Screenshot YouTube
HRVATSKO - SLOVENSKA SURADNJA

VIDEO: SADA JE I SLUŽBENO: ODRŽAN POVIJESNI SASTANAK U LJUBLJANI! SPAJAJU SE CEDEVITA I KK OLIMPIJA 'Ovo nikada nitko nije napravio u nijednom sportu'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 13:15

Mrak u jednoj od manjh dvorana velebne Arene Stožice, čiju je najveću dvoranu u utorak navečer napunio legendarni Sting, dočekao je brojne slovenske i hrvatske novinare koji su se poredali pred ekranom koji je mogao sugerirati skorašnji okršaj Cedevite i Olimpije. Ali samo neupućenima jer u utorak je Stožicama predstavljen - objasnili su predsjednici Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik - novi klub punog imena KK Cedevita Olimpija Ljubljana.

- Htjeli smo ovo napraviti u tajnosti, ali novinari su na žalost ili na sreću stigli do informacije - otvorio je Berločnik konferenciju za novinare.

- Tu smo zbog fuzije dva kluba, njihove tradicije, kvalitete, sportskog duha i ambicije za igranjem vrhunske košarke. Ovo su dva kluba koja se ne zadovoljavaju prosječnošću i zato smo nas dvojica došli do ideje kako bismo se spojili i zajedno nadogradili naše projekte.

O detaljima spajanja govorio je Tedeschi...

- Sljedeći će tjedan KK Cedevita zatražiti preseljenje u Ljubljanu i kad se to realizira, ako Skupštine oba kluba potvrde fuziju, dobit ćemo jedan potpuno novi klub koji će baštiniti tradiciju Cedevite i Olimpije. Novi klub će tako imati i naslove prvaka Jugoslavije, i Slovenije, i Hrvatske. Baš tako. Tu nitko ne spoji krvna zrnca, a ovo je povijesni projekt jer se prvi put spajaju klubovi preko granice. Makar granice za nas ne postoje.

Nikad viđeno u sportu.

- Po prvi puta u Europi dva profesionalna kluba se spajaju preko granice. To nikad još nitko nije napravio u nijednom sportu i vezano za tu aktivnost i sadržaj toga spajanja neizmjerno sam ponosan i uzbuđen. Ovo nije dolazak velikog sponzora u KK Olimpija Ljubljanu. Ovo nije odlazak kapitala iz jedne države u drugu, ovo je ravnopravno spajanje dva košarkaška kluba koji imaju svoje 'ja', svoj sadržaj, svoje strukture, navijače, igrače, trenere i menadžment. To spajanje jednakih u sportu je novo, u biznisu postoji. Postoji i u sportu u okviru jedne države. Nas dvojca imamo dugu zajedničku poslovnu povijest i prijateljski odnos. Jedno ogromno povjerenje koje nam daje hrabrost da gradimo nešto što ne samo ovi, veći i europski prostori nisu vidjeli. Normalno je da će biti prepreka i krivih interpretacija, ali ja sam namjerno krenuo od toga što ovaj projekt čini izuzetnim - izjavio je pred okupljenima Tedeschi.

VIDEO: Toma Dragičević

Puno fraza su prosipali Tedeschi i Berločnik, ali prvi čovjek Atlantic Grupe u nekoliko je navrata posebno htio naglasiti:

- Atlantic Grupa je ušla u košarku jer želimo vratiti dio profita zajednici u kojoj taj profit stvaramo. Prioritet je uvijek bio rad s mladima, koji neće svi biti vrhunski košarkaški, već da ih se makne od stolice, ulice, ne daj bože igle, da prihvate različitosti, shvate važnost pobjede i poraza. To našu školu čini jedinstvenom na području regije. S jedne strane je naše ulaganje promocija brenda, a s druge vraćanje zajednici. Što se tiče promocije brenda, mi smo više ego zadovoljni jer je Cedevita kao proizvod više nego udvostručen otkad je Atlantic Grupa ušla u Botinec. Definitivno imamo ekonomske razloge zašto podupiremo vrhunski sport.

Ono što sve u Hrvatskoj puno više zanima od "projekta europske Cedevita Olimpije", koja će u konačnici ipak biti slovenski klub, je što će ostati u Zagrebu?

- Poslan je zahtjev za osnivanjem novog kluba Cedevita Junior koji će, nadam se, igrati u elitnom razredu hrvatske košarke, o čemu odlučuje Savez. Sve naše mlađe kategorije i alje će sudjelovati u PH, a ako HKS misli da moramo krenuti s najniže stepenice, onda ćemo i to napraviti. Bit ćemo tužni, ne i uvrijeđeni. Pozitivan sam, vjerujem u dijalog, ali ako postoji bilo kakva zapreka, mi ćemo to prihvatiti.

Hrvatska ovako ostaje bez jednog od tri predstavnika u ABA ligi...

- Vlasnici ABA lige su klubovi i u njezinom statutu postoje ograničenja vezana za ovih šest zemalja, maksimalno pet klubova iz jedne zemlje i postavlaju se uvjeti oko dvorane. Sve to naš novi klub ispunjava - objasnio je Tedeschi.

- Drugih prepreka nemamo. U ovom spajanju mi donosimo valjane licence i svoj sportski uspjeh. Ne vidimo tu bilo kakav problem jer članstvo u ABA ligi nemaju države, već je članstvo na klubovima.

VIDEO: Toma Dragičević

Da je proces zapravo tek krenuo, objasnio je Berločnik.

- Nadamo se kako ćemo do kraja srpnja Skupštine oba kluba, kao i Skupština onog novog, potvrditi ovu fuziju, a tada ćemo objaviti imena predsjednika, direktora, sportskog direktora i trenera. S igračima ćemo pak razgovarati do kraja sljedećeg tjedna kako ne bi predugo čekali.

Ako će se funkcije podijeliti tek na kraju srpnja, tko će pregovarati s igračima?

- Za nas je najvažnije vratiti u Ljubljanu vrhunske slovenske igrače i te pregovore smo do sada vodili kao Petrol Olimpija, a od danas ćemo kao Cedevita Olimpija - rekao je Berločnik, dok se Tedeschi nadovezao:

- Sve će biti transparentno, svi ugovori će biti ispoštovani jer je Cedevita uvijek radila gospodski. Nijedan ugovor ili predugovor neće biti potpisan bez suglasnosti obojice predsjednika, a nije važno iz kojeg kluba dolaz ljudi koji će pregovarati.

Cedevita i Olimpija, podsjetimo, pod ugovorom imaju trenere (Slaven Rimac i Jure Zdovc), ali nijedan klub kraj sezone nije dočekao sa sportskim direktorom pa se taj još uvijek traži. Ali sve detalje su predsjednici krili. Tedeschi je uglavnom pričao općenito.

- Ovime vidimo priliku za iskorak. S udruženim menadžmentom, igračima i - što je jako važno - budžetom možemo puno više nego što smo mogli sami. Sport danas nije samo profesionalna aktivnost, već je važna i zabava. U Ljubljani imamo sjajne uvjete, tu postoji veliki interes za košarkom jer je Slovenija prvak Europe. Za nas je spajanje dva kluba toliko logično i uzbudljivo da nam se sve primjedbe o izdajama nacionalnih interesa čine smiješnima. Tu nitko ne broji krvna zrnca, sve se radi u svrhu zabave, želimo slaviti pobjede i biti veliki u porazu. Značajno ćemo pjačati rad s mladima, sada kroz dva centra, baštineći rad kroz povijest.

Linker
14. travanj 2024 13:52