AFP
ZA SVE JE KRIV - MENTALITET

Repeša ljut nakon blamaže: 'Kada bih mogao birati, nikada se ne bih rodio na Balkanu!'

Bilo je problema i s Marijom Hezonjom koji je gestikulirao prema suigračima i bio jako nezadovoljan što je zamijenjen i više nije vraćen u igru
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 01. rujan 2014. 19:11

'Muka po Filipinima' nije bila dovoljno upozorenje da 'danas svi igraju košarku'. Hrvatski košarkaši osramotili su se protiv Senegala . Čudno zvuči, ali Afrikanci su dominirali i kontrolirali utakmicu, Hrvatska je posljednji put vodila u osmoj minuti. Ni zrnca moći koju je reprezentacija pokazala protiv Argentine.

Jedino pozitivno što se može napisati nakon ovakvog dana je da Hrvatska i dalje kontrolira vlastitu sudbinu. Pobjede protiv Grčke i Portorika trebale bi biti dovoljne za prvo mjesto u skupini. No, Grčka je protiv Senegala na poluvremenu imala 45-17 i utakmica u srijedu bit će naš najveći test na Mundobasketu.

Igra je štimala manje od pet minuta. Kasnije je bilo sve više nervoze, promašivala su se slobodna bacanja (Bojan čak četiri), a u završnici je dio igrača od straha odbijao šutirati iz čistih pozicija ( Rudež, Simon, Markota, Tomić…).

- Senegal je potpuno zaslužio pobjedu. Kontrolirao je utakmicu svaki put kada bismo se približili - izjavio je Jasmin Repeša i nastavio o svojoj čestoj temi - mentalitetu.

- Zvučat će vam ludo, ali to je istinito. Ako bih mogao birati nikada se ne bih rodio na Balkanu. Žao mi je što to moram reći, ali zbog balkanskog mentaliteta smo i ranije patili u ovakvim utakmicama, događalo se to i kod drugih trenera. Nedopustivo je da u prvoj četvrtini u kojoj patimo od njihovog napadačkog skoka napravimo samo dva faula. Tko se igra s vatrom, opeče se prije ili kasnije.

Obrana niti treću utakmicu nije bila na vrhunskoj razini, ali ovaj put nismo imali niti napad. 'Pick and roll' ('dva na dva') većinu vremena nije funkcionirao jer su Senegalci branili preuzimanjem igrača, drugačije nego što su to radili Argentinci. Vanjski šut, od kojeg smo živjeli na prethodnim utakmicama, ovaj put nas je odveo u rezultatsku smrt. Trice su bile na samo 27 posto. Ponovni problem je bio i napadački skok suparnika (odnosno skakanje, praćenje igre i zagrađivanje), a za njegovo zaustavljanje nisu nužni samo centimetri već i želja. Simptomatično je i da treću utakmicu zaredom suparnički centar apsolutno dominira utakmicom. Donekle je to shvatljivo kada protiv vas igra Luis Scola, ali Andrew Blatche i Gorgui Dieng…? Centar Minnesote, o kojem su stožer i igrači trebali sve znati, postigao je 27 koševa uz osam skokova, tri asista i dvije blokade. Potpuno iznenađenje bio je playmaker Xane D`Almeida iz francuske druge lige: 15 koševa (trice 3/4) i pet asistencija. A govorilo se da imaju problema s organizacijom igre. Protiv ovakvih Hrvata nitko ne bi imao većih problema.

- Otežali smo si život, ali i dalje sve ovisi samo o nama. I dalje vjerujem da ćemo daleko otići - optimističan je Repeša.

Bojan Bogdanović je ovaj put je bio među najlošijima. Nikako nije mogao uhvatiti ritam utakmice. Promašivao je, donosio loše odluke u napadu, kasnio u obrani. No, i najbolji imaju pravo na loš dan. Posebnost ove utakmice je bila da je u igru ušao s klupe. Startao je Hezonja, Bojan ga zamijenio u sedmoj minuti (13-13).

- Bojan je prihvatio moje razmišljanje o turnirskom načinu igranja i raspodjeli energije. Prihvatio je to jako dobro i u tome ne vidim problem.

Potpuno izvan utakmice bio je i Kruno Simon, slab je bio i Luka Žorić. Damjan Rudež i dalje je bez šuta, a Ante Tomić nas jednom vratio u život sa sedam uzastopnih koševa. Ipak, najviše nas je na životu držao Dario Šarić, posebno u trećoj četvrtini.

Hrvatska nije vodila nakon što se istopilo početnih 13-6, a nije znala preokrenuti rezultat nakon što je nekoliko puta došla na koš ili dva zaostatka. Svaka čast i Senegalcima koji u tim trenucima nisu gubili glavu niti su se uplašili velike pobjede. U posljednjoj minuti je Bogdanović promašio dvije, a Rudež jednu tricu na -3, a u zadnjem napadu Simon je iz lošeg driblinga htio šutirati za poravnanje i - „popio“ blokadu.

Repeša je po svom običaju za debi mladog igrača odredio početak utakmice. Hezonja je zakucao za prvi koš. I to bi bilo sve. Kasnije je gestikulirao prema suigraču i bio jako nezadovoljan što je zamijenjen i više nije vraćan u igru.

Linker
18. svibanj 2024 04:09