Robert Belošević/CROPIX
KOŠARKA

Spahija preuzima Kinu?

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. siječanj 2013. 16:02

U subotu ujutro put Kine krenut će Neven Spahija, negdašnji hrvatski izbornik, koji je ove sezone, nakon što mu je istekao ugovor s turskim Fenerbahčeom, bez klupskog angažmana.

- Odlazim na dva tjedna u Peking, na poziv Kineskog saveza održat ću nekoliko seminara za tamošnje trenere. U kontaktu smo već neko vrijeme, Kinezi su se pokazali vrlo organizirani i profesionalni i veselim se suradnji.

A ta bi suradnja mogla biti i mnogo zanimljivija, naime...

- Kinezi su najavili da ćemo razgovarati o ozbiljnom projektu.

Kako riječ je o Kineskom savezu, a akceptirajući činjenicu da Kina nema izbornika nakon svršetka Olimpijskih igara i da traže novog prvog trenera za ciklus koji će završiti s Igrama u Riju, znači li to da Spahija postaje izbornik Kine?

- O tome u ovom trenutku ne mogu govoriti.

Neven Spahija je, razumljivo, oprezan, ali također ostavio je dovoljno prostora za spekulacije. U Kini je dva tjedna na poziv Kineskog saveza, osim najavljenih seminara koje će održati, Kinezi su navijestili razgovor o ozbiljnom projektu. Pametnom dosta.

Naravno, to bi za Nevena Spahiju bio sjajan posao, usput, Kinezi su vjerojatno informirani da Spahija još barem deset godina vidi sebe kao klupskog trenera, pa ako ga žele na klupi, morat će akceptirati činjenicu da će Spahija raditi i klupski program negdje, a tijekom ljeta voditi reprezentaciju. Ove je jeseni odbio sve ponude, a zvali su ga, između ostalih, i Cedevita i Cibona.

Kina je stalni sudionik olimpijskih igara, Jonas Kazlauskas ih je u Pekingu doveo do četvrtfinala. Velika baza i sve bolja liga, u kojoj ima sve više ozbiljnih američkih igrača, čak i sa zavidnom NBA karijerom, sugeriraju da će Kina i dalje košarkaški rasti. Iako više nema Yaoa Minga.

Također, ne treba zanemariti niti financijski aspekt ovog ugovora, koji, ako se dogodi, zacijelo neće biti malen.

Usput, ako se Spahija u Kini dogovori za angažman, on otpada kao mogućnost za klupu hrvatske reprezentacije bude li Jasmin Repeša aktivirao svoju drugu sezonu ugovora u Unicaji. Tko će u tom slučaju voditi Hrvatsku, ostaje veliko pitanje jer u Španjolskoj je i Velimir Perasović, tamo je i zvijezda u usponu Žan Tabak, a Aco Petrović je na klupi BiH.

Hoće li HKS u toj situaciji pribjeći strancu kao soluciji? Nije nemoguće. S tim da to “stranac” treba uzeti uvjetno jer taj će svakako govoriti naš jezik. Ako zapne, jasno, s Repešom.

Linker
28. rujan 2024 00:40