REUTERS/Shannon Stapleton
UGOVOR ŽIVOTA

'SVE JE TO DIVNO I KRASNO, ALI TE PRIČE ME UMARAJU!' Najplaćeniji Hrvat u povijesti, koji zarađuje oko 120 milijuna kuna godišnje, progovorio o plaći

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. srpanj 2019. 20:49

Bojan Bogdanović u velikom je intervjuu za SN progovorio o brojnim temama, a sada vam donosimo i drugi dio u kojem je komentirao status najplaćenijeg hrvatskog sportaša u povijesti. Status kojeg je zaslužio nakon potpisa 73 milijuna dolara vrijednog četverogodišnjeg ugovora s Utah Jazzom. Tema u ovom dijelu razgovora bila je i hrvatska reprezentacija...

Visina ugovora koji je potpisao, status najplaćenijeg hrvatskog sportaša u povijesti, koliko takve stvari znače Bojanu Bogdanoviću?

- Iskreno, te me priče umaraju. Kad to čitam po medijima, kad mi nešto takvo pošalju prijatelji i da se stalno to spominje, najplaćeniji Hrvat, veličina ugovora... Sve je to divno i krasno, ali me sve te priče malo umaraju.

Ne želi da ga to određuje, već samo ono što vrijedi kao igrač na parketu?

- Bio ja najplaćeniji ili ne Hrvat, nije mi od neke važnosti.

Međutim, taj ugovor govori nešto i igračkoj kvaliteti?

- Normalno, nitko nikome ne poklanja ništa, tako da niti meni Utah Jazz nije ništa poklonio, nego sam ja svojim igrama zaslužio ovaj ugovor i to što jesam.

Je li uopće mogao kad mu je bilo 20, kad je stizao iz Reala u Cibonu, pomišljati na ovakav rasplet svoje karijere?

- Nisam, nitko tko tako mlad krene, ne razmišlja o basnoslovnim svotama. Pa niti ja. O NBA sam počeo razmišljati tek kad su me draftirali.

Snimio: Tvrtko Puljić

A i na taj draft je otišao s potpisanim ugovorom s Fenerbahčeom i na nagovor agenata?

- Pa tako nekako. Nakon toga drafta sam počeo o tome razmišljati, prije toga mi je cilj bio samo da dospijem u neki dobar europski klub. O svotama i ugovorima nisam nikada razmišljao.

Kako će izgledati Bojanovo radno ljeto?

- Trenirao sam do prije dva tjedna, onda sam stao, pa sam sada nešto radio u Salt Lake Cityju i u Las Vegasu odradio nekoliko treninga, a kad se vratim u Hrvatsku vjerojatno ću deset, 15 dana odmoriti, pa se onda opet lagano uvoditi u program.

Ima li cilj za ovo ljeto što želi popraviti u svojoj igri, nešto na što su mu skrenuli pozornost u Utah Jazzu možda?

- Svi mi igrači radimo na istim stvarima, nema tu baš previše opcija, tako je i kod mene. Nastojim poboljšati svaki aspekt svoje igre, a je li to moguće ili nije, mislim da jest. Ovo ljeto imam i vremena, nastojat ću zadržati formu od lani, nadodati i nešto drugo, jer ću imati drukčiju ulogu u momčadi.

Koliki je pritisak klubova na mlađe NBA igrače da preskaču reprezentativne obveze? I ima li ga uopće?

- Pa postoje pritisci, recimo, ovdje u Vegas su morali doći manje-više svi, ovdje su kako bi trenirali, čak i ako ne igraju Ljetnu ligu. Jer ih klubovi žele imati uz momčad, da napreduju, da se druže sa suigračima, da se tu upoznaju. Tako je i našim mlađim NBA igračima, ali ipak, ako netko ima veliku želju za igranjem za reprezentaciju, to može iskazati klubu i ja se još nisam susreo s opcijom po kojoj bi u takvoj situaciji neki klubovi pravili ogromne probleme igračima koji žele nastupiti na velikom natjecanju.

'Meni je i dalje glavni cilj u karijeri osvojiti nešto s reprezentacijom'

Hrvatska je ovdje u Las Vegas, kako se to čini Bojanu Bogdanoviću, bio je ovdje s ljudima iz reprezentacije?

- Bio sam. Dosta je novih igrača, tako da nije lako ni njima, a ni izborniku sve to posložiti u kratkom vremenu.

Razgovarao je s Veljkom Mršićem.

- Razgovarali smo i kad je on imenovan pa sam se vratio u Hrvatsku nakon sezone. Veljko ima svoju ideju, pozitivan je, želi nešto napraviti, kao i svi mi koji dolazimo posljednjih nekoliko godina. Neće biti lako, ne znamo hoćemo li dobiti šansu za te kvalifikacije za Igre sljedeće ljeto.

Šanse su nam porasle nakon FIBA-ine odluke da će dvije pozivnice u Europu, a ranking će biti ključ?

- Značilo bi jako puno da dođemo do te šanse, da budemo u mogućnosti plasirati se na Igre. Tako smo se uostalom plasirali i u Rio. Opet to sa sobom znači novu reprezentativnu akciju, znači da ćemo biti zajedno, znači to i Mršiću kao izborniku, jer nije isto voditi reprezentaciju u kojoj svi možemo igrati svako ljeto pa tu imati kontinuitet, nego propuštati ljeta.

Varazdin, 050918.
U Areni Varazdin igra se prijateljska pripremna utakmica kosarkaskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije.
Na fotografiji: Bogdanovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Bogdanović

Jer i ako se ne vidi Tokio, bit će priprema za Eurobasket 2021.

- Normalno, uvijek volim doći, nadam se da je tako i s drugim igračima. I nadam se da ćemo završiti na tim predolimpijskim kvalifikacijama, pa kako smo izborili Rio, pokušat ćemo izboriti i Tokio.

Ovaj četverogodišnji ugovor jamči da će Bojan Bogdanović biti u reprezentaciji i za sljedeći olimpijski ciklus?

- Meni je, znate to, glavni cilj u karijeri, osvojiti nešto s reprezentacijom i ja sam tu. Nadam se da ćemo imati svako ljeto nešto, jer je onda veća šansa da se nešto osvoji.

Koliko Bogdanoviću znači slobodno ljeto?

- Nisam imao 13, 14 godina ljeto bez reprezentacije.

Vjerojatno bi on radije išao na SP nego da ima slobodno ljeto?

- Pa, baš tako, ali znači mi i to da imam sada i psihički i fizički odmor. A kako će to ispasti, vidjet ćemo tijekom iduće sezone je li to bilo dobro ili loše. Prvi put sam ovoj situaciji pa ne znam ni sam kako će to ispasti. Dobro je odmoriti, ali opet bih više volio da sad čekamo SP u Kini.

Proganja li ga činjenica da Hrvatska nije na SP-u?

- Žulja me to. Hrvatska ima i tradiciju pa i kvalitetu da s NBA igračima treba biti tamo. Glupo će mi biti gledati taj SP, a nas neće biti. Nećemo biti dio toga, a znamo da smo zaslužili biti tamo.

Linker
21. travanj 2024 02:04