Foto: Vlado Kos / CROPIX
PUT PO EUROPI

RASTRČALI SE PO EUROPI: VELIKA DIPLOMATSKA OFENZIVA HKS-A Čelnici hrvatske košarke kod glavnog tajnika FIBA-e, prije toga i kod predsjednika Uefe

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. ožujak 2019. 12:32

Čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza danas će u podne, u prostorijama HKS-a izvijestiti o svojim diplomatskim aktivnostima koje su obavljali u posljednje vrijeme, a teško se sjetiti da je u bližoj prošlosti bilo više sastanaka na kojima se pokušava uhvatiti što je više moguće za HR košarku.

U srijedu je tako, u prostorijama FIBA-e u Ženevi, novi glavni tajnik, grčki odvjetnik Andreas Zagliks, ugostio Stojka Vrankovića, Dina Rađu i Joku Vrankovića. O tome o čemu se razgovaralo može se samo pretpostaviti, ali o tome kako je taj sastanak prošao više će se doznati u četvrtak. Stojko Vranković je tek izvijestio nakon sastanka u srijedu i uoči povratka u Hrvatsku.

- Puno smo tema otvorili, ali o svemu više u četvrtak.

Vjerojatno i tu neće biti sve do kraja izrečeno, jer u ovim zgodama nikada se do kraja sve ne govori. Pitanja za FIBA-u bilo je s naše strane mnogo, ali više od svega za nas je važno da se utvrdi kriterij za dobivanje pozivnice za olimpijske kvalifikacije. Ako je po onome kakve je signale FIBA slala do sada, onda će Europa imati pravo na dvije dodatne pozivnice, ukoliko svih 12 europskih reprezentacija koje su izborile SP, završi unutar najboljih 24 (od 32 sudionika SP-a u Kini). Tada bi na scenu stupio FIBA ranking, po kojemu su dvije preostale najbolje reprezentacije iz Europe Slovenija (sedma) i Hrvatska (deveta).

Zagreb, 190918.
Hotel Panorama.
Konferencija za medije Hrvatskog kosarkaskog saveza povodom neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic, Drazen Anzulovic, Dino Radja.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sasvim je jasno kako su čelnici našeg Saveza objasnili položaj Hrvatske koja na osam od 12 kvalifikacijskih utakmica za SP nije mogla koristiti sve najbolje igrače, pa je, s obzirom na to kako nam je čak šest igrača u NBA ligi, od svih onih koji se nisu uspjeli plasirati na SP, Hrvatska i najviše oštećena. Slovenija, podsjetimo, ima tek Luku Dončića u NBA ligi (Goran Dragić se oprostio nakon Eurobasketa), a Latvija ima tri igrača (Kristapsa Porzingisa, Davisa Bertansa i Rodionosa Kurucsa).

U najjačem sastavu

No, FIBA je, može se i to pretpostaviti, otvorila pitanje o nesudjelovanju naših klubova u njihovim klupskim natjecanjima, jer drugu sezonu uzastopno niti jedan hrvatski klub nije igrao, a niti želio igrati, Ligu prvaka ili FIBA Eurokup, što sasvim sigurno nije rješenje.

Konačno, uskoro će i izbori u FIBA Europi, pa je glavni tajnik svjetske FIBA-e, zacijelo želio čuti kako dišu i čelnici našeg Saveza. Osim što se i sam predstavio u fotelji koju odnedavno kontrolira.

Činjenica da je hrvatska delegacija otišla u najjačem mogućem sastavu, kao i presica, koja nije bila ranije najavljivana, govori o tome kako je taj sastanak bio produktivan.

Još ranije, tijekom proteklog tjedna, na vrlo zanimljivom sastanku, i to na poziv Aleksandera Čeferina, predsjednika Uefe, u Nyonu je bio Joke Vranković, glavni tajnik HKS-a. Tom je zgodom Čeferin ugostio i predstavnike srpskog, slovenskog i litavskog saveza.

Zadar, 130218.
Dvorana Kreismira Cosica. Konferencijom za novinare najavljena je zavrsnica kupa Kresimira Cosica koja se ovaj vikend igra u Zadru.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Vranković

Drugačiji navijači

Čeferina već duže vrijeme dočekuju pitanja oko regionalne lige u nogometu, a on je već ranije izjavljivao, kako su “nogometni navijači u Srbiji i Hrvatskoj, različiti od košarkaških”, kao i da “regionalne lige nisu učinile ništa dobrog nacionalnim prvenstvima u ostalim sportovima”.

Je li ovom zgodom, ugošćujući predstavnike četiri Saveza koji su i veliki proizvođači talenata, želio dodatno učvrstiti svoje stavove, vidjet ćemo kroz sljedeće poteze Čeferina. Znakovito je bilo da je osim tri Saveza s ovih prostora, ugošćen i litavski Savez, a Litavci su izašli iz regionalne VTB lige, zatvorili se u svoju domaću ligu od deset klubova, igraju četverokružno i ponovno na traci izbacuju igrače...

Zacijelo je to bila i zgoda kako bi košarkaši iz prve ruke doznali kakvi su sve mehanizmi Uefe kojima se jamči da će se na službenim utakmicama reprezentacija pojavljivati svi najbolji igrači, što nije slučaj trenutačno u košarci.

Nije da se ne radi

Uefa je i dalje krovna nogometna organizacija u Europi, niti jedan klub ili više njih ne osjeća se jakim da pokrene neku svoju ligu, a sve naznake su vrlo brzo ugušene, jer svi jako dobro žive od Lige prvaka. Ta iskustva mogu koristiti i u košarci, tim više jer je čitav niz administrativaca iz Uefe stigao u FIBA-u proteklih godina, pa je i po njihovim idejama kreiran novi sustav kvalifikacija za velika natjecanja.

No, bez jamstva da klubovi, bilo oni iz NBA lige ili oni iz Eurolige moraju puštati svoje igrače na kvalifikacijske utakmice.

O detaljima s tih sastanaka, barem nekim, doznat ćemo više u četvrtak. No, važnije je od toga podvući kako su se čelnici naše košarke rastrčali po Europi tražeći najbolje niše za Hrvatsku. Iako je ponekad percepcija, površna doduše, kako se ništa u Savezu ne radi, ova dva sastanka održana u posljednjih tjedan dana govore drugačije. I ne samo oni. A i nije to sve što se sprema.

​Ali, više o tome trebali bismo doznati u četvrtak...

Linker
26. travanj 2024 12:47