Screenshot: Youtube
ZATO NIJE BILO ODGODE?

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN CRVENE ZVEZDE NAKON KAOSA U BEOGRADU 'To je bila čista ucjena! Prijetili su da će registrirati utakmicu 20:0! Ovo je bio horor'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 23. travanj 2019. 10:20

Crvena zvezda pobijedila je Budućnost u majstorici finala ABA lige 97-54. Više od te rečenice, barem što se sportskog dijela tiče, nema smisla opisivati. Jer utakmicu, kao, uostalom, i cijelu seriju, obilježilo je divljanje i orgijanje navijača, kako u Beogradu tako i u Morači.

Ali krenimo redom. Srpski klub je uvjerljivom igrom u prve dvije utakmice otpuhnuo aktualnog prvaka s parketa, a nakon dva uvjerljiva poraza trener Budućnosti Jasmin Repeša je istaknuo da nikada nije igrao u takvoj atmosferi linča te se zapitao ima li smisla uopće igrati u Podgorici. Kada se očekivalo da će Zvezda odraditi posao i na gostujućem terenu osigurati nastup u Euroligi, Podgoričani su proigrali i poravnali seriju na 2-2. Jasno, utakmice nisu protekle bez incidenta, navijači Budućnosti, oni najžešći, Varvari, u prvom su ogledu prekršili cijeli sijaset pravila, pokušavali se i fizički obračunati s igračima Zvezde, za što su "nagrađeni" pražnjenjem dijela tribine za četvrti ogled.

Screenshot

Obnovljeno sportsko rivalstvo iz nekadašnje države donijelo je nove ružne scene i u odlučujućoj utakmici, u kojoj je navijačko teroriziranje igrača opet bilo u prvom planu. Naime, navijači Zvezde uletjeli su na parket čim su igrači Budućnosti izašli na zagrijavanje, a onda je umalo došlo do fizičkog sukoba igrača i navijača. Dok su dvoranom odzvanjali topovski udari, Repeša je povukao momčad u svlačionicu, pa se dobrih 40-ak minuta nije znalo hoće li se utakmica uopće odigrati.

Screenshot
Navijači Zvezde na parketu Pionira

Na kraju priče, Zvezda će igrati Euroligu, ABA liga će se igrati i dogodine, a ovakvi prizori opet će tjerati na zgražanje. Kakvog, međutim, ima smisla igrati ovakvu regionalnu ligu u kojoj uvjeti za normalnu igru nisu omogućeni, niti ih organizatori mogu garantirati. Daleko od toga da su igrači male bebe i da ne mogu otrpjeti pokoju uvredu i navijačko provociranje.

Screenshot: Kurir
Igrači i vodstvo Budućnosti odlaze u svlačionicu

Nisu jedanput to doživjeli u svojoj karijeri i za to su, između ostaloga, i plaćeni. Ali, da ih se pljuje, gađa stolicama i fizički napada, to je već sasvim druga priča za svaku osudu. Još jedna sezona regionalne lige privedena je kraju. Za zaključak je li odigrana na rubu regularnosti ili je taj prag prijeđen, nakon nemilih scena koje su navijači u Podgorici, pa onda i u Beogradu, odaslali u svijet, ne treba biti prevelik stručnjak. Realnost je takva da se u finalu regionalne lige puno više govorilo o događajima koji nemaju apsolutno nikakve veze sa sportom, a najmanje o košarkaškoj igri.

Nakon susreta oglasio se Edwin Jackson, igrač Budućnosti.

"Tužan sam danas. Košarka je jedna od stvari koje najviše volim, a doživjeti da me navijači pljuju u lice, gađaju stolicama i nazivaju majmunom nikad mi newće biti prihvatljivo", poručio je Jackson.

'Od čelnika ABA lige smo tražili da se isprazni dvorana ili da se utakmica odigra sutra, ali dobili smo informaciju da su ucijenjeni od strane Crvene zvezde!'

Nakon susreta protiv Crvene zvezde Budućnost se oglasila dramatičnim priopćenjem koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Igrači i stručni stožer Budućnost Volija su večeras doživjeli horor - linč i fizičko nasilje.

Nakon napada kojeg su zabilježile kamere i prenijeli svi mediji uključujući i srpske, a koje su snimili i članovi naše delegacije, kada su igrači gađani upaljačima, drškama, stolicama i drugim predmetima i kada su napadnuti od strane velikog broja navijača na terenu, povukli su se u svlačionicu, spašavajući se od agresije, potpuno nezaštićeni od strane policije i pored obećanja koje je policija danas poslala Klubu u službenom priopćenju. Povrijeđeni su igrači Norris Cole, Suad Šehović, a Nemanja Gordić je pogođen stolicom. Svjesni da je atmosfera takva da nema uvjeta da se odigra utakmica, od čelnika ABA lige, za koje smo dobili informaciju da su ucijenjeni od strane Crvene zvezde, tražili smo da se isprazni dvorana ili da se utakmica odigra sutra.

Na žalost, mada su Novosel i Čabarkapa vidjeli da su naši igrači u pravom smislu riječi jedva izvukli živu glavu i da bi došlo do ozbiljnih povreda košarkaša i stručnog stožera, sa potencijalno smrtnim slučajem da su još par minuta ostali na terenu, inzistirali su na tome da se za pet minuta vrate na teren, sa prijetnjom da će se utakmica registrirati sa službenim rezultatom od 20:0 u korist Crvene zvezde. Svjesni da u toj situaciji možemo biti samo poraženi, prihvatili smo da bi sačuvali igrače i stručni stožer.

Ponosni smo na naš tim što su u takvoj situaciji ipak izašli na teren. O svim događajima ćemo detaljno i sa dokazima informirati klubove vlasnike ABA lige, jer sa ljudima koji su nas doveli u ovu neprihvatljivu i ponižavajuću situaciju, ABA liga od večeras ne postoji. Očekujemo njihovu smjenu."

Linker
14. travanj 2024 19:21