REUTERS
SP U KINI

VELIKI DERBI VISOKOG ULOGA Španjolska ponizila Srbiju i najvjerojatnije izbjegla sudar s Amerikancima sve do finala

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. rujan 2019. 11:53

Sergio Scariolo je dobio sve što je htio uoči utakmice sa Srbijom. Španjolska je lagano, teško kako samo ona zna ušla na SP. Dobivala je s malom razlikom, okretala utakmice u završnicama, čak i onu s Italijom.

Sergio Scariolo je ciljao Srbiju. I za nju se spremao valjda cijele pripreme. Sve što je Srbija radila do sada, sva ona nedodirljivost garnirana čudesnim potezima Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića prije svega, cijela ideja Saše Đorđevića, nestala je u neloliko minuta.

Iz razloga jer ne vrijedi dovoljno? Ili ne vrijedi onoliko koliko Srbi misle da to vrijedi. A nemojte zaboraviti, oni su otišli na SP kao nikada do sada niti na jedno natjecanje. Dajte nam zlata, jer smo bolji, pametniji, ljepši od svih. Srbija je bila sve ono u zadnjih mjesec i pol dana što ne treba biti i sve ono što nije bila otkako ju je preuzeo Saša Đorđević, unazad posljednjih šest godina.

I dogodila se Španjolska. Kako?

- Španjolci su se dobro spremili za nas, bili su čvršći, mi smo bili mekani. Rasturili su nas. Ovo nam je velika škola. Nismo igrali do sada ozbiljnu utakmicu, naši dosadašnji protivnici nas nisu skautirali, a Španjolci su pokazali kako je to igrati kad to netko napravi - bio je iskren nakon utakmice Miroslav Raduljica, srpski centar.

Jokić je veliko dijete koje sad mora odrasti

Španjolska je okrenula utakmicu kad je odigrala u postavi s tri beka, kad je Victor Claver, koji je odigrao možda i najbolju utakmicu karijere, bio na krilnom centru. Španjolska je bila prebrza za teretnu Srbiju, Đorđevićeva ideja igrati s dva centra sporijih nogu, bez obzira što je jedan od njih Nikola Jokić, naišla je na zid.

Usput je Scariolo izludio srpski napad, kombinirao je obrane, od čovjeka, preko zone 3-2, pa sve do pomalo arhaičnog box and one, obrane u kojoj su četvorica u zoni, a Ricky Rubio naganja Bogdana Bogdanovića. Srbija je bila nemoćna.

I da Bogdan Bogdanović nije odigrao sjajnu utakmicu, već do poluvremena je imao 14 poena, sedam skokova i pet asista, bio bi to i teži poraz od končanih 81:69.

Usput, Saša Đorđević je stigao s četiri beka na SP, od ta četiri dvojica su - Micić i Gudurić - posve izvan forme. Nema niti Nikole Kalinića, zbog političkih razloga i u intervencije Aleksandra Vučića, kažu neki, a on je koncepcijski strašno falio Srbiji...

- Odigrali smo katastrofalno, ali među osam smo, nismo u onom dijelu ždrijeba koji smo željeli, ali treba iz ovoga izvući pouke. Ne možemo govoriti o sucima jer sve tu je bilo samo do nas - još je dodao Nemanja Bjelica.

Usput, kod 51:39 u 24. minuti, nakon što je dobio prije toga nesportsku grešku, tehničku je zaradio zbog prigovora Nikola Jokić i morao je u svlačionicu. Niti dok je bio u igri, nije radio razliku, čak dapače...

- Ne volim glupe reakcije svojih igrača na terenu, što sad mogli smo izgubiti i s njim, zašto netko ne bi bio bolji od nas. Ali Jokić je trebao ostati na terenu i bit jedan od naših vođa. Razgovarali smo, razjasnili stvari, no nije bilo vrijeme za neki dugi sastanak. On zna da je pravi igrač, jedan od najvećih današnjice i mi njega trebamo na terenu. Ovo je nešto za shvatiti, ali iz toga i naučiti da se ne bi ponovilo. Igrači rastu kroz svoju karijeru, oni rastu dok ne prestanu igrati. Ovo je za Jokića trenutak kad on mora odrasti. Za shvatiti kakvo natjecanje igra. On je veliko dijete i siguran sam da će shvatiti - govorio je Đorđević nakon utakmice o isključenju Jokića.

- Naprašili su nam tur - dodao je Bogdan Bogdanović.

Španjolska zaradila zicer za polufinale

Španjolska je u nedjelju blistala i izborila u četvrtfinalu Poljsku. Ima svih pet pobjeda. Najbolju utakmicu koju je odigrala bila je posljednja, peta. Kod Španjolaca je to uvijek tako.

I ako ćemo pravo, imaju zicer za polufinale. Poljska to jest. Možda i za finale otvoren put, jer su ovom pobjedom u Wuhanu i zato je ova utakmica bila važna, vjerojatno izbjegli SAD sve do finala. Srbija nije, ako i prođe Argentinu, ona će vjerojatno na SAD u polufinalu.

E, sad, vratimo se na početak. Najbolji, najpametniji, najljepši. Sve su to bili. Do nedjelje. I sve ispod finala bilo bi za njih neprihvatljivo. Jer Srbija je na sva tri posljednja natjecanja, na zadnjem SP-u, na OI, i na EP-u bila najmanje u finalu.

Pustite medalju, oni će priznati samo finale. Zapravo, ovdje su došli zlato, Ako ne vjerujete, konzultirajte FIBA-ine prognoze.

No, Španjolce to više ne zanima. Jedan od najiskusnijih - Rudy Fernandez se odmah okrenuo onome što slijedi.

- Ako je Poljska stigla do četvrtfinala, to je zato jer to zaslužuje. Igraju dobro, neopterećeno. Ali sada će morati protiv nas do polufinala. Odlična su reprezentacija i ja ih respektiram.

Podvukao je da je Španjolska kontra Srbije bila najbolja do sada.

- Srbija je sjajna napadačka momčad i mi smo stvari u tom napadu sada zakomplicirali. Bolje smo i trčali od Srbije, pa su to dva razloga zašto smo slavili.

Tako će Rudy Fernandez. I na kraju napomenuti:

- Ovo je jako dugo natjecanje. Korak po korak.

Španjolci su i dalje s dvije noge na zemlji. Zato će i igrati za medalju. Srbija će imati nešto više posla. Nije tako izgledalo do nedjelje...

Linker
27. travanj 2024 19:14