Jasmin Repeša
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
NAPETA SITUACIJA

'REPEŠA JE ZABORAVIO KADA SU NAS U PODGORICI GAĐALI SVINJSKIM ODRESCIMA' Stigla reakcija iz Beograda na izjave bivšeg izbornika Hrvatske

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. travanj 2019. 20:23

Košarkaši Crvene zvezde u drugoj su utakmici finala doigravanja regionalne ABA lige deklasirali branitelja naslova Budućnost sa 107-69 (26-19, 28-19, 22-16, 31-15) i tako poveli sa 2-0 u pobjedama te im je za osvajanje naslova potrebna još jedna pobjeda.

Nakon utakmice vidno razočaran bio je trener Budućnosti, Jasmin Repeša koji se uglavnom koncentrirao na događanja u dvorani Aleksandar Nikolić, negdašnjem Pioniru, nego na samu utakmicu, pa je tako kazao:

- Za 57 godina sam prošao sve teške terene, zahtjevne utakmice, s reprezentacijom, i na Final Fouru, i na velikim natjecanjima... Međutim, ovakav linč nikada nisam doživio, a ni vidio u svom životu! Žao mi je što je to tako. Prije svega zbog košarke, svih vas i nas. Mislim da ovo nema nikakve veze sa sportom. Od dolaska ovdje do završetka samoga, nije se suzdržavao Repeša.

Netko je kao razlog svemu spomenuo prologodišnju finalnu seriju Zvezde i Budućnosti.

- Znam da je bilo tenzija, ali se nisam time bavio. Kao što sam s Nešom Ilićem popio kavu prije utakmice. Bio na ručku s susjedom iz Čapine koji ovdje sada živi, a veći je Zvezdaš vjerojatno od svih. Ako nastavim pričati o tome, pogrešno ćete me shvatiti. Moj najveći uspjeh je što sam zadržao obitelj, a ne sportski ili ekonomski. Jesu krivi šiptari, ustaše, Nijemci, Slovenci, Amerikanci... Ne znam tko je više kriv. Ovo je kolektivna histerija, oprostite. Pljuju, galame, bacaju... Ja to ne mogu shvatiti. Strah me je da ne otvaramo diskusiju na pogrešan način - zaključio je Jasmin Repeša.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz redova Crvene Zvezde gdje su ostali šokirani izjavama Repeše i kako kažu, trener je 'svoje izlaganje prebacio s poraza svoje momčadi, na ovim prostorima, uvek popularan 'teren' politike i odnosa među narodima na prostorima bivše Jugoslavije i time grubo zamenio teze u svom izlaganju.'

Priopćenje Crvene zvezde:

KK Crvena zvezda mts neugodno je iznenađen izlaganjem trenera KK Budućnost VOLI Jasmina Repeše, koji je svoju konferenciju za medije nakon druge utakmice playoffa ABA lige u Beogradu, iskoristio da događanja u dvorani „Aleksandar Nikolić" okarakterizira kao pokušaj „linča, i ponašanje za psihijatriju"...

KK Crvena zvezda mts ima dugu i ponosnu povijest u kojoj je organizirao zahtjevne i važne utakmice, među kojima je i više desetina u doigravanjima, Evrolige, Evrokupa, ABA ili srpske lige...

Svoje izlaganje gospodin Repeša prebacio je s poraza svoje momčadi, na ovim prostorima, uvek popularan „teren" politike i odnosa među narodima na prostorima bivše Jugoslavije, i time grubo zamjenio teze u svom izlaganju. Svako može pogriješiti, pa i gospodin Repeša, ali za vrlo informiranog i umjerenog čovjeka kakvog ga je znala (do nedelje) košarkaška publika u Srbiji i Beogradu, gotovo nam je nevjerojatno da se nije informirao oko „izvjesnih događaja" koji su obilježili prošlogodišnju završnicu playoffa istog ovog natjecanja.

Zaista nam je žao ako je gospodin Repeša pretprio duševni i psihički bol u Beogradu, ali smatramo da je to proizvod nervoze izazvane obavezama koje je preuzeo od svojih poslodavaca, koji ga plaćaju. Mi tu ne možemo pomoći, jer je u pitanju njegov privatni aranžman.

Osim istine, ako se gospodin Repeša nije informirao, ili znao, mi kao klub smo tu da ga podsjetimo što se događallo prošlog proljeća u Podgorici: Organizirani napad na igrače KK Crvena zvezda mts odmah po dolasku u hotel „Podgorica", bacanje petardi i topovskih udara na igrače prilikom predstavljanja igrača prije početka utakmice, fizički napad na svakoga u dvorani tko je imao neko obilježlje Crvene zvezde, organizirana skandiranja „Ubij Cigana...Četnici..." bacanje svinjskih odrezaka na klupu Crvene zvezde s namjerom da se ponizi tada igrač Crvene zvezde Alen Omić, rušenje zaštitne ograde iza klupe s igračima Crvene zvezde, predsjednik kluba koji je stojeći na tribinama pratio utakmicu van svih, bilo kakvih protokola koji postoje u organizaciji jedne utakmice i bio zasut najgrubljim uvredama, kao i članovi njegove obitelji...ima toga još što gospodin Repeša "ne zna", ali bi nam trebalo mnogo prostora i vremena da prebrojimo sve „propuste" u prošlogodišnjem finalu playoffa, od dolaska delegacije KK Crvena zvezda mts u Podgoricu. Nije zaboravljeno, ali netko pokušava predstaviti kao da se to nije dogodilo?

KK Crvena zvezda mts nikada se nije slagao, niti podržavao bilo kakvo nasilje na sportskim borilištima, i uvijek će apelirati da sport ostane sport. I zaista ne znamo o kakvoj atmosferi linča je govorio trener KK Budućnost VOLI? Međutim, kao klub za koji navijaju milijuni ljudi, nećemo dozvoliti ni da netko „zaboravlja" pojedina događanja u prošlosezonskom finalu, a posebno da mijenja teze i „priprema teren" za identičnu atmosferu u Podgorici, kao ona koja je viđena prošle godine na istom mjestu. Niti to može raditi gospodin Repeša, a još manje pojedini „analitički" portali financirani od strane raznih sumnjivih izvora, koji su od ponedeljka počeli „podgrijavati" atmosferu „šokirani" onim što su „vidjeli i doživjeli" u Beogradu?

Mi nismo zaboravili što se dešavalo u Podgorici u travnju 2018. godine, a očigledno da nisu ni mnogobrojni navijači Crvene zvezde i srpska javnost.

Koliko su bili „ugroženi" u Beogradu, govori i podatak, da su pojedinci iz delegacije KK Budućnost VOLI, verbalno i fizički nasrnuli na ljude za zapisničkim stolom, pomoćne suce, nezadovoljni pojedinim skandiranjima sa tribina (na koje je službeni spiker svaki put pravovremeno reagirao) o čemu postoji i zapisnik delegata utakmice, koji je to sve vidjeo i unio u svoj zapisnik.

Gospodin Repeša bi trebalo znati, da kao što ne postoji kolektivna odgovornost navijača Crvene zvezde za atmosferu u dvorani, tako ne postoji ni kolektivna amnezija kod istih, koji su vidjeli i pamte, što su na prvom mjestu kao ljudi, doživjeli mnogi u delegaciji KK Crvena zvezda mts tijekom prošlogodišnjeg boravka u Podgorici.

KK Crvena zvezda mts kao klub za koji navijaju milijuni ljudi, svjestan je svoje društvene odgovornosti. Zato pozivamo brojne navijače Crvene zvezde u Crnoj Gori i Podgorici da se ponašaju fer i korektno u dvorani „Morača", bodre našu ekipu, ujedno imajući u vidu odlične odnose sa navijačkom grupom „Varvari" iz Podgorice.

KK Crvena zvezda mts

Linker
03. svibanj 2024 13:32