HRVATSKA - SENEGAL 75:77

Senzacija u Sevilli, Afrikanci šokirali Šarića i društvo

Piše: HinaObjavljeno: 01. rujan 2014. 11:30

Hrvatska košarkaška reprezentacija je nakon pobjede nad Argentinom u trećem kolu skupine B Svjetskog prvenstva doživjela šokantan poraz od Senegala 75:77 (16:18, 16:23, 20:18, 23:18).

Filipini očigledno nisu bili dovoljno dobra škola za hrvatske košarkaše. Previše opušten pristup u utakmici protiv Senegala rezultirao je zaostatkom Hrvatske na poluvremenu od devet poena (32-41).

Koliko god se trudili u drugom dijelu, hrvatski reprezentativci nisu uspjeli dostići Senegalce. Stigli su na poen zaostatka u 38. minuti (69-70) nakon prve i jedine trice najboljeg hrvatskog strijelca Bojana Bogdanovića, ali željeni preokret se nije dogodio.

Napadački odličnu momčad iz utakmice protiv Argentine, ni 24 sata poslije zamijenilo je još jedno neprepoznatljivo lice hrvatske reprezentacije. Repeša je u uobičajenoj početnoj petorci Bogdanovića zamijenio 19-godišnjim Hezonjom, koji je otvorio dvoboj zakucavanjem u kontranapadu. Dok je bilo lakih koševa i Hrvatska je vodila. U 5. minuti je bilo 13-7. No, Senegal je do kraja prve četvrtine poveo, a u drugoj samo povećavao prednost do najvećih +10 (30-40) u 19. minuti.

Imala je Hrvatska u prvom poluvremenu problema s promašenim šutevima (samo 2/10 za tricu), ali je veći problem bila obrana u kojoj su patili od nedostatka agresivnosti, dopustivši Senegalcima osam napadačkih skokova.

U drugom poluvremenu riješen je problem senegalskog napadačkog skoka, ali ostao je problem Gorguija Dienga, 24-godišnjeg centra Minnesota Timberwolvesa. Za njega, baš kao ni dan ranije za Scolu, Hrvatska nije nalazila defenzivna rješenja.

Kad nije mogao Dieng, senegalski adut bio je 31-godišnji razigravač Xane Dalmeida koji je, u jednoj od svojih najboljih reprezentativnih utakmica, postigao 15 koševa gađajući trice 3/4. Senegalci su iznenadili Hrvatsku šutom za tricu, pogodivši ih 7 iz 15 pokušaja.

Za razliku od utakmice s Filipinima, Hrvatskoj je protiv Senegala nedostajao učinak vanjske linije. Bogdanović je završio utakmicu sa 15 koševa, ali trice je gađao 1/7 te promašio četiri slobodna bacanja. Imao je Bogdanović otvorenu tricu za izjednačenje 35 sekundi prije kraja, a nakon skoka u napadu čisti šut promašio je i Rudež. Hrvatska je trice gađala 7/26, što ne bi bio problem da su Repešini izabranici u ostalim segmentima napravili ono što su trebali.

Senegalci nisu popustili pod hrvatskim pritiskom u drugom poluvremenu. Zadržali su mirnoću i u posljednjih 20 sekundi utakmice, kad su pogodili sva četiri slobodna bacanja i odnijeli zasluženu pobjedu.

Senegalce je do pobjede predvodio Dieng sa 27 koševa, 14 skokova, 3 asistencije i 2 blokade. Za Hrvatsku je Šarić postigao 15 poena uz 6 skokova i 4 asistencije, a Ante Tomić je sa 14 koševa, 9 skokova i 2 asistencije bio jedan od najboljih u Repešinom sastavu.

Poraz od Senegala u konačnici ne mora predstavljati prepreku Hrvatskoj na putu prema željenom prvom mjestu u skupini, ali naši košarkaši više nemaju pravo na kiks. Nakon dana odmora, Hrvatska će u srijedu igrati protiv Grčke (20 sati), a dan poslije protiv Portorika (18 sati) zaključiti natjecanje u skupini B.

HRVATSKA - SENEGAL 75-77 (16-18, 16-23, 20-18, 23-18)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Suci: Aylen (Australija), Seibel (Kanada), Alamiri (Kuvajt).

HRVATSKA: Tomić 14, Andrić 3, Lafayette 5, Bogdanović 15, Šarić 15, Rudež 6, Ukić 3, Simon 6, Markota 2, Hezonja 2, Žorić 4, Babić

SENEGAL: Niang -, Dalmeida 15, Thomas, Mam. Ndoye 1, Diop 5, Mal. Ndoye 9, Thiam, Faye 11, Ndour -, Ndiaye 5, Dieng 27, Badji 4

HRVATSKA - SENEGAL

Kraj utakmice, Hrvatska je izgubila od Senegala.

Tricu za minus 2, 0.2 sekunde prije kraja pogađa Rudež. Premalo, prekasno... Ovo ni Dušan Kecman ne bi izvukao.

Nakon pogođenih slobodnih bacanja Senegala, Simon, kojem nitko od naših nije napravio blok, s osam metara ne pogađa ni obruč. Gotovo je, Hrvatska je izgubila.

Lafayette pogađa tricu za minus 1!!!

Pola minute prije kraja Bogdanović i Rudež promašili su trice za izjednačenje.

Hrvatska je minutu prije kraja obranila napad Senegala, Repeša zove time out pred rasplet ove drame.

Bogdanović tricom spušta na minus 1 dvije minute prije kraja, ali Tomić ne čuva Dienga koji uz sirenu diže na plus 3 Senegala.

Dieng pogađa slobodna, Bogdanović uzvraća košem. Faye odmah vraća zakucavanjem na plus 6.

Dieng diže Senegal na plus 4. Rudež nikako, ali nikako da nađe svoj trademark šut za tricu.

Tomić sigurno realizira slobodna bacanja za minus 4. Obostrana tehnička Šariću i Diengu, bog bi znao zašto...

Peta osobna pogreška Žorića koji je tako završio ovu mučnu utakmicu.

19. koš Dienga za plus osam Senegala, uzvraća Žorić.

Nervozna igra Hrvatske, Bogdanović se ne može sastaviti sa linijom slobodnih bacanja...

I odmah Senegal uzvraća preko Fayea koji pogađa koš uz prekršaj.

Napokon trica Rudeža!

Kraj treće četvrtine

Napokon se naljutio Tomić i zakucao za minus 5. Međutim Dalmeida sa sirenom pogađa nevjerojatnu tricu za plus osam Senegala!

Diop zabija tricu s istekom vremena, Senegal na plus 7. Tricu gađaju sa 50 posto uspješnosti!

Četiri uzastopna poena Senegala opet dižu njihovu prednost na plus 5.

Šarić polaže sa samo minus 1 Hrvatske!

Hrvatska je bolja u ovom periodu, napokon smo počeli igrati obranu i prislili Senegalce na nekoliko izgubljenih lopti.

Nakon tri uzastopna promašaja, Bogdanović pogađa slobodno bacanje.

Alley oup Senegala, tricom uvraća Simon!

Borbeni Šarić hvata napadački skok i zabija koš uz prekršaj!

Izvozali su nas Senegalci oko reketa te završili akciju tricom.

Koš Bogdanovića za -5 Hrvatske.

Lafayette pogađa za prve koševe u trećoj četvrtini, minus 7 Hrvatske. U sljedećem napadu Tomiću je blokadu zaljepio Ndiaye.

Uskoro počinje treća četvrtina, Senegal predvodi dominantni Dieng sa 16 poena i 7 skokova, Hrvatsku Šarić sa 10. Bogdanović je na samo 4 poena...

Kraj druge četvrtine Ako smo jučer gledali Hrvatsku kakvu želimo, u ovih 20 minuta gledali smo Hrvatsku iz noćne more. Nedovoljno agresivni u obrani, neprecizni u napadu (trica nam je na 20 posto), što zajedno daje plus 9 Senegala na odmoru. Dieng nas "ubija" pod košem, hvata napadačke skokove kao da hrvatskih centara nema... Nadamo se da je ovo ipak samo loša dionica i da će Repeša prodrmati svoje igrače na poluvremenu. Kvalitete sigurno imamo, samo treba pronaći igru.

Ovo postaje duhovito - cijela obrana nam je ispala, a Diop sam kao duh zabija pod košem.

Nesportski faul Hrvatske, Senegal u vodstvu od 6 razlike, a imaju i napad. Koji završavaju tricom. Užasna igra Hrvatske u ovom periodu.

Odličan asist Ukića za Andrića koji pogađa uz prekršaj! Nakon toga po nti puta danas Dieng hvata skok u napadu i zabija za Senegal. Nemamo rješenja za centra Minnesote.

Neće trica naše reprezentativce danas...

Markota ispravlja promašenu tricu Rudeža i smanjuje na minus 2. Senegalci odmah uzvraćaju.

Dalmeida zabija za plus 5 Hrvatske. Još uvijek ni traga obrani Hrvatske...

Trica Ukića za minus 3 Hrvatske! Time out Senegala.

Lijep prodor Bogdanovića za njegove prve poene danas - fali nam učinak prvog strijelca reprezentacije.

Opet nam Dieng zabija, ovaj puta preko ruke Žorića.

S dva slobodna bacanja Senegala nastavlja se loša četvrtina Hrvatske - Žorić malo popravlja prvim koševima...

Nakon što nam je Badji zabio četiri poena zaredom, rezignirani Repeša zove time out i prigovara igračima zbog nedovoljne agresivnosti u obrani. Prije time outa Šarić je imao lijep prodor i "popio" spektakularnu blokadu pod obručem.

Prvi koševi druge četvrtine za Senegal, sad su na plus 4.

Kraj prve četvrtine

Senegal je trciom došao do vodstva 18-16...

Prvi time out na utakmici.

Nakon dugo vremena koš za Hrvatsku, naravno - Dario Šarić. Dieng odmah uzvraća na drugoj strani. Ta dvojica igraju simultanku u prvoj četvrtini...

Senegalci su se malo pribrali i došli na samo minus 2.

Nakon 2 koša Šarića i Tomić zabija prve poene. Senegal uzvraća tricom na drugoj strani.

I Šarić pokazuje svoj repertoar zakucavanja, 9-6 za Hrvatsku!

Ndiaye zabija tricu za vodstvo Senegala, Simon odmah uzvraća na drugoj strani. Šarić je zatim povisio na plus 3 Hrvatske.

Brutalno zakucavanje Marija Hezonje za prve koševe na utakmici! Mario je zaista atleta bez premca!

Utakmica je počela!

Sastavi:

Hrvatska: Ante TOMIĆ, Lukša ANDRIĆ, Oliver LAFAYETTE, Bojan BOGDANOVIĆ, Dario ŠARIĆ, Damjan RUDEŽ, Roko UKIĆ, Krunoslav SIMON, Damir MARKOTA, Mario HEZONJA, Luka ŽORIĆ, Luka BABIĆ

Senegal: Thierno NIANG, Xane DALMEIDA, Ibrahima THOMAS, Mamadou NDOYE, Mohamet DIOP, Maleye NDOYE, Djibril THIAM, Mouhammad FAYE, Maurice NDOUR, Hamady NDIAYE, Gorgui DIENG, Abdou BADJI

Linker
05. svibanj 2024 08:32