Profimedia, Alamy
ZADNJA OPCIJA

SVI IGRAČI CIBONE ZAVRŠILI NA BURZI, ACO PETROVIĆ ZA SN PROGOVORIO O ŠOKU POD TORNJEM I PONUDIO RECEPT To je najjeftinije rješenje, ne samo za Cibonu!

ACO PETROVIĆ Čovjek čiji se životni put često presijecao sa zagrebačkim klubom u kojem je obnašao gotovo sve važnije funkcije - bio je igrač, trener, direktor i predsjednik - o aktualnom stanju Vukova
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. travanj 2020. 22:32

Otkad je potres pogodio Zagreb, uza sve zlo koje je donio koronavirus, Aco Petrović je u obitelji glavni logističar.

- Kći je na Ribnjaku s unukom, sin u Draškovićevoj pa kad je grunulo, svi su bili kod nas neko vrijeme jer im je popadala žbuka sa zidova.

Veći je problem bio s roditeljima. Biserka i Jole žive u onom Draženovom stanu, u neboderu kod Doma sportova, na 14. katu.

- Kako je tata nepokretan, mama nije nakon potresa mogla uopće izaći iz nebodera, nego je ostala s njim. Sva je sreća da su ti neboderi dobro građeni pa osim ljuljanja nije bilo neke štete. Ali, evo, ja sam zadužen za logistiku pa svaki dan nosim roditeljima stvari iz dućana.

I prati vijesti. Pa i nove o Ciboni.

- Riječ je strateškoj odluci kluba koju je donio direktor Čavlović ili netko drugi, a koliko sam shvatio, kad se zaključi ovo izvanredno stanje, svi će se ti ljudi ponovno zaposliti u klubu. Činjenica je da financijski priljev danas gotovo stopostotno u klub dolazi iz Grada i s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Grad, s obzirom na odluku da se ukidaju sva sredstva klubovima, ovo je bilo jedino logično rješenje.

Aco Petrović
Pedja Milosavljevic / Hanza Media / Hanza Media

No, Petrović gleda i unaprijed.

- Opasnije je po meni ono što slijedi. Onaj novac na koji je Cibona računala do sada neće biti u klubu u tom iznosu. I bojim se da razliku u proračunu od onih novaca koji su do sada dolazili iz Grada neće imati tko namiriti. Grad i Holding neće moći više davati koliko su davali, a s obzirom na to da znamo kakva je gospodarska situacija, iluzorno je očekivati da netko drugi uđe u klub i uloži svoj novac. Ranije je bilo šest-sedam sponzora mimo Grada, koji bi davali do 100.000 eura, recimo Franck. Ali s krizom u Agrokoru i to je nestalo i trenutačno nitko ne može procijeniti što će nam se dogoditi nakon ove krize.

Svi će ‘u proizvodnju’

Boji li se Petrović najcrnjeg scenarija za Cibonu, gašenja kluba?

- Mislim da ne postoji opasnost da netko želi namjerno gurnuti Cibonu u stečaj. Međutim, ta opasnost, opasnost od gašenja kluba, postoji. Ne znamo kad će se sve ovo zaustaviti i koliko će sve ovo trajati. Cibonin opstanak je upitan jer ona ima obaveze, ima stari dug, ima predstečaj, a treba servisirati i nadolazeću sezonu. Možda tu neće biti rješenja osim stečaja, to joj prijeti kao mogućnost.

Petrović pak tvrdi kako je sve ovo i prilika.

- Ako se može pronaći minimum sredstava, ovo možda i nije loša situacija, jer ona omogućuje pružanje šansi klincima. Znam da će na tržištu biti i isluženih igrača, jer će se zatvoriti puno opcija u inozemstvu, ali ovo je trenutak kad bi se trebala ogoliti situacija, dati klincima šansu, pustiti ih u vatru, jer to je uvijek i najjeftinije. I to nije samo recept za Cibonu. Uostalom, u Europi više neće biti megaproračuna niti u Euroligi, zaboravite priče o 40 milijuna, top proračuni bit će na 10-12 milijuna eura. Svi će se morati opet okrenuti proizvodnji.

U naponu snage 2024.

S obzirom na to da su Olimpijske igre, a time i kvalifikacije za njih odgođene, sve to ne utječe na status izbornika Brazila. Petrović bi na klupi Brazila mogao dočekati i one Igre nakon Japana. U Parizu 2024. godine.

- Izbacio sam šest-sedam mladih igrača. Recimo, sad mi je na kvalifikacijama igrao klinac Santos, koji ima 17 godina, u drugoj utakmici i u petorci. Brazilci su shvatili da imaju budućnost i nakon što se povuku igrači koji su do sada nosili reprezentaciju, jer tu postoji itekakav potencijal. I situacija je tamo ekstremno mirna, nikada mi u karijeri nije bilo tako. U Parizu bi Brazil sa svim tim klincima koji dolaze mogao biti u naponu snage - završio je Petrović.

Linker
04. ožujak 2024 12:58