REUTERS/Alkis Konstantinidis
IGRA PRIJESTOLJA

VELIKA VEČER EUROPSKE KOŠARKE Legendarni Srbin danas piše povijest, većeg spektakla skoro nema: 'Mali' Luka i Llull protiv Obradovića i 10.000 Turaka!

FINAL FOUR EUROLIGE Polufinalne su utamice, generalno, prošle u skladu s očekivanjima, pa će večeras (20.00) u velikom finalu u Beogradu igrati Fenerbahče i Real Madrid
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. svibanj 2018. 14:49

Nekome će biti decima. Ili instituciji europskog sporta, ne samo košarke, kakav je Real Madrid, ili Željku Obradoviću, čuvenom srpskom treneru, koji bi u večeras mogao postati jedini s deset osvojenih naslova prvaka Europe. Između ostalih, jedan od tih deset bio je onaj s Real Madridom, koji je 1995. baš Obradović doveo do europskog trona.

Petak je bio, generalno, u skladu s očekivanjima. Obradović je pronašao Bobbyja Dixona, kojega je držao u garaži cijelu sezonu, i na račun njegovih 19 poena sredio Žalgiris u polufinalu.

- Mene Dixon nije iznenadio, možda jest nekoga drugog. Znao sam što može u velikim utakmicama.

Željkov zec iz šešira

Dixon, ili turskim imenom Ali Muhammed, odigrao je 19 utakmica u dosadašnjem dijelu sezone i prosječno je zabijao 19 poena. Maleni američki bek s turskim papirima davno je prestao gristi na baš svakoj utakmici, a Obradović je mačak, pa je znao da se Dixon pali na ovakve, velike, kakva je bila utakmica sa Žalgirisom. I Šaras Jasikevičius tu je ostao iznenađen. Znao je kako se nositi sa Sloukasom ili Wanamakerom, znao je što napadati u obrani Fenera; ali na Dixona nije računao. Što jasno govori da je Fener toliko moćan da takvog igrača drži na klupi, ali govori i da Obradović zna izvući zeca iz šešira baš kad mu treba. Kao i to zašto ga, uopće, drži u šeširu. I zašto je on, uopće, Željko Obradović.

David Ramos / Getty

U finalu će Fener ići na Real Madrid, koji je još jednom pokazao da je CSKA ranjiv. VTB liga nekidan je objavila proračune momčadi za ovu sezonu, a po tom dokumentu CSKA je za ovu sezonu potrošio negdje 37 milijuna eura. Neki će reći i nešto više. Međutim, iako je CSKA odigrao 15 od posljednjih 16 Final Foura, iako je u međuvremenu tri puta bio europski prvak, premda je uvijek najviše trošio, ovo im je deveti poraz u polufinalu. I pritom nije važno zove li se trener Jonas Kazlauskas, Ettore Messina ili Dimitris Itoudis jer se isti obrazac događa uvijek. I je li play Miloš Teodosić ili Sergio Rodriguez.

- Nismo bili onakvi kakvi smo bili u većem dijelu sezonu - vrtio je glavom Dimitris Itoudis na koncu utakmice koja je promovirala Real u finale.

Pablo Laso osvojio je naslov s Realom prije tri godine, ali otkako je sjeo na klupu Reala, uvijek je pod povećalom i rekao bi čovjek da mu ni dan-danas ne vjeruju do kraja. A opet, njegov je Real uspio ove sezone preživjeti i ozljedu Sergija Llulla, ozljede kompletne unutarnje linije izuzev veterana Felipea Reyesa, čak i Panathinaikos u četvrtfinalu s prednosti domaćeg parketa i ludog Dimitrisa Giannakopoulosa u loži. Taj je Laso složio sustav u kojemu se svi igrači poštuju, pa Rudyju Fernandezu nije problem sjediti na klupi kao zamjena klincu Luki Dončiću, kao što Luka Dončić, velika superzvijezda, nakon ulaska u finale bez problema izjavi:

- Najbolji je igrač Europe Sergio Llull.

2016 Rio Olympics - Basketball - Quarterfinal - Men's Quarterfinal Spain v France - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 17/8/2016. Jose Manuel Calderon (ESP) of Spain (L) and Sergio Llull (ESP) of Spain celebrate their team's victory over France . REUTERS/Shannon Stapleton FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Shannon Stapleton
Jose Calderon i Sergio Llull

Igra prijestolja

Laso je bio igrač i Laso osjeća Real. I Real igra lepršavo, lijepo, a kad je tu i Llull, koji se oporavio u posljednjih mjesec dana, onda je to uvijek figura više. Nitko ne poteže ključne lopte kao Llull.

I Feneru večeras neće biti lako. Iako će iza sebe imati valjda više od deset tisuća Turaka, ludih navijača u Štark Areni. Neće mu biti lako jer bi Luka Dončić mogao večeras zatvoriti europski krug, napustiti europsku košarku s naslovom klupskog prvaka Europe nakon što je prošle jeseni postao prvak Europe s reprezentacijom Slovenije.

Iako je Dončić u Beogradu dao izjavu da još nije siguran hoće li u NBA, a postoji i priča da ako bude ispod trećeg mjesta na draftu, ostat će još godinu dana u Europi, za takvo je što malo šanse.

No male su šanse, barem kako se bliži draft, da će Dončić biti prvi pick; Deandre Ayton zvuči kao najbolja oklada, a neki će otići toliko daleko i reći da centra Arizone vide i kao najboljeg centra u NBA ligi za dvije godine, toliko je dobar. Međutim, ima još tu nešto: Ayton je bio na Sveučilištu Arizona, dakle za Sunse, koji biraju prvi, i njihove navijače on je, praktički, domaći igrač. Dončić je ipak samo - Europljanin. I pritisak je na Ryana McDonougha, GM Sunsa, velik. Bez obzira na to što je Igor Kokoškov novi trener Phoenixa i što Kokoškov zna što je i tko je Dončić.

Usput, Ryan McDonough izjavio je da su Sunsi počeli razmišljati i opciji da prvi pick uvrste u trade i dobiju nešto veliko, baš veliko, za njega. Sve je tu uključeno.

I sve to nosi sa sobom u svakoj utakmici Luka Dončić. Uostalom, Mario Hezonja ovih je dana napisao na Twitteru:

“Ako Dončić ostane u Europi, bit će jedan od najvećih igrača u Euroligi svih vremena. A ako ode u NBA ligu, nadam se da će završiti u dobroj okolini.”

A to ovisi o puno toga; zna to i Hezonja.

No taj će princ europske košarke, jer to Luka Dončić jest, prije svega tražiti europski naslov. A na suprotnoj strani stajat će kralj europske košarke. Željko Obradović.

Igra prijestolja. Večeras od 20 sati.

Linker
07. svibanj 2024 11:10