Vlado Kos / Cropix
HRVATSKA - GRČKA 68-66

Šarić i Hezonja slomili Grke, Hrvatska opet spašavala već dobivenu utakmicu

Jasmin Repeša je ovoga puta ostavio izvan momčadi Luku Žoriću, Krunu Simona i Roka Stipčevića, a Marija Delaša nije uvodio u igru.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. kolovoz 2014. 23:25

Iako je Hrvatska imala spakiranu utakmicu i protiv Grka, kao što je to bilo prvog dana tunrira kontra Francuza i drugog u srazu sa Srbijom, ovoga puta smo dopustili Grcima povratak s 64:55 na pet minuta do kraja, ali smo ipak ostali čvrsti do kraja. I iz Pauu odnosimo pobjedu nad Grcima od 68:66.

Jasmin Repeša je ovoga puta ostavio izvan momčadi Luku Žoriću, Krunu Simona i Roka Stipčevića, a Marija Delaša nije uvodio u igru.

U odnosu na prve dvije utakmice Hravtska je ovu puno bolje otvorila. Krenuo je Bojan Bogdanović s pet vezanih poena, Damjan Rudež je stavio tricu i imali smo 8:0 nakon dvije minute. Rudež je ušao u seriju povezao je i tri trice, pa je Hrvatska imala 13:3 i 17:8. Međutim, Repeša je u trećoj utakmici u tri dana odlučio raditi češće izmjene, a te su roatcije, kao i ulazak mladog NBA igrača iz Bucksa, Yoannisa Antetokounmpoua, djeteta afričkih emigranata u Grčkoj, veliki potencijal, približila je Grke.

Hrvatsku, međutim, opet odvaja serija Marija Hezonje, koji je u nedjelju odigrao i svoje najbolje minute do sada za reprezentaciju. Hezonja je zaslužio čak 22 minute - samo su Bogdanović, Šarić i Markota odigrali više od njega - a za razliku od utakmice protiv Srbije kad nije dobro reagirao kontra Simonovića u obrani, sada je i manje griješio. Doduše, s obzirom da Hezonja ima vrlo mali broj utakmice i s obzirom na svoje godine, on čak i ne griješi toliko koliko bi bilo za očekivati od tako mladog igrača. Nedvojbeno, Hezonja je veliki dobitak ovih priprema.

Na odmor smo otišli s plus pet (36:31), a onda odigrali i najslabijih deset minuta. Nagomilani umor, ali i raspucani Vasileaidis štetili su Hrvatskoj, a kad je Yoannis Bouroussis pogodio tricu u 25. minuti, Grčka je i prvi puta povela povela (39:41).

Tada Jasmin Repeša uvodi na poziciju petice Damira Markotu, koji je na poziciji čistog centra odigrao, u paru ss darijem Šarićem na četvorci i svoje najbolje minute ovoga ljeta. Poziciji može obraniti peticu, nema s njima problema na produru, a može se uvijek u napadu otvoriti na šut, kao što može i kreirati s petice, pa je Repeša tu dobio, ako ustraje na Markoti kao opciji na petici, još jednu soluciju. Doduše, bilo je sada i više minuta jer je Luka Žorić bio izvan momačdi, a Ante Tomić se često umarao.

U tom periodu se razigrao i Dario Šarić, a ključnu smo prednost ostvarili nakon minijature Roka Ukić. Stavio je tricu za povratak u vodstvu u 32. minuti (52:50), onda se na to nalijepio Mario Hezonja sa svojom trećom tricom, a nakon što je Ukić pogodio i dva bacanja, sjajno je asistirao Šariću za 59:50 za posljednjih šest i pol minuta.

Međutim, Hrvatska si mora zakomplicirati život, Nikos Zisis je ušao u sreiju, doveo Grke na dvije minute do sirene do samo 64:62, a kad je Boroussis stavio na ulasku u poslejdnju minuta za egal (64:64), bilo je ajsno da nas opet čekaju problemi. No, Ante Tomić je pogodio s crte, a Dario Šarič je sjajno rotirao u obrani, natjerao Kaimakogloua na težak zicerm nakon čega je promašio i Bouroussis te je Bogdanović pretrpio faul i mirno stavio dva bacanja za 68:64. Sloukas je vratio bacanjima na 68:66, a nakon minute odmora Lafayette je izgubio loptu. Opet smo branili plus dva, Kostas Vasileiadis je šutirao tricu iz korenra, ali ona nije pronšala cilj i Hrvatska je slavila...

Hrvatska - Grčka 68-66

(20:17, 16:14, 11:19, 21:16)

PAU - Palais des Sports. Gledatelja 3.000. Suci: Taurino (Italija), M. Vojinović I Maričić (Srbija).

HRVATSKA: Tomić 4p, 4s, Andrić, Bogdanović 10, Šarić 14p, 7s, Rudež 9, Ukić 7p, 5a, Markota 10, Delaš, Lafayette 4p, 4s, Bilan, Hezonja 10p, 6s, Babić 4ol.

GRČKA: Bouroussis 9p, 7s, Zisis 9, Vasileiadis 9, Glyniadakis, Papanikolaou 11, Sloukas 4, Kaimakoglou 9p, 5a, Janković 2, Vougioukas 2, Mantzaris 3, Athinaiou, Antetokounmpo 8p, 7s.

Linker
18. svibanj 2024 10:43