Soobum Im-USA TODAY Sports / Reuters
SVJETSKO PRVENSTVO

POTOP AMERIKANACA Gregg Popovich u Kini se sjetio Atene i Indianapolisa

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. rujan 2019. 12:23

Gotovo nestvarnih -25 već u prvoj četvrtini utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta protiv Srbije najbolje je oslikalo kakav je šok američka košarkaška reprezentacija doživjela dan ranije. Prvi službeni poraz nakon 13 godina označio je i prvo SP bez medalje još od 2002. i tek drugo u posljednja četiri desetljeća. Međutim, pobjeda Francuske u četvrtfinalu daleko je od svjetske senzacije protiv - objektivno - četvrte američke postave. Makar izbornik Gregg Popovich odbija tu priču...

- Mi smo došli u SP sa 12 igrača koji su to željeli, naporno su radili, dali sve od sebe i ja sam ponosan na njih.

Popovich je tako mandat na klupi reprezentacije otvorio debaklom s obzirom da Amerikanci na samo tri od dosadašnjih 18 svjetskih prvenstava nisu bili među četiri najbolja. I još su u Kinu došli kao dvostruki uzastopni svjetski i trostruki uzastopni olimpijski prvaci.

Poraz boli, ali život ide dalje

- Svaki poraz boli, ovakav posebno, ali svi mi imamo svoje obitelji i život će ići dalje - lakonski će američki izbornik kojem je ovaj osjećaj itekako poznat.

Naime, otkad za SAD na velikim natjecanjima nastupaju NBA igrači, a tako je od OI u Barceloni 1992. godine, s izuzetkom Svjetskog prvenstva ‘98. u Ateni, Francuzi su Amerikancima nanijeli ukupno tek osmi poraz, dok je u čak sedam od njih prste imao jedan od najvećih trenera svih vremena, peterostruki prvak sa Spursima, pomoćni trener u stožerima koje su vodili George Karl (SP 2002. u Indianapolisu) i Larry Brown (OI 2004. u Ateni).

Iako je na SP došao s “četvrtom” (otkazalo 39 igrača) reprezentacijom, Popovichu to ni u kojem slučaju ne može biti utjeha...

Linker
18. svibanj 2024 03:14