postati trećerazredno europsko natjecanje. I sasvim bi izgubio smisao.

Naime, 5. lipnja istječe rok za prijavu momčadi za Ligu prvaka, a FIBA je u velikoj ofenzivi. Nakon što je pod svoje skute dovela Darušafaku, Rytas i Bilbao, sve momčadi na koje se računalo u Eurokupu, ambicije idu dalje. Uostalom, Jordi Bertomeu, direktor Eurolige sam je otvorio ovu priču sugerirajući da Liga prvaka plaća klubovima mjesto u njoj. A ta je vijest podebljana informacijom dobro upućenog litavskog novinara Donatasa Urbonasa, prema kojoj je Rytas za odlazak u FIBA-inu ligu dobio 250.000 eura.


No, tu nije kraj, jer se trenutačno vodi velika bitka za tri kluba. Sva tri bi bila velika FIBA-ina pobjeda, a u kombinacijama je euroligaš Panathinaikos, zatim Unicaja, s čijim bi dolaskom Eurokup prestao imati pod kontrolom bilo kojeg ozbiljnog španjolskog ligaša koji nije u Euroligi, a tu je i Partizan, koji je u sezoni u kojoj je imao silna ulaganja - spekulira se oko osam milijuna eura - i u kojoj je do prekida sezone bio najbolji klub ABA lige i Eurokupa, ostao bez svega.

Američki investitori

Kad smo već kod novca, pojavila se informacija po kojoj bi Unicaja, a slijedom toga i ostali zainteresirani, mogli biti nagrađeni od FIBA-e sa 300.000 eura samo za pristup. Recimo, kad je Unicaja osvojila Eurokup, na račun joj je sjelo 250.000 eura.
U isto vrijeme, FIBA i Liga prvaka imaju iza sebe američke investitore, koji i dalje rastu, a Euroliga gubi sponzore i opstojnost joj nudi prilika s Gazpromom, zbog kojega je i Zenit ostao u Euroligi, a ne Virtus ili Partizan...


Posebno je zanimljivo ono što se događa s Panathinaikosom, čiji je borbeni vlasnik Dimitris Giannakopoulos silno nezadovoljan odlukom Eurolige da se prekida natjecanje, pa je prvo preko medija u Grčkoj koje kontrolira, a kasnije i preko društvenih mreža napao Jordija Bertomeua i otvoreno počeo pričati o tome kako bi 3. lipnja, za kada je sazvao presicu, mogao odlučiti da napušta Euroligu. I odlazi u Ligu prvaka.


Bertomeu je odmah replicirao.


- Ako to ne bude Panathinaikos, ući će netko drugi. Ne postoji bolji scenarij za Panathinaikos od Eurolige.
Nakon tih riječi Bertomeua, Giannakopoulos se samo razljutio.


- Ne postoji bolji scenarij nego da vas mafijaši je.. iz tjedna u tjedan. Tretiraju vas bez poštovanja u svim aspektima. Ucjenjuju nas da se pokoravamo diktatorskim odlukama. Financijske obveze nisu ispunjene i nitko vam ne govori što će biti s isplatama u budućnosti.


Bertomeu je samo lakonski odgovorio.
- Nije ovo prvi put s iste adrese. Treba biti strpljiv.

image
Dimitris Giannakopoulos, predsjednik Panathinaikosa, dosta je strastven na utakmicama
ELIF OZTURK

Nema slučajnosti

Strpljenje će se testirati do sutra. Ako Panathinaikos doista izađe iz Eurolige, koliko god tu činjenicu bude Bertomeu pokušao relativizirati, bit će to velik udarac.


Samo dan kasnije od Panathinaikosa, svoju presicu sazvao je Partizan. Nije datum niti tu slučajno odabran, jer ako Panathinaikos istupi iz Eurolige, Partizan ima 24 sata da provjeri svoje opcije vezane za Euroligu. Iako, Partizan tu nije prva opcija, već je to Virtus, pa bi i odluka Partizana mogla biti - Liga prvaka.


A time bi se, ako i Unicaja ode prema Ligi prvaka, mogao posve uništiti Eurokup.

Povratak na početak

I vratili bismo se tamo gdje smo bili na početku sukoba između Eurolige i Lige prvaka. Nikada se tu nije radilo o FIBA-inu napadu na Euroligu, uostalom, ona je više puta rekla kako nema ništa protiv toga da Euroligu i dalje kontrolira ECA. FIBA je napadala drugo europsko natjecanje, Eurokup. I sada je blizu cilja. Jako blizu cilja.


Ako se tako rasplete sljedeći tjedan, logična strategija Eurolige mogla bi biti zatvaranje svojih pozicija, zatvaranje same Eurolige, što je vjerojatno i konačni cilj Bertomeua.


Ova je, pak, pozicija izuzetno opasna za regiju, samim time i za ABA ligu. Kako je Zvezda jedini euroligaš, ona bi mogla postati jedina opcija za Bertomeua kao sudionik zatvorene Eurolige. Samim time smisao ABA lige doveo bi se ponovno u pitanje. Uostalom, ABA liga nema nikakav ugovor s Euroligom, čak za sljedeću sezonu nema niti prešutni dogovor da će jedan klub, prvak, biti taj koji će imati prioritet u dobivanju pozivnice.

FIBA iz Hrvatske ‘pikira’ na Zadar, a ne Cibonu ili Split

Prema dostupnim informacijama, FIBA pikira “uzeti” i jedan hrvatski klub, a to bi bio, ne Cibona, ne Split, već Zadar.
Naime, iz izvora bliskih FIBA-i, iz izvora koji dolaze izvan Hrvatske, stižu informacije kako je akrobacija Cibone s odlaskom zaposlenika na burzu dodatno ponizila reputaciju nekadašnjeg dvostrukog prvaka Europe, a i Zadar je zanimljiviji FIBA-i nego Split, trostruki prvak Europe, zato jer posjeduje bolju infrastrukturu, čitaj Krešinu dvoranu.
U ovim igrama prijestolja europske košarke koji će determinirati ovaj sport u sljedećem razdoblju, postoji bojazan, kod nas ne razmišljaju previše. Širine i dubljeg promišljanja, neke razumne strategije tu nema.
I stoga su nam klubovi sirotišta. I ideja. I vizija. Ne samo novaca.

Linker
26. travanj 2024 05:05