Damir Markota
 ABA LIGA
SVIDJELO MU SE

‘Promijenio sam 40 svlačionica u karijeri, a ovdje je super jer su mi suigrači pozitivno blentavi‘

Otkrio je da ima energije za još jednu sezonu, a u čijem dresu, saznat ćemo ubrzo...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. svibanj 2020. 18:48


Ima tome tek godinu dana. Negdje u ovo vrijeme Cibona je kreirala jednu od neobičnijih priča i u finalu domaće lige s čistih 4-0 sredila Cedevitu. Damir Markota je tada proglašen MVP-ijem finala, a prije nego je dobio taj trofej, u rukama je imao metlu i pred Ciboninim navijačima pokazivao kako je s terena pomeo Cedevitu. Već se tada znalo da nije Cedevita pometena samo iz finala, nego i iz Zagreba.
Ali, to je neka druga priča. Iako je Damir Markota trebao ostati u Ciboni, nije se dogodilo, nego je prvi igrač finala završio u ambicioznom Mornaru iz Bara. S kojim je prekinuo sezonu u trenucima kad je Mornar trebao potvrditi plasman u doigravanje ABA lige.
- U kontaktu sam s klubom, sa suigračima. I razgovaram samo o potencijalnom svršetku ove sezone, o nastavku ABA lige. O idućoj sezoni nismo razgovarali i ne znam što će tu biti. Teško je reći, vidim, kao i vi, da oni već potpisuju igrače za novu sezonu.
Međutim, Markota se u Zagrebu sprema. I odaziva se svakom pozivu.
- Na primjer, momci koji su ostali u Crnoj Gori već treniraju normalno. Otkako se, pak, kod nas smirila situacija, ja sam trenirao u Zagrebu s nekim bivšim suigračima iz Cibone, poput Rogića ili Marića, vozio sam i bicikl, a kako su protekli tjedan otvorili dvorane, došao sam i na Cibonin trening. Treba malo raditi i košarke, a teško se ponekad motivirati da radiš sam. I fali malo košarke.

Tko će toliko čekati?

No, evo, dogovorila se u Zagrebu utakmica, ili utakmice...
- Mali Pepsi, Hrvoje Božić organizirao je dvoranu, uključio se i Simon, skupilo nas se za pet na pet. Tako što nije bilo u Zagrebu prije, a ima dosta igrača u Zagrebu koji bi na taj način održavali formu. I treba malo odigrati, pa tko će čekati do 1. listopada kad tek počinje sezona?
Očekuje li ponovni poziv Cibone za sljedeću sezonu, kad je već stigao na trening pod Toranj, a iz kluba stižu najave o povratku nekih igrača?
- Ne znam, iskreno, ne znam što nas sve skupa uopće čeka i za sada o tome ne razmišljam, Znam samo da se osjećam jako dobro, a hoću li se vratiti to tek treba vidjeti. Malo tko u ovom trenutku potpisuje igrače za sljedeću sezonu.
Iz ove perspektive, kad se stvari počinju normalizirati, da je netko Damiru Markoti, koji je u svojem životu prošao koliko netko prođe za nekoliko života, ispričao što će se sve dogoditi u posljednja dva mjeseca, što bi mu Šveđo rekao?

image
Damir Markota u dresu Mornara iz Bara
ABA LIGA


- Ne bih vjerovao da je to moguće. Uvijek se uđe u neke krize, ekonomske, ovakve, onakve, ali da baš cijeli svijet stane, to nitko nije mogao očekivati. Imam 35 godina, no neke mi stvari mi nisu jasne. OK, nisam niti stručan. Ali, eto, sada se više gotovo i ne spominje korona. A zbog nje je sve stalo. Ma hvala Bogu, o takvim stvarima niti razmišljam, nigdje me ne bi dovelo da time razbijam glavu.

Bez tenzija i rasprava

Koliko je još sezona u nogama Damira Markote?
- Imam 35 godina i pomalo mi je neobično da mi je sezona praktički završila u ožujku, kad se tek trebao hvatati zalet za onaj najslađi dio sezone, za borbu za trofeje. I sada, kad bi to trebalo biti, ti si kući. A koliko mogu? Pa mogao bi još dvije sezone. Puno se više pazim nego nekada. Sezona u Baru dala mi je dosta energije i kroz nju se nisam niti previše umorio. Pomaže mi nešto i genetike, nisam imao nekih problema kroz karijeru s ozljedama, pa godinu, a možda i dvije mogu sigurno odigrati.
I za kraj, riječ dvije o toj neobičnoj družini u Baru. Nije tamo Markota igrao u momčadi punoj svojih prijatelja, a znalo je biti takvih kroz karijeru, ali je igrao s mnogo karaktera sličnih sebi. Što do sada nije doživio u svojoj karijeri, tvrdi.
- Pa promijenio sam valjda 40 svlačionica kroz karijeru, koliko se tu samo igrača promijenilo, pa ako je itko nakupio iskustva onda sam to ja, jer sam prošao dosta toga. I nije mi se dogodila nikada ovakva posebna momčad. Mi smo cijelu sezonu prošli bez ikakvih tenzija, bez rasprava, ništa od ništa. Bila je to svlačionica u kojoj svi razmišljaju jednako i svi su, poput mene, nekako pozitivno blentavi. Meni je to posve odgovaralo, možda nekome ne bi bilo tako. I preporodila me ova sezona, prije svega mentalno.
Iako je sumnjao.
- Pa, ono odlaziš iz svog grada, tu sam bio prvak, i sad odlazim u Bar. U grad na obali, s 30.000 stanovnika, ima te priče i za zimu na moru, pa jugo, pa bura. Nisam znao što će to biti od svega, a ispalo je super.
Damir Markota je u Baru dobio, sam će reći, energije, za još barem jednu sezonu. U čijem će dresu to biti, saznat ćemo ubrzo.

Linker
26. travanj 2024 08:38