Vranković
NEŠTO SE MORA PODUZETI

PREDSJEDNIK HKS-A NAKON BLAMAŽE PROTIV RUMUNJSKE 'Jedna stvar nam odmah priječi novog izbornika, a i ne znam koliko bi to bilo pametno'

STOJKO VRANKOVIĆ Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza nakon blamaže protiv Rumunja svjestan je da se neki potezi moraju povući, ali tek nakon sutrašnje utakmice s Nizozemskom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. veljača 2018. 15:07

Sumnjam da je spavao, teško je spavao bilo tko od aktera brodoloma, kalvarije zapravo, koju je hrvatska košarka doživjela u petak u Zadru. Ispeglali su nas Rumunji, a izbornik Ivica Skelin stavio je mandat na raspolaganje vodećim ljudima Saveza.

Stojko Vranković još je u petak kazao da treba prespavati, a onda se u subotu ujutro sastao sa Skelinom.

- Bili su na tom sastanku Skelin, pomoćnici i Joke Vranković, glavni tajnik, zajedno sa mnom.

Nije bilo Dine Rađe, predsjednika Stručnog savjeta, najvećeg Skelinova zagovaratelja i osobe koja je u mnogočemu kreirala smjer u kojemu se ide u ovim kvalifikacijama.

Zadar, 230218.
Dvorana Kresimir Cosic. Utakmica kvalifikacija za svjetsko kosarkasko prvenstvo u Kini 2019. godine izmedju reprezentacija Hrvatske i Rumunjske.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Vranković

- Dino je u Zagrebu, imao je privatne obveze. On je, kao i ja, volonter.

Možemo li više od 60?

Nakon sastanaka u subotu ujutro nije bilo bijelog dima, Skelin će voditi i utakmicu u ponedjeljak, iako je bilo i nekih drugih naznaka.

- Nemam ništa novo reći od onoga nakon utakmice. U ponedjeljak nas s Nizozemskom čeka prva meč-lopta. Uz sve što se dogodilo, mene zanima možemo li ubaciti više od 60 poena - upitao se Stojko.

Pa, možemo li, što izbornik kaže?

- On je još u petak, odmah nakon utakmice bio spreman odstupiti, ako je to rješenje ove situacije, ako bi to donijelo pozitivan šok. Nisam želio vruć, odmah nakon utakmice o tome razgovarati. I sada smo razgovarali. Ne znam, možda imam krivu sliku, ali ne mogu shvatiti o kakvom je tu grču riječ da mi šutiramo trice 2-26, a od ta 24 promašaja, valjda je 15 šutova bilo otvoreno. I što je još gore od svega, mi padamo pod pritiskom kad god stignemo. Nije to od jučer, tako je posljednjih 15 godina.

Možda je zato trebalo napraviti šok-terapiju, spasiti što se može za ponedjeljak, nešto promijeniti?

- Postavlja se tu i drugo pitanje, da smo to i napravili, tko zna da to ne bi stvorilo još veći šok kod igrača.

Zadar, 230218.
Dvorana Kresimir Cosic. Utakmica kvalifikacija za svjetsko kosarkasko prvenstvo u Kini 2019. godine izmedju reprezentacija Hrvatske i Rumunjske.
Na fotografiji: trener Hrvatske Ivica Skelin.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Skelin

Dobro, ali za što se sad uhvatiti dok čekamo te Nizozemce?

- Ne vjerujem da možemo opet šutirati 2-26, ali, slažem, se, možda ni sam nemam pravi odgovor.

Kako ćete objasniti javnosti da niste promijenili čovjeka na klupi, koji je ionako bivši nakon ponedjeljka, dojam je da je i on toga svjestan.

Radile su se greške

- FIBA ne dopušta dovođenje novog čovjeka nakon što je prijavljen popis za ove dvije utakmice, tako da bi ih mogli voditi samo Skelinovi pomoćnici da smo se odlučili na to. Međutim, ovdje je riječ o samo 48 sati između utakmica. I da je situacija dobra, nije, nećemo se lagati. Pokušali smo sve, od dolaska u Zadar, broja ljudi na tribinama, bili su s nama i oni koji su ozlijeđeni, radili smo na ugođaju. Ali nismo zabili ni 60 poena. Sigurno je bilo pogrešaka, je li izbornik radio pogreške? Sigurno jest, ali košarka se igra da bi se postigao koš. A mi sve promašimo. Pokušat ćemo rasteretiti momčad.

I?

- Ne znam što reći, nakon ovoga sigurno slijedi analiza. Sve možemo promijeniti, ja prvi mogu otići...

Je li odmah nakon Eurobasekta trebalo ići u razlaz s Acom Petrovićem?

- Možemo sada govoriti o svemu i svačemu. Aco je došao na razgovor, rekao da nakon poraza od Rusije osjeća prevelik pritisak, da ne može funkcionirati na pravi način i i podnio ostavku. Želja je bila promjena nakon toga, ne samo izbornika. Sad, je li ta promjena došla...

I je li ovo naša realnost? Pretkvalifikacije za Eurobasket nam se zloguko smiješe...

- Pitajte me u ponedjeljak navečer. Mi još možemo do SP-a. Šansa postoji.

Ne želim ništa skrivati

Dobro, ali u sličnoj situaciji, nakon kiksa protiv Finske i uoči gostovanja kod Ukrajine, HNS je smijenio Antu Čačića i instalirao Zlatka Dalića, što se pokazalo kao pun pogodak za nogometaše.

- UEFA to dopušta, FIBA ne. I čak da je to moguće, pitanje je bih li ja kao predsjednik Saveza na to pristao. Ne znam bi li to bio pametan potez. Za hrvatski interes ja ću napraviti sve, ja sam se u stanju i skinuti i zaigrati u ponedjeljak ako će to pomoći. No, ne znam bi li takva šok-terapija uopće pomogla ili bi to bio dodatni uteg pritiska. Znam da u sportu postoji šok-terapija, ali ovo je specifičan trenutak. I neke stvari nisu ni do predsjednika, igrača, izbornika, ima tu i do psihologije.

Dobro, ali Skelin nakon ponedjeljka više neće biti izbornik?

- Ne bih sada o tome, o tome možemo nakon što prođe Nizozemska. Prije utakmice o tome nema smisla. Znamo što znači odlazak na SP, svaki dan se s time borim, sve je tu svima jasno...

Hoće li se nakon ponedjeljka razgovarati i ostanku Dine Rađe na poziciji predsjednika Stručnog savjeta?

- O svemu se mora razgovarati. Ne želim ništa skrivati, nisam takav čovjek, sve shvaćam i sve mi je jasno. Da je dobro, nije. Hoćemo li mijenjati neke stvari, o tome ipak nakon ponedjeljka. Vjerujem i svi moramo vjerovati, svi kojima je košarka u srcu, da ćemo iskoristiti šansu. Savez je napravio puno dobrih stvari, ali svjestan je da sve to pada u vodu ako nemamo rezultat seniorske reprezentacije.

Dobro, ali zašto se žurilo s imenovanjem Skelina?

- Bio je dvije godine uz Acu, bio mu je prva opcija za pomoćnika. Bila je ideja da idemo pomladiti, željeli smo promjene. Uostalom, mi sada ne bismo ni razgovarali o ovome da je zakucao Ramljak u Nizozemskoj ili da je Bilan pozabijao zicere.

Grč moramo otkloniti

Dobro, ali Skelin je napravio niz pogrešaka. Ova s Perićem i Žorićem, koji nisu bili na prvom popisu, evidentna je, pa onda u petak nije igrao Planinić...

- Pogrešaka je bilo, da mi je bilo drago vidjeti ovo s Planinićem, i nije. Taj grč nešto je što moramo otkloniti do utakmice. Lako je igrati kada ide sve kako treba. Kako se osloboditi tog pritiska do ponedjeljka je pravo pitanje.

Je li pogreška bilo i to što su se ove kvalifikacije podcijenile, ali se usput i precijenila vrijednost naših dostupnih igrača?

- Slažem se, bilo je i toga. Ali, ljudi, mi smo igrali s Nizozemskom i Rumunjskom, a ne protiv Litve i Francuske...

Što bi tek bilo da smo igrali protiv njih? Nakon novinara Stojko Vranković otišao je na sastanak s igračima. O njima se radi, oni će morati u ponedjeljak pobijediti prvo sebe, a onda i Nizozemsku. Koja je izgubila 18 poena razlike u Italiji u petak. I koju ne bi bilo loše svladati više od sedam poena jer smo u prvom ogledu izgubili 68:61...

Linker
08. svibanj 2024 05:02