SP KOŠARKA

Potpuno drukčiji Amerikanci: Što može 12 igrača s popisa Mikea Krzyzewskog?

U napadu se Amerikanci uvijek mogu osloniti na činjenicu da su Kyrie Irving i Derrick Rose u stanju slomiti svakog čuvara, a Curry i Harden mogu zabiti "koliko treba"
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. kolovoz 2014. 13:57

Kad usred priprema ostaneš bez igrača kao što su Paul George i Kevin Durant, onda promjena koncepcije ne treba čuditi. Mike Krzyzewski izbornik je američkih košarkaša od 2005. i na velika natjecanja uvijek je vodio reprezentaciju s deficitom visokih igrača. Nikad ih u sastavu nije bilo više od četiri. Do ove godine.

Varanje na ‘četvorci’

Za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj Krzyzewski je na popis 12 uvrstio čak pet visokih igrača, a tu je još i Rudy Gay, koji može “varati na četvorci”, što su proteklih godina radili LeBron James, Carmelo Anthony i Kevin Durant, koji su često znali igrati zajedno na pozicijama od “tri” do “pet”. Amerikanci takve klase ovo ljeto nemaju, pa su se odlučili na konzervativniji pristup. S puno centimetara, kilograma i mišića u reketu...

- Uzbuđen sam zbog ovih 12 igrača. Osjećamo da imamo raznovrsnost i potencijal za biti jako dobra obrambena momčad.

Računica je jednostavna. U napadu se Amerikanci uvijek mogu osloniti na činjenicu da su Kyrie Irving i Derrick Rose u stanju slomiti svakog čuvara, a Steph Curry i James Harden mogu zabiti “koliko treba”. Uz mogućnost da se nešto spusti i Anthonyju Davisu, s ovom reprezentacijom može se jurišati na zlato. Zato što je složena tako da može odgovoriti moćnoj centarskoj liniji Španjolaca s braćom Gasol i Ibakom. Nemaju previše opcija na “četvorci”, no, kroz pripreme se pokazalo da Anthony Davis i DeMarcus Cousins mogu prilično dobro funkcionirati u paru.

Što se tiče vanjske linije, tu Krzyzewski ima gomilu opcija. Primarne opcije na playu su Irving i Rose, no, tu dobre minute može dati i Curry, programirana prva “dvojka” uz Hardena, koji bi trebao startati na poziciji “tri”, dok Thompson može igrati zajedno s obojicom. Gay će vjerojatno najviše vremena provoditi na “četvorci” jer na Mundobasketu samo Španjolci i Brazilci igraju u postavi s dva izrazito visoka igrača, njegova je zamjena DeRozan, još jedan koji puni obje krilne pozicije.

Nemaju iskustva

Nakon utakmice s Portorikom, odnosno prije puta u Europu, gdje Amerikanci u utorak imaju generalku sa Slovenijom u Stožicama, posljednji rez nisu preživjeli Damian Lillard, Kyle Korver, Gordon Hayward i Chandler Parsons, a Krzyzewski se zahvalio i njima.

- Ne idemo dalje kao skupina od samo 12 igrača. Svaki sudionik programa još uvijek je dio nas.

Ova reprezentacija u Španjolskoj brani zlato iz Turske, a četiri godine kasnije su tu još samo Curry, Gay i Rose, dok su Harden i Davis bili dio momčadi koja je 2012. u Londonu osvojila olimpijsko zlato. Nedostaje im iskustva, ne i talenta, pa su Amerikanci opet favoriti za zlato, iako ovaj put ne izgledaju nedodirljivo...

Amerikanci za SP

VANJSKA LINIJA

Stephen Curry (Golden State) 1988. 191 cm bek

DeMar DeRozan (Toronto) 1989. 201 cm krilo

Rudy Gay (Sacramento) 1986. 206 cm krilo

James Harden (Houston) 1989. 196 cm bek/krilo

Kyrie Irving (Cleveland) 1992. 188 cm playmaker

Derrick Rose (Chicago) 1988. 191 cm playmaker

Klay Thompson (Golden State) 1990. 201 cm bek/krilo

UNUTARNJA LINIJA

DeMarcus Cousins (Sacramento) 1990. 210 cm centar

Anthony Davis (New Orleans) 1993. 208 cm centar

Andre Drummond (Detroit) 1993. 208 cm centar

Kenneth Faried (Denver) 1989. 203 cm krilni centar

Mason Plumlee (Brooklyn) 1990. 211 cm centar

IZBORNIK: Mike Krzyzewski

POMOĆNICI: Jim Boeheim, Tom Thibodeau i Monty Williams

Portoriko razbijen u drugom poluvremenu

Samo je prvu četvrtinu (24:24) Portoriko bio ravnopravan protivnik, a onda je SAD serijom 16:4 utakmicu pretvorio u jednosmjernu ulicu. Amerikanci su odradili posljednji test prije dolaska na Stari kontinent, u New Yorku je razbijen Portoriko 112:86, a najvažnija vijest bio je Derrick Rose, koji je odradio 14 dobrih minuta (6p, 4a), te “čekirao kartu” za Svjetsko prvenstvo.

Sedam Amerikanaca bilo je dvoznamenkasto, suigrači iz Warriorsa - Steph Curry (20) i Klay Thompson (12) pogodili su po četiri trice, James Harden i Rudy Gay ubacili su po 13 poena...

- Igramo nesebično - sretan je Krzyzewski, kojem su se Curry i Harden nametnuli kao vođe.

- Nije im važno tko zabija, čuvaju leđa jedan drugome. Svi žele pobijediti.

Protiv Portorika, s kojim Hrvatska igra u uvodnoj skupini Mundobasketa, Amerikanci nisu imali problema. Juan Jose Barea sa 16 i Carlos Arroyo sa 15 poena jedini su pokazali visoku klasu, ostalo izgleda vrlo tanko...

Linker
03. svibanj 2024 05:30