Kyle Terada-USA TODAY Sports
NBA FINALE

TORONTO PREKO RANJENOG GOLDEN STATEA DO POVIJESNOG NASLOVA Raptorsi napravili čudo i postali prva neamerička momčad koja je podigla trofej u NBA ligi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. lipanj 2019. 08:56

NBA liga ima novog prvaka! Nakon što su propustili prvu meč-loptu u svojoj dvorani, Toronto Raptors su noćas u Oaklandu pobijedili Golden State Warriors rezultatom 114-110 i tako po prvi put naslov najbolje košarkaške momčadi svijeta odnijeli u Kanadu. Rezultat finale serije je 4-2. Utakmicu je, nažalost, obilježila još jedna ozljeda igrača Golden Statea.

Klay Thompson je u trećoj četvrtini prilikom jednog polaganja ozlijedio koljeno te se nakon toga više nije vraćao u igru. Bio je to težak udarac za sada već bivše prvake jer je Thompson do tog trenutka bio najbolji igrač na terenu s 30 poena i 5 skokova uz fantastičan šut 8/12 (4/6 za tricu). Bez Thompsona Golden State je bio osuđen tražiti poene od igrača koji nisu bili u prvom planu, barem što se napada tiče.

Tako je Andre Iguodala ubacio 22 poena, DeMarcus Cousins 12, a triple-double je upisao Draymond Green s 11 poena, 19 skokova i 13 asistencija. Stephen Curry je utakmicu završio s 21 poenom i 7 asistencija, a obrana Toronta se od početka utakmice koncentrirala na njega te je prilikom svakog dodira s loptom Curry bio udvojen, a dobrim dijelom utakmice Raptorsi su u obrani igrali i zonu 'box and one' kojom su isključili Curryja iz utakmice. Junaci Toronta noćas su bili Kyle Lowry, Pascal Siakam i Fred VanVleet.

Lowry i Siakam su sjajno ušli u utakmicu, obojica pogodili nekoliko trica u prvoj četvrtini, donijeli početno vodstvo svojoj momčadi i nametnuli ritam utakmice u kojoj se u prvom dijelu igralo brzo, s dosta pokušaja za tricu. Lowry je utakmicu završio s 26 poena, 10 asistencija i 7 skokova, a Siakam s 26 poena, 10 skokova i 3 asistencije. VanVleet je još jednom donio veliki impuls s klupe Raptorsa, a posebno je upečatljiv bio u otvaranju posljednje četvrtine kada je ubacio 12 od prvih 18 poena svoje momčadi u tom dijelu utakmice, a na kraju je ubacio 22 poena.

Kawhi Leonard, MVP finalne serije, noćas nije forsirao, ali je svejedno imao 22 poena, 6 skokova i 3 asistencije. U cijeloj utakmici niti jedna momčad nije imala dvoznamenkastu prednost, a iako bez Thompsona na parketu, Golden State je na kraju imao priliku za pobjedu i poravnanje serije, odnosno sedmu utakmicu. Curry je 18 sekundi prije kraja postigao oba slobodna bacanja te smanjio rezultat na 111-110 za Toronto.

Nakon toga Golden State igra dobru obranu koja je natjerala Dannyja Greena da izgubi loptu manje od 10 sekundi do kraja utakmice. Trener Warriorsa Steve Kerr poziva time-out, ali 'crta' tešku akciju u kojoj je Igoudala bacio tešku loptu Draymondu Greenu. On je uspio proslijediti Curryju koji iz teške situacije promašuje tricu. Warriorsi nekako dolaze do lopte i pozivaju time-out ,no kako ih više nisu imali na raspolaganju, Toronto je dobio slobodno bacanje i posjed lopte što je značilo i početak velikog slavlja kanadske momčadi.

------------------------------------------------------

NBA finale - 6. utakmica Golden State - Toronto 110-114

(U seriji na četiri pobjede rezultat je 2-4)

------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 13:53