EUROLIGA / EUROLIGA
OZBILJAN PRIJEDLOG

REVOLUCIONARNA IDEJA TRENERA NAJBOLJE MOMČADI EUROPE 'Sve utakmice do kraja mogli bi odigrati ljeti u Hrvatskoj, tada tamo više neće biti virusa!'

Sve momčadi bi morale biti u jednom ili dva hotela, utakmice bi se igrale bez gledatelja, ali uz TV kamere i s prijenosima za cijeli svijet, kaže Ataman
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. travanj 2020. 23:49

Jordi Bertomeu, direktor Eurolige, povukao se u izolaciju. Iako je u posljednja dva desetljeća uvijek on davao poruke o tome u kojemu smjeru ide Euroliga, danas o budućnosti tog natjecanja priča samo izvršni direktor Edward Scott. Odnosno, ne priča ništa pametno. Euroliga se prekinula šest kola uoči konca osnovnog dijela sezone, pa i uoči razrješnice s doigravanjem, naravno i Final Fourom.

Svi se žele zaštititi

I trenutačno nitko ne vidi nadu da bi se ovo natjecanje moglo uskoro nastaviti, a dosta ih sumnja i da će se uopće više išta igrati. Jordiju Berotmeu, međutim, poništavanje sezone nije opcija. Jer, u tom slučaju su mu upitni sponzorski paketi, upitna naplata TV prava, a već sada zna da sljedeće sezone nema ništa niti od novca koji stiže od izdašnog sponzora, jednog pod rijetkih preostalih u tom natjecanju, Turkish Airlinesa.

Ettore Messina, trener Milana, recimo ne vjeruje da će se uopće igrati, u Barceloni i Realu bave se dogovorom o tome koliko će plaća uskratiti igračima i više se brinu oko završavanja sezone u Španjolskoj - moguć je turnir za prvaka na Kanarima - nego oko Eurolige. Željko Obradović je u Beogradu, ima ih dosta koji tvrde da on više neće voditi Fenerbahče, jer mu ugovor istječe s ovom sezonom, a ništa nije govorilo u prilog tome da će ga produžiti. Čak se pojavila priča oko Barcelone...

CSKA je, pak, već dogovorio igrača za sljedeću sezonu, srpskog centra Nikolu Milutinova, i to navodno na tri godine, za devet milijuna eura, tako su to objavili pojedini novinari u Europi. Burno je reagirao Andrej Vatutin, glavni čovjek moskovskog kluba. Nije opovrgao potpis Milutinova, nego svotu...

- U ovom trenutku se razbacivati takvim svotama doista nije lijepo, a posebno kad su one daleko od istine. Demantiram ih.

OK, odlazak Milutinova Olympiacos će nadomjestiti dolaskom Hassana Martina, centra Budućnosti, spekulira se, a i taj je posao već zgotovljen, prema istim izvorima.

Ergin Ataman, trener Efesa, ovako, pak, vidi rasplet sezone u Euroligi. I doista je zanimljivo njegovo razmišljanje.

- Mislim kako ćemo pričekati s bilo kakvom odlukom Eurolige do konca svibnja. U Euroligi su klubovi iz deset različitih država, a kako vidimo, svaka od tih država se trenutačno bori s ovom krizom svojom vlastitom politikom. I čini mi se da se granice neće tako brzo otvoriti. Svatko tu želi zaštititi prvenstveno sebe.

Sport će igrati bitnu ulogu

Ipak, Ataman je ponudio svoje rješenje. I, turski bi trener vratio Euroligu u - Hrvatsku.

- U takvoj situaciji moglo bi se, recimo obnoviti natjecanje u Euroligi tijekom srpnja i moglo bi se odigrati sve u nekoj od država koja nije toliko pogođena virusom. Recimo, pogledajte sada situaciju u Grčkoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Srbiji i vidjet ćete kako je slučajeva prilično malo, a do konca svibnja ih možda uopće ne bude.

I ova izjava Atmana, u kojoj je Hrvatsku gurnuo u zanimljivo društvo, bila bi sjajna, da tu nije stavio i Srbiju, koja se s krizom i ne nosi baš najbolje, pa sve što je rekao Ataman, treba uzeti s dozom skepse. No, Ataman je prilično radio na ovoj ideji, jer...

- U tom slučaju bi se morali organizirati posebni zrakoplovi, kako bi momčadi bile posve sigurne. Sve momčadi bi morale biti u jednom ili dva hotela, utakmice bi se igrale bez gledatelja, ali uz TV kamere i s prijenosima za cijeli svijet.

Za kraj je trener trenutačno najbolje europske momčadi i strateg kojemu je pomoćnik naš Tomica Mijatović, a nezamjenjiv igrač Kruno Simon, kazao i ovo:

- Sport će igrati vrlo značajnu ulogu u sljedećem vremenu. Ljudi su umorni od gledanja filmova, serija, ili igrica. I mora se napraviti neki scenarij koji bi oživio uzbuđenje koje nosi sport. U tom slučaju mislim da bi svakom klubu trebalo tri do četiri tjedna za pripreme. Naravno, problem je i s Amerikancima, kako bi se oni vratili u svoje momčadi. Međutim, moje je mišljenje da Euroliga treba pratiti odluke UEFA-e - završio je Ataman.

Linker
11. svibanj 2024 05:10