Roko-Leni Ukic.
 
 BORIS KOVACEV/CROPIX
MOGUĆ VELIKI POVRATAK

Roko Ukić ruši neslužbeni rekord Dina Rađe? ‘Zvali su me, ako dođem, to neće biti zbog novca‘

Cijela ideja vezana je s ulaskom u ABA ligu, ali, kako kaže, to ga još ne približava Gripama...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. lipanj 2020. 12:15

Kad bi se Roko Ukić ovo ljeto uistinu vratio na Gripe, srušio bi jedan neslužbeni rekord u vlasništvu Dine Rađe. Naime, između odlaska legendarnog broja 14 iz Splita/Jugoplastike u rimski Il Messaggero i povratka u matični klub prošlo je 13 godina (1990. - 2003.). Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Hrvatske, ovaj bi neslužbeni rekord podebljao za dvije godine, jer iz Splita se u španjolsku Tau Ceramicu uputio 2005. godine.


Nije tajna da je 35-godišnji Splićanin prvi pick na listi želja klupskih čelnika, čija je orijentacija u sastavljanju kompetitivne momčadi za igranje u ABA ligi nakon sedam godina, zasnovana baš na nostalgičnom zovu s Gripa upućenom nekadašnjim igračima. Tako se uz Ukića naveliko priča i piše o Hrvoju Periću i Josipu Sobinu, a s malo veće distance spominje se Damjan Rudež te u nekim ludim kombinacijama Luka Babić.

Koš za posljednji Kup

Osim što se računa da bi momčad mogla ispuniti osnovni cilj i izboriti ostanak u regionalnom društvu, ona bi isto tako “pucala” na trofeje u domaćim okvirima, prvenstvu Hrvatske i Kupu Krešimira Ćosića. Trofeja u vitrinama na Gripama nema još od vremena Roka Ukića, otkako je on preko Emilija Kovačića pogodio za pobjedu nad Zadrom u finalu Kupa u Jazinama 2004. godine. Godinu dana prije osvojeno je i jedino prvenstvo u Hrvatskoj, opet s Ukićem u sastavu, ali su glavne uloge ipak imali Dino Rađa, Josip Sesar, Jure Zdovc, Andrija Žižić...

‘Vezan’ za Antibes

Taj vremeplov je uvijek zgodno notirati, podsjetiti se, može imati nekakvu ulogu u razgovorima dvije strane, no što je realnost? Pitamo upravo Ukića, koji se s obitelji vratio iz Antibesa, s Azurne obale, uskočio u brod u Splitu i zaputio na godišnji odmor. Sezona u Francuskoj je gotova, neće biti nastavka natjecanja, ali Ukić ima još jednu godinu ugovora s ovim drugoligašem, a to je važno naglasiti u razvoju ove priče.


- Istina je, ljudi iz Splita su me zvali. Oni imaju želju vratiti me na Gripe - u startu je rekao Roko, ali s već podignutom ručnom kočnicom.

image
Ukić se već vraćao u Hrvatsku pa i u Split, ali tada kao ‘gost’ u dresu Cedevite
FIBA


- U ovom trenutku zbilja nemam što pametno reći. Ja sam igrač koji ima ugovor u Antibesu, dakle, nisam slobodan. S druge strane, Split je klub s posebnim mjestom u mom srcu. Cijela ideja vezana je s ulaskom Splita u ABA ligu. Priznajem, ideja je sama po sebi zanimljiva, ali mene još ne približava Gripama. Neću ja zbog toga ići u forsiranje raskida ugovora s Antibesom, no ako se pojavi situacija da ću postati slobodan, onda se može dogoditi. Čak i tada, važno je reći, kriterij moga dolaska u Split nije novac. Da podvučem, prijelazni rok je aktivan, tržište je živo, možda će se u mom slučaju ukazati treća opcija.


Ukratko, sve je moguće, a u klubu i među navijačima je dozvoljeno maštati. Priča se zakotrljala, predsjednik Nadzornog odbora Domagoj Maroević također je rezerviran u onome što želi kazati. Svjestan je i on da Split nije u poziciji financijski privući Ukića i društvo, ali... Uvijek ima taj ali.
- Razgovaramo i razgovarat ćemo s domaćim igračima, želja nam je stvoriti jezgru momčadi u kojoj bi povratnici ujedno bili mentori mlađim igračima poput Tonija Perkovića, Darka Baje kojeg definitivno želimo zadržati, Antonija Vrankovića, Ivana Perasovića, Roka Gizdavčića...

Split mu je u srcu

Vjerujemo da u takvom sastavu možemo biti konkurentni u ABA ligi. Nećemo se zaletjeti, to je također sigurno, neće biti probijanja proračuna, no da ćemo raditi na tome da on bude veći, pokušat ćemo. U planu nam je tijekom sljedećih mjesec dana potpisati neke sponzorske ugovore i tako poslati poruku da se vidi koliko smo ozbiljni.
Split je spreman čekati Ukića, kao i ostale navedene. Sobina su zvali i prošle godine, pa je izabrao Italiju, a sada je sasvim moguće da se u igru umiješa Zadar, gdje je igrao nakon odlaska iz Splita. Perićev put, još prije Sobina, također je vodio iz Splita preko Zadra. Njemu se, objektivno, najmanje nadaju, a opcija s Rudežom je upitna jer prošlu sezonu nije igrao i pitanje je ima li ambicija igrati. Ipak su mu 34 godine, ali Split mu je u srcu, jer se njegov talent rasplamsao na Gripama i sve što je kasnije napravio u karijeri, uključujući tri godine u NBA ligi, ima veze s tom epizodom u žutom dresu.

Linker
27. travanj 2024 01:39