SASTANAK U ZAGREBU

REGIONALNA KOŠARKA PREŽIVJELA Klubovi postaju vlasnici nove ABA lige

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 16. lipanj 2015. 22:10

Dvanaest klubova iz regije, šest nacionalnih saveza i tvrtka ABA Sidro d. o. o. jednoglasno su podržali osnivanje nove regionalne košarkaške lige koja je u potpunom vlasništvu klubova (u stvari je to redizajn postojeće).

Ime ostaje isto (ABA), ali pravne promjene trebale bi zadovoljiti zahtjeve Fibe i time otkloniti prijetnju izbacivanja reprezentacija iz svih natjecanja. Uleb također ne bi smjela imati primjedbi i dozvoliti Cedeviti da sljedeće sezone igra Euroligu jer je nova liga u potpunosti sljedbenica stare.

Od 11 pa do skoro 18 sati u Zagrebu su sastančili svi važni dužnosnici s ovog područja kako bi se spasila košarka jer je Fibina prijetnja bila opasna, a regionalno natjecanje presudno za život klubova. Na kraju su gubitnici ispali privatne osobe (Radić, Bilić, Miličević, Lisac, Sagadin, Lorbek) iz ABA Sidra. Izgubili su vlasničku i upravljačku kontrolu nad ligom, a jedina utjeha im je prijedlog da preuzmu menadžment natjecanja za sljedeću sezonu. No, i tu će ih kontrolirati klubovi, a tendencija je da uskoro ostane i bez tih 20 posto vlasništva.

Navedene promjene najviše bi trebale zanimati Fibu, a navijače, pak, dizajn lige koja je jučer osnovana u Zagrebu. U njoj će sudjelovati 12 klubove s područja bivše države, a ako bi se liga širila na 14, nove momčadi bi također došle s istog teritorija. Dakle, nema više Mađara, Bugara, Čeha, Maccabija…

U novu sezonu, dakle, kreću: Cedevita, Cibona, Zadar, C. zvezda, Partizan, Metalac, Mega, Budućnost, MZT, Igokea, Krka te Tajfur ili Olimpija. Ako senzacionalni novi prvak lige do 20. lipnja ne pošalje prijavu (mora pronaći proračun i preseliti u Celje) njegovo mjesto zauzet će slavna Olimpija. I dalje će se igrati play-off, vizualni izgled je nepromijenjen u odnosu na dosadašnju ABA ligu, a velika je novost da će sjedište lige biti u Zagreb umjesto kao dosad u Ljubljani. Stanovita je to pobjeda i Cedevite čiji pravna služba na čelu s Nevenom Vrankovićem je posljednjih dana odradila veliki posao.

- Nova liga je u potpunosti sljedbenica dosadašnje lige, ali činjenica da su klubovi koji će u njoj igrati 100-postotni vlasnici je ogroman, rekao bih revolucionarni pomak, izjavio je Cedevitin predsjednik Mladen Veber.

Inicijator sastanka čiji su domaćini bili prvo Cedevita (usuglašavanje klubova) te Hrvatski košarkaški savez (okupio sve strane) bio je predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas.

- Fibi ćemo poslati tri jednoglasno potpisana dokumenta. U jednom je osnova za registraciju nove lige odnosno poduzeća (javno trgovačko društvo) u kojem tražimo priznanje Fibe jer je u skladu sa statutom Fibe i standardima Eurolige. Drugi je pismena podrška šest nacionalnih košarkaških saveza, a treći je pismo u kojem obavještavamo da je osnivanjem nove lige koja u potpunom vlasništvu klubova prestaju važiti izjava iz Ljubljane od 20. svibnja koju Fiba nije prihvaćala.

U prvoj sezoni predsjednik skupštine lige bit će Dragan Bokan (Budućnost), a dopredsjednici Mladen Veber (Cedevita) i Nebojša Čović (C. zvezda). Ista tri kluba i Partizan dat će četiri člana (od ukupno pet) Nadzornog odbora tvrtke ABA Sidro d.o.o.

Linker
26. travanj 2024 15:25