Ranko Šuvar/CROPIX
200 MILIJUNA RAZLOGA ZA LJUTNJU

SLAVNI SRBIN BI ZBOG OVOGA POTEZA MOGA IZGUBITI I POSAO, MENADŽER BJESNI ZBOG 'FIGE U DŽEPU' 'Toliko o tome koliko vrijedi riječ Vlade Divca'

DVOGLAVO ČUDOVIŠTE U NEW ORLEANSU Trade Kingsa i Pelicansa spojio dva ponajbolja visoka igrača u NBA ligi Anthonyja Davisa i DeMarcusa Cousinsa
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. veljača 2017. 10:39

Da Pelicansi traže centra, “peticu” uz koju Anthony Davis definitivno može procvjetati na krilnom centru, poziciji koja mu se smatra prirodnom, bilo je jasno proteklih tjedana kad su pred vratima New Orleansa bili Jahlil Okafor iz Philadelphije i Brook Lopez iz Brooklyna. Međutim, u večeri All-Star utakmice, odigrane baš u New Orleansu, odjeknula je bomba.

Davisu dolazi DeMarcus Cousins, po mnogima najbolji centar NBA lige! Četiri dana prije isteka roka za razmjene igrača, Pelicanci i Kingsi su šokirali košarkaški svijet. Pogotovo Kingsi, odnosno, njihov prvi operativac Vlade Divac, koji je Cousinsa i Omrija Casspija razmijenio za “paket”, u kojem su mladi šuter Buddy Hield, veteran Tyreke Evans, Langston Galloway i pickovi prve i druge runde ovogodišnjeg drafta. To ukupno definitivno ne zvuči dovoljno za čovjeka oko kojeg se u Sacramentu posljednjih šest godina slagala momčad...

Ovo je kockanje

Na papiru je New Orleans prošao bolje jer sad ima “dvoglavo čudovište” u reketu, potencijalno najbolji par visokih igrača još otkad su se u drugoj polovici 1990-ih u San Antoniju spojili Tim Duncan i David Robinson. Međutim, tek treba vidjeti kako će Cousins i Davis funkcionirati na parketu u eri kad cijela liga teži postavama u kojima centra i nema.

Pelicansi će, pak, igrati s dva, a iako Cousinsova kreacija, kao i mogućnost da zabija izvana, što dobro radi i Davis, sugerira da su ova dva “velika” kompatibilna na parketu, na određeni način ovo je ipak “kockanje”. Ne samo zbog onoga što bi se moglo događati na parketu s trećim i četvrtim najvećim potrošačima lopti u NBA ligi ove sezone (samo Russell Westbrook i DeMar DeRozan troše više), već i zbog Cousinsova problematičnog karaktera, odnosno potencijalnog problema prilikom privikavanja na ulogu “druge violine”.

Neće više biti broj 1

Naime, uz Anthonyja Davisa, oko kojeg bi većina generalnih menadžera (službena anketa) slagala svoju momčad da može odabrati bilo kojeg igrača u NBA ligi, Cousins ni u kojem slučaju ne može biti najveća zvijezda momčadi. A u tom je statusu bio od prvog dana kad su ga Kingsi 2010. izabrali na draftu.

Umjesto da na ljeto Cousinsa plate 209 milijuna za pet godina (jedan od rijetkih u ligi koji je po novom Kolektivnom ugovoru mogao dobiti toliki novac), Kingsi su izabrali krenuti od početka i to na način da je Vlade Divac doslovno poklonio najboljeg centra lige Pelicansima, a zbog toga bi mogao izgubiti i posao.

Jer, sporan je i način kako je cijeli “trade” proveden. Naime, Cousinsov agent tvrdi da je generalni menadžer Kingsa dao riječ i njemu i samom Cousinsu da neće biti ništa od razmjene, makar je već znao da je posao dogovoren.

- Razgovarao sam s vlasnikom Kingsa i menadžerom kluba Divcem o budućnosti DeMarcusa u Sacramentu i obojica su me uvjeravali da ga smatraju igračem koji će obilježiti budućnost kluba. Na koncu, Divac je dao takvu i službenu izjavu. Toliko o tome koliko vrijedi njegova riječ - bijesan je bio Cousinsov menadžer Jarrin Akana.

Figa u džepu

I nije bio jedini, a “figa u džepu”, obmanjivanje te neprofesionalno ponašanje sigurno će utjecati na vjerodostojnost Vlade Divca u odnosima i budućim pregovorima bilo s igračima, bilo s menadžerima. Malo tko će mu vjerovati, a malo tko bi htio takvu osobu u svom klubu...

Linker
19. travanj 2024 21:08