REUTERS
SP U KINI

PRVI FAVORITI PRVENSTVA SAD s pola gasa otvorio turnir s +21

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. rujan 2019. 11:23

Gledajući prvi nastup SAD-a na SP-u u Kinu, pala je na um izjava Boše Tanjevića, legendarnog trenera, otprije neki dan. Govorio je o Greggu Popovicu i o nadolazećem SP-u.

- Popovich ima veliko umijeće da napravi momčad od pet igrača, a zamislite što je u stanju napraviti s njih 12.

Otprilike, u toj je rečenici sažeta sva tajna SAD-a koji se pojavio na svjetskoj smotri, s reprezentacijom koju bi najslikovitije mogli nazvati B vrstom s tendencijom da ide prema C. Iako, ima onih pesimista koji će kazati kako je to između C i D, ali i onih koji će podsjetiti da je Coach K sličnu vrstu vodio na SP-u u Turskoj, pa i u Španjolskoj. Ali, tada su Curry, Harden, Durant i ostali bili klinci. Pa je to iz današnje perspektive pomalo bez veze spominjati. Zar ne?

Izostala ekshibicija

No, može li netko reći da neće biti bez veze spominjati za četiri godine, na sljedećem SP-u, kako je Jayson Tatum u Kini bio klinac? Ili Donovan Mitchell? Hoće li, za četiri godine, Kemba Walker biti najbolji play lige, a Myles Turner najbolji centar lige? Može li tko danas znati da tako biti neće?

Uglavnom, oni koji su tražili ekshibiciju, oni koji su čekali ispred televizora u nadi da će gledati seriju kontri, atraktivnih dodavanja, brutalnih zakucavanja, ludih tricaških serija, guranja kroz noge i iza leđa, ostali su, morali su ostati pomalo razočarani.

Nije bilo toga. Barem ne previše i nije to odrednica ovoga SAD-a. Ali jest biti u stavu 40 minuta, jest držati se principa u obrani, jest zabosti u reket i izbaciti na otvoren šut, odigrati pick na strani. Igrati košarku. Kako bi se upisala pobjeda. Gregg Popovich je, nemojte to zaboraviti, natjecatelj.

SAD nije zgazio Češku, čak se ona, posebice Tomaš Satoranski, dobra držala, mogla je proći i s manje od minus 21, ali teško je očekivati kako će ovaj SAD gaziti.

Bez centarske dubine

Njih, barem je bio takav dojam, njih nije niti zanimalo što su ostali konkurenti, poput Srbije, Litve, Grčke, Španjolske ili Argentine u prvom kolu ponizili svoje suparnike. Oni su slavili u mirnoj utakmici, u kojoj protivniku nisu dopustili niti jedan poen iz kontre, u utakmici u kojoj su ubacili, za njih samo, 15 poena iz kontri i čak 22 iz izgubljenih lopti protivnika. U utakmici u kojoj im je klupa zabila 31 poen, a iz reketa su ubacili 44. I u utakmici u kojoj Donovan Mitchell igrao najviše, 25 minuta, i zabio je 16, najviše, a jedini koji je još odigrao više od dvadeset minuta, 21 točno, bio je Marcus Smart. Kemba Walker i Jayson Tatum odigrali su po 18 minuta, prvi za 13, drugi za deset poena.

Koliko je trebalo.

Imaju li Amerikanci problema? Česi ih nisu odveli do zida, pa je to teško reći. Jasno je da niti jedan od tri centra (Turner, Lopez, Plumlee) neće stvoriti dubinu, da su oni svi pick and roll - Lopez više pick and pop - igrači, pa se u nekoj pozicijskoj utakmici, Amerikanci mogu pretvoriti, ako ih netko uspije dovesti u tu situaciju, u rukometnu momčad, s pet igrača na perimetru. Što se tiče obrane, tu će biti manje problema, osim u situacijama koje su Česi, posebno Hruban, dobro koristili u prvom dijelu, a to je ulazak na cutove, čime se može iskoristiti strana pomoći u američkoj obrani. Ta strana pomoći može stvoriti i probleme u obrani od vanjskog šuta, ako se vanjski čuvar odmah spusti na pomoć kad suparnički play zabode u reket.

Male stvari rade razliku

To su, međutim, detalji. Ovaj put šutirali su 10-26 za tri poena, a i to može bolje.

Isto tako, na izolaciji, svi koji su s loptom, ili gotovo svi, mogu otići do kraja.

Takva širina ne postoji niti u jednoj reprezentaciji koja je stigla na SP. I to je isto tako činjenica.

- Bila je to dobra, natjecateljska utakmica, ali i sjajna prilika da mnogo naučimo. Utakmice na ovoj razini za nas su novost i prilika je to da i tu postanemo bolji. Obrana je naš forte, naš novac stavili smo na taj dio igre - rekao je Gregg Popovich nakon prve pobjede.

Usput, odmah nakon utakmice, Popovich je čestitao Ronenu Ginzburgu, izraelskom treneru na klupi Čeha.

- Rekao sam mu da su kažnjavali bolje od nas, igraju zajedno i razumiju kako do uspjeha na ovakvom natjecanju. Izgubili su, ali Česi se trebaju osjećati dobro s obzirom na ono što su odigrali.

A što je s Amerikancima, koji su s pola gasa dobili s dvadeset razlike? Ili je to Gregg Popovich slao poruke nekome drugom..

Donovan Mitchell, novi suigrač Bojana Bogdanovića, dodao je:

- Na kraju dana sve je to košarka. Uvijek postoje neke male stvari koje rade razliku, a mi smo samo željeli biti što jednostavniji na terenu.

I to im je pošlo za rukom. Ovo je drugačiji SAD. Ali, ovi su više momčad. Ne skup individualaca, a tako je bilo, recimo, u Riju. Kad je zapelo, Kevin Durant je nanizao nekoliko trica.

Sada će sve izvlačiti momčad. Ili pojedinac kojega izbaci momčad. Ako zapne.

Linker
17. svibanj 2024 04:46