Srđan Vrančić/CROPIX
SRBI PRVI U EX-DRŽAVI

Povijest se ponavlja - hrvatski košarkaši 'prosuli' deset razlike u zadnjoj četvrtini

Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Adecco turniru u Ljubljani. U finalnoj utakmici Vrankovićevi izabranici izgubili su od Srbije sa 71-80
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. kolovoz 2011. 00:50

Hrvatska, je kao i na SP u Turskoj poražana u neizvjensoj završnici od Srbije, u finalu ljubljanskog turnira. Iako su naši imali 67:57 na manje od sedam minuta do sirene, nismo izdržali. Tomić je napravio peti faul, a Bogdanovića je stao šut, pa je Srbija slavila. Slavila zbog Kristića i dvije trice, jedne Savanovića i jedne Teodosića. Prilika za uzvrat je već 16. kolovoza na turniru u Londonu.

Hrvatska je mirno otvorila utakmicu, povela 7-2, no s početka su nam problem predstavljale osobne pogreške, Popović i Tomas brzo su skupili po dvije. Ipak, kad su parket vidjeli Bojan Bogdanović i Ante Tomić, Hrvatska je preuzela kontrolu i krajem prve dionice povela sa 21:15.

Srbe vraća u rezultatsku pozitivu Duško Savanović, igrač kojega je u najavi utakmice apostrofirao naš izbornik Joke Vranković kao najopasnijeg u srpskom sastavu. Premda su Srbi preuzeli rezultatsku kontrolu, na odmor smo ipak otišli s poenom viška (39:38), zahvaljujući trici Krune Simona, prvoj našoj na utakmici nakon promašenih prvih šest pokušaja.

Nastvak smo bolje otvorili, tamo gdje su stali Bogdanović i Tomić, nastavio je Stanko Barać, koji je napokon odigrao pamtljivu rolu ovoga ljeta. Damir Markota je držao skok, a on se još poboljšao kad je u igru ušao Ante Tomić. Početkom zadnje dionice Tomić je posve zatvorio skok, a Bojan Bogdanović krenuo u nezadrživu šutersku seriju, pogodio je tricu i Simon te Hrvatska imala 67:57 na sedam minuta do sirene.

Ipak, Srbi su se opet vratili i to preko onih od kojih nismo napadački strahovali, preko Milenka Tepića i Stefana Markovića. Usput, kod 67:64, na manje od pet minuta do konca Ante Tomić zaradio je peti faul. Srbi su poveli na ulazu u zadnje tri minute (67:68) košem Krstića, kojega je teško čuvao Žorić, pa ga je preuzeo Barać. Krstić je sa šest poena u nizu stvaio pod kontrolu, a Savanović je zabio tricu za 69:75, onda jop jednu Teodosić za 71:78. Na suprotnoj strani promašio je Barać...

Hrvatska : Srbija 71:80 (21:18,18:20,21:15,11:27)

Dvorana Stožice; Gledatelja oko 4000; Suci:Roha(Španija), Conde (Portugal), Patemico (Italija).

Hrvatska :Tomić 13, Popović 5, Bogdanović 17,Stipčević ,Tomas 7, Draper 4, Simon 10, Markota 4, Žorić, Andrić, Rudež,Barać 11.

Srbija :Teodosić 4,Tepić 12, Rašić 5,Marković 10,Tripković 6,Kešelj ,Krstić 18,Perović 4,Mačvan 6, Savanović 15, Marjanović,Milosavljević.

Linker
30. rujan 2024 06:41