Gašper Okorn

 HANZA MEDIA
NOVI SPORTCAST

‘Protiv Zvezde mi je pao mrak na oči, a to što se tada dogodilo hrvatskoj i slovenskoj košarci je izdaja!‘

‘Slovenija vs. Hrvatska? Bez Dončića Slovenija je u problemu, s Dončićem kandidat za medalju‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 23. ožujak 2022. 17:02

Prije dva dana Zvezda, za dva dana Zadar, pa za još dva dana Budućnost. Kaže nam trener Cibone, ma kakav povratak u Zagreb. S Višnjika idemo odmah prema Morači, a tek se onda vraćamo kući... I tako to ide već neko vrijeme, otkako se aktualni osvajač hrvatskog Kupa natječe na dva kolosijeka. Mnogi prizivaju, neki čak i najavljuju treći, ali Cibone, ponosa Zagreba, već dugo nema u europskim okvirima.

Gašper Okorn stigao je u naš Sportcast kako bi podijelio dojmove oko kluba. Rezultat je jedno, a on govori o njegovih 14 pobjeda iz 16 utakmica otkako je prije dva mjeseca sjeo na vruću i uvijek sklisku klupu pod Tornjem. Pisalo se, otvoreno govorilo da su u Zagrebu već odlučili da će od jeseni krenuti s novim trenerom. Pisalo se i govorilo o tome da Okorn ima dogovoren posao u Mađarskoj za sljedeću sezonu. No, što će nam on reći o svemu tome?

- Došao sam, reakcija je bila OK. Ja to sve prihvaćam kao dio posla. Znam što je Cibona. A ako si trener Cibone, moraš nešto pokazati. Tu sam dobio motivaciju. Idem prvo nešto pokazati pa onda pričati dalje. Kažu - ja sam jedini koji sam pristao do kraja sezone ovo uzeti. Istina je, to se ne radi često, svi traže ovo + 1 na papiru... Ali, što to znači za klub? Što sam trebao reći? Da, ja ću ovu sezonu odraditi do kraja, a onda ćete tek vidjeti kako će to ići dalje? Tako ne ide. Prvo se nešto napravi, pa se onda priča - u jednom je dahu izrekao slovenski stručnjak.

image

Gašper Okorn

HANZA MEDIA

Jasno, i ovo ima rezona...

- Meni će u CV-u stajati da sam bio trener Cibone, kako god bilo. A onda, ako ovdje uzmem kup, onda možda i prvenstvo, pa otvorit će mi se vrata negdje drugdje. Postoje šanse da i ne ostanem u Ciboni, ako osvojim dva trofeja, ali ako je sve normalno, čovjek bi očekivao nastavak suradnje. Mene život uči da ništa ne očekujem, a zec je ionako još uvijek u šumi.

Zaista, tko može Okornu, čovjeku iz godišta '73. išta reći ako s Cibonom do kraja sezone potpiše duplu krunu? Već je i s početnih 10/10 kupio mnoge, simbolizirao se s klubom i igračima koje, istini za volju, nije sam birao. Dapače, i sam će priznati, na "šlagvort" našeg Tvrtka Puljića, da u ekipi i nema balansa...

- Kad pogledamo Efes, po meni najbolju momčad u zadnje tri-četiri godine, vidimo da tu tri-četiri igrača igraju s loptom u rukama. Toga mi u Ciboni - nemamo. Previše je tu "jedinica" koje to ustvari nisu. Moja ideja je bila jasna, htio sam Gnjidića i Radovčića na "jedan", maknuo sam Vildozu na "dva" s Drežnjakom. Tu sam pokušao tražiti balans. Imamo Gegića koji je dobar s loptom na "tri". Mladi smo, to je jako teško. Treba tu biti još dvojica-trojica iskusnih, koji će voditi svlačionicu i pomagati treneru - veli Okorn i kasnije dodaje:

- Da, mi se brzo regeneriramo, to je naša prednost. Ali dogodi nam se da potonemo u tijeku jedne utakmice. To moramo smanjiti...

U sjećanju nam je, s utakmice protiv Zvezde, ostao time-out koncem prvog poluvremena. Cibona je imala +6 i nalet, počela je Zvezdi trčati u leđa nakon čega se dogodio pad. U doba kada se trenerske minute odmora snimaju i dokumentiraju na prostranstvima Interneta, Okornov izljev ljutnje morali smo prokomentirati...

- Ma joj... Moji igrači to moraju shvatiti. Tri dana pričamo o skoku, o fundamentima. To će odlučiti, skok, a ne neke druge stvari. Ako hoćemo sa Zvezdom biti u egalu, onda mora biti skok i obrana jedan na jedan. A onda vodiš 32:28, okreneš priču i ti si u ritmu. Ti trčiš Zvezdi u leđa, ti ih imaš... A što se onda dogodi? Izgubimo loptu, koš-faul na drugoj strani, kontra... U trenutku to Zvezda okreće. A to ne ide tako...

A mišljenje o tim mikrofonima na timeoutu?

- To znam da mi je tamo kad sam u nekom normalnom "modu". Ali kad mi padne mrak, a meni je pao, jer prokockali smo sve, i to sami. Mi smo davali Zvezdi, a Zvezda samo uzima. Ni suci nam nisu krivi, sami smo sebe dobili, bio je to kao neki mazohizam... Nema druge, moraš igračima to nekad objasniti i na takav način.

No, situacija u europskoj košarci još je uvijek nejasna, jednako Ciboninoj situaciji za budućnost. Jer, press-konferencija koja je prije nekoliko dana održana na samom parketu nije dala odgovore na to tko će biti novi ulagači, nije dala jasnu financijsku sliku za godine koje dolaze. Strategija postoji, kao i želje, koje nikada nisu ni zamrle. Otvara se Ciboni put prema Europi, i to ne samo prema FIBA-inim natjecanjima, već i prema Eurokupu, ako ruski klubovi ne krenu u iduću sezonu.

- Teško je reći koliko je ta situacija realna, jer sve kreće od duga koji se mora pokriti. Jasno je da bi bilo lakše prema nekom poslovnom subjektu doći s čistim računima i bez opterećenja iz financijske prošlosti, ali tek kad se saniraju dugovi možemo početi pričati o iskoraku. Jednom kad se dugovi pobrišu, budžet će se lako riješiti. Nadalje, već sad možemo reći tko će ući umjesto Rusa u Euroligu sljedeće sezone. Bit će to Valencia, Partizan i Virtus. Otvorit će se i tri mjesta u Eurokupu, ako ostane ovakav kakav je danas. To bi Cibona mogla iskoristiti - rekao je Puljić.

Zanimljivo je bilo čuti što Okorn misli o situaciji kada su 2014. godine hrvatsko i slovensko mjesto u Euroligi jednostavno prebačeni na ABA ligu... Je li to možda i najveća izdaja ovdašnje košarke?

image

Gašper Okorn, Patrik Mršnik i Tvrtko Puljić

HANZA MEDIA

- Bila je to izdaja, nešto strašno, a Bertomeu, sadašnji šef Eurolige sve je zabrljao. Sad imamo slučaj Cedevite Olimpije i Cibone. Ljubljanska i zagrebačka publika su jako slične. Zanima ih samo Euroliga i jake utakmice, neće doći gledati bilo koga. Nekad je bilo normalno da u ta dva grada dolaze najjači, CSKA, Fenerbahče, Maccabi, Baskonia. Danas toga nema, automatski s time pada i interes navijača.

Prošli smo s Okornom i dio vezan uz reprezentacije i njihova okupljanja. FIBA-ine prozore nazvao je besmislicom, a reprezentacije Slovenije i Hrvatske koje se imaju susresti u lipnju sveo je na zajednički nazivnik...

- Slovenija je bez Dončića u velikom problemu, a s Dončićem kandidira za medalju na svakom natjecanju. Kakvog smisla imaju okupljanja reprezentacija u ovakvim odnosima snaga. Da Hrvatska u Zagrebu izgubi od Švedske, da Italija izgubi na Islandu, da Slovenija izgubi od Finske... Da vam je to netko rekao prije 20 godina, proglasili biste ga ludim - rekao je Okorn.

Cijeli podcast s trenerom Cibone Gašperom Okornom pogledajte u nastavku:

Linker
24. travanj 2024 14:03